Merlin Properties va obtenir un benefici net de 263 milions d'euros en 2022, la qual cosa suposa una caiguda del 48,6% respecte al benefici obtingut a l'any anterior. El principal motiu ha estat l'impacte comptable de la caiguda del valor dels seus actius, especialment el dels centres comercials.
Segons ha informat la companyia aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'impacte comptable que ha sofert la companyia per la reducció del valor dels seus actius s'ha traduït en 250 milions d'euros que es resten al benefici operatiu, enfront dels gairebé 200 milions que va afegir per aquest mateix connecto l'any passat.
D'aquesta manera, el benefici operatiu de la immobiliària que dirigeix Ismael Clemente es va situar en els 290,5 milions al tancament de l'exercici (+6,4%), gràcies als ingressos de 460,7 milions d'euros (incloent rendes brutes de 452,8 milions). També va influir l'alça del 14,7% en el resultat brut d'explotació (Ebitda), que va ascendir a 334,7 milions d'euros.
En aquest sentit, el valor brut de tots els actius de la socimi ascendeix actualment als 11.317 milions d'euros, la qual cosa suposa una caiguda del 1,5% respecte a l'exercici anterior. D'aquesta xifra, 6.387 milions corresponen a oficines, on el valor va descendir un 1,9%, 2.135 milions a centres comercials, amb una baixada del 3,5%, i 1.400 milions a centres logístics, els únics actius que van aconseguir revaloritzar-se, amb un increment del 0,6%.
Merlin retalla el seu deute un 28%
Per divisions de negoci, les oficines van experimentar un augment de les rendes comparables del 6%, gràcies a l'augment de l'ocupació, situant-se en el 92,5%, la indexació a inflació i la pujada de rendes en les renovacions. En el segment logístic, les rendes van créixer un 8,6% per aquestes mateixes raons. Així mateix, va signar contractes amb una superfície superior als 294.000 metres quadrats, aconseguit una ocupació dels seus espais del 97%.
Per part seva, en els centres comercials l'ocupació va millorar fins al 95%, amb unes vendes dels seus inquilins (botigues) del 2,7% respecte als nivells anteriors a la pandèmia i una afluència un 0,3% superior. Respecte als data centers, les obres dels centres Bilbao-Arasur, Madrid-Getafe i Barcelona PLZF continuen progressant i està previst que es lliurin en la segona meitat de l'any, amb 3 megavats (MW) disponibles en cadascun d'ells.
Respecte al deute financer net de la companyia, aquest es va situar en els 3.792 milions d'euros, la qual cosa suposa haver-se reduït un 28%. Després de la distribució als accionistes de 561 milions, un 4,7% més que en 2021, el seu nivell d'endeutament se situa en 32,7%, enfront del 39,2% de 2021. Una caiguda que s'explica principalment per la venda de les oficines de BBVA.
La liquiditat de Merlin es va situar en els 1.856 milions d'euros, amb un venciment mitjà del deute de 5,8 anys i sense haver de fer front a nous venciments fins a maig de 2025. A més, la companyia ha convertit tots els seus bons en verds.
Més caigudes per a 2023 pels alces de tipus
Quant a les previsions per a 2023, la companyia preveu obtenir un benefici operatiu de 0,58 euros per acció, enfront dels 0,62 euros de 2022. D'aquesta manera, Merlin Properties espera continuar sofrint l'alça dels tipus d'interès, per les conseqüències negatives en el consum i en les valoracions dels seus actius.
Ismael Clemente, conseller delegat de la companyia, ha destacat que, malgrat la incertesa econòmica, l'escenari operatiu encara continua sent positiu i espera registrar unes rendes i un Ebitda aquest any superior al passat, segons recull Europa Press. En aquest sentit, Clement ha explicat que les inversions per a 2023 se situaran en un rang d'entre 300 i 350 milions d'euros, dels quals 200 milions aniran destinats als data centers.