La caiguda de l'empresa catalana cotitzada d'autoconsum Solarprofit, en preconcurs de creditors després de fer fora el 90% de la seva plantilla i que té fins al 28 de setembre per presentar una reestructuració que salve a la seva empresa, ha afectat centenars, potser milers de clients. De moment, 874 afectats s'han unit en xarxes i han registrat formalment una plataforma d'afectats per l'incompliment de contractes valorats en més de 10 milions d'euros. 97 dels afectats preparen una demanda col·lectiva a través del bufet Cremades i Calvo Sotelo. "Però n'hi ha molts més, perquè molts clients ni tan sols saben que existim", assegura convençut Jesús Segnini, un dels membres fundadors de la plataforma.
"Hi ha tota mena d'incompliment de contractes: errades a la instal·lació, instal·lacions a mitges, gent amb desperfectes que no sabien com procedir perquè Solarprofit no responia...", relata Vicente Domínguez, un altre dels membres d'aquest col·lectiu. En el seu cas, els principals afectats van ser familiars seus, que estan pagant el doble de llum perquè el comptador registra l'excedent energètic com a despesa i cap de les companyies implicades en el procés no aconsegueix arreglar la barrabassada. Però, amb inversions mitjanes d'11.000 euros, existeixen casos de persones a qui no els funciona res de l'equip instal·lat o fins i tot instal·lacions que han arribat sense instal·lador i s'han quedat sense ús i sense muntar.
L'empresa, especialitzada en instal·lacions d'autoconsum i que oferia també aerotèrmies, va perdre 37 milions el 2023, un fort contrasto amb els 977.071 euros de beneficis registrats el 2022. El boom de l'autoconsum per la pujada dels preus de la llum precipitat per la guerra d'Ucraïna va accelerar les instal·lacions fa dos anys, però algunes empreses amb aquest gran creixement no van poder sostenir l'estructura davant de la caiguda de serveis en picat l'any següent. Aquest és també el motiu pel qual Holaluz ha caigut i té de termini fins al desembre per refinançar el seu deute.
L'últim any, Solarprofit ha perdut un 74% de la seva capitalització borsària, que ara és de 6,67 milions d'euros, amb una acció que el 20 de setembre de l'any passat es pagava a 1,77 euros i ara costa tan sols 0,36 euros.
Mentrestant, els clients afectats pel daltabaix comencen a "veure la llum", explica Domínguez, sobre com sortir del laberint d'uns autoconsums a mig fer i sense garanties. "Proclamaven garanties de producció d'energia de 25 anys, amb tots els serveis: instal·lació de plaques, convertidors, emmagatzemament energètic, manteniment, supervisió i una línia d'atenció al client. Res d'això no és possible ara, després de les grans inversions realitzades", abunda l'afectat a punt de tancar la demanda col·lectiva per incompliment de contracte.
34 grups de Whatsapp
La possible fallida de Solarprofit posa en risc els pagaments de danys i perjudicis als consumidors en cas de sentència favorable, però l'organització col·lectiva els permet almenys tenir un camí i algunes solucions alternatives, com els extreballadors de l'empresa que s'han ofert per a algunes instal·lacions o reparacions, o empreses com Octopus que també ofereixen els seus serveis a través de les plataformes de comunicació dels afectats.
Les xarxes socials van servir com a vehicle per connectar als afectats fins a assolir les 1.239 persones en el grup principal de Whatsapp, al seu torn matriu d'uns altres 33 grups amb un per cadascuna de les 17 comunitats autònomes i també per problemàtiques específiques. Però el cens d'afectats recull 874 afectats perquè no tots en el grup ho són: hi ha infiltrats de l'empresa i també professionals i empreses. Així, hi ha grups per compartir i solucionar problemes amb l'emmagatzemament, altres amb el manteniment de la instal·lació, amb l'estalvi en factures i també amb les subvencions. Solaprofit es comprometia a tramitar els ajuts públics, per la qual cosa els clients que no presentin la documentació en termini poden perdre-les si no les han perdut ja.
Fundada el 2007 per Óscar Gómez i Roger Fernández en Llinars del Vallès, Solarprofit es va convertir en una de les principals empreses espanyoles d'autoconsum i va saltar a cotitzar en el BME Growth el 2021, amb un valor de 190 milions d'euros. La seva acció valia llavors 10 euros, 27 vegades més que ara, i encara que ja va patir una important devaluació el 2022 (fins als 5,8 euros amb un ràpid repunt als 7,2 euros), la seva caiguda als abismes ha estat fulgurant des que es va presentar els seus comptes al maig i va decidir fer fora gairebé tota la plantilla passant de 650 a 41 treballadors. Amb aquesta plantilla és impossible donar compte dels milers de clients. No és la primera empresa d'energia fotovoltaica en caure: EiDF està a punt de la desaparició després que Deloitte detectés errors en els seus comptes i registrés en 2023 pèrdues de 32 milions d'euros.