Les grans nissagues empresarials catalanes acostumen a coincidir en clubs socials, al Liceu, en determinades organitzacions i també en empreses com és el cas del grup immobiliari Metrópolis. Presidit per Oriol Tomàs Carulla (a la fotografia superior), membre de la tercera generació dels propietaris d’Agrolimen, en el seu consell d’administració hi ha representants, en la seva condició d’accionistes, de famílies tan conegudes com els Suqué (Grup Perelada), Rodés (Havas Group), Godia (G3T), Ferrero (Idilia Foods), Gallés (Europastry), Bassat (Bassat Partners) o Martí (Moventia).
La cartera de Metrópolis està formada en aquests moments per 11 moderns edificis d’oficines situats a Barcelona, Madrid i en altres grans ciutats europees. La companyia informa que ha efectuat compres i vendes d’actius per valor de més de 1.000 milions d’euros en 10 anys. En l’exercici tancat el 30 de novembre de 2023, va registrar uns beneficis de 4,48 milions d’euros, que contrasten amb les pèrdues de 2,48 milions de l’any abans, segons consta en l’acta de la junta d’accionistes del maig passat en la qual es van aprovar els comptes. Precisament, van destinar part dels beneficis del 2023 a eixugar el que van perdre un any abans.
Des que va néixer el 1992, Metrópolis ha anat guanyant socis inversors, sobretot en les ampliacions de capital dels últims quatre anys, que han acabat representats en el consell d’administració del buc insígnia del grup (Metrópolis Inmobiliarias y Restauraciones SA). És la immobiliària de les nissagues empresarials catalanes. Tots hi actuen com a representants de les corresponents patrimonials familiars. Aquests són els seus membres:
• Oriol Tomàs Carulla. Presideix Metrópolis en representació de Laorjami, patrimonial de la branca familiar de Mariona Carulla Font, la seva mare, una de les accionistes d’Agrolimen. Anteriorment, ha estat directiu de Nike, del FC Barcelona en l’etapa de Josep Maria Bartomeu i de la cadena de botigues Instersport.
• Joan Manuel Soler Pujol (vicepresident). Fundador i president de la cadena de concessionaris de vehicles Quadis. També és membre del consell assessor de Banco Santander a Catalunya.
• Javier Carrasco Brugada (vicepresident). Des de fa una dècada és el primer executiu de Grup Peralada, el holding de la família Suqué Mateu. Amb anterioritat, va ser directiu de Renta Corporación i Vueling. Els Suqué Mateu inverteixen a Metrópolis a través d’Inverama, la mateixa societat amb la qual gestionen el seu negoci de casinos.
• Alfonso Rodés Vilà. Presideix Havas Group España i és membre de l’equip directiu global. Inverteix a Metrópolis a través d’Acacia ISP, patrimonial en la qual també participen diversos dels seus germans. Personalment, inverteix en diversos sectors, fins i tot en el de la il·luminació decorativa.
• Rafael Tous Godia. Representa a Diagonal 477, filial immobiliària de G3T, el hòlding de Carmen Godia, la seva mare.
• Javier Ferrero Jordi. Representa a Ciaro Covesa, patrimonial dels germans Ferrero Jordi, propietaris d’Idilia Foods, el fabricant de Nocilla i Coca-Cao entre altres productes.
• Eva Gallés Gabarró. Fa uns mesos va rellevar en el consell de Metrópolis al seu germà Jordi, president d’Europastry, el gegant de les masses congelades per a pa i brioixeria.
• Nicolau Brosa Carulla. Cosí d’Oriol Tomàs Carulla i, per tant, representant de la tercera generació dels propietaris d’Agrolimen. Presideix la Fundació Carulla, centrada en la cultura catalana. En el consell de Metrópolis actua en nom de Helleborus, patrimonial on hi ha Montserrat Carulla Font i els seus dos fills.
• Miquel Martí Escusell. President de Moventia, multinacional catalana de capital familiar del transport per carretera. També és vicepresident tercer de la Cambra de Comerç de Barcelona.
• Yolanda Bassat Orellana. Apareix en representació de Bassat Partners, empresa familiar fundada pel seu pare, el publicista Lluís Bassat Coen. Ha estat directiva d’Ovideo, Pepsi i Mango, però des de l’any 2000 està al capdavant de Shophunters, consultora especialitzada en l’expansió de cadenes comercials.
• Lluís Badia Almirall. Inversor a títol individual. Fundador de Beta Capital, exdirectiu de Banco Urquijo, exconseller de Indo i Banco de Valencia.
• Néstor Ollé Bubé. Membre d’una família d’inversors del sector immobiliari. Participa en empreses de restauració i hoteleres.
• Teodoro García Giménez. Està al capdavant de TGT, empresa familiar amb seu a Viladecans que lidera el sector dels formatges a Espanya amb una facturació de prop de 500 milions d’euros anuals.
• José Ramon Pérez Santé. Representant de l’empresa Invernova 2004, amb seu a Lalín (Pontevedra). Exconseller de Caja Galicia.
• Joan Parés Rivero. Farmacèutic i bioquímic, és director executiu de Bimedica (Barna Import Medica), empresa distribuïdora de material per al sector sanitari cofundada pel seu pare.
• Manuel Caballero Calderon. Cofundador d’Òptica Universitària, que es vendre a finals de 2020 a l’alemanya Fieldmann, que en va pagar 185 milions d’euros per una participació del 80%.
Com indiquen en la seva web, Metrópolis porta a terme una “estratègia d’inversió patrimonialista a llarg termini” que persegueix la generació de “dividend recurrent” per als seus accionistes. Disposen de blocs d’oficines a Barcelona (que suposen el 37% dels seus actius), París (29%), Hamburg (16%), Madrid (13%) i Poznan (a Polònia, 4%).
Dels 11 actius de la seva cartera, quatre estan a l’àrea metropolitana de Barcelona: Torre Cerdà (Plaça Cerdà), Hexàgon Glòries (edifici de 9 plantes al costat de la plaça de les Glòries, dissenyat per l’estudi Batlle i Roig), Can Ametller (complex de quatre blocs a Sant Cugat del Vallès, construïts el 2009) i Diagonal 123 (innovador immoble de 12 plantes de l’arquitecte francès Dominique Parrault). A Madrid són propietaris de l’edifici del número 71 del carrer Serrano, que té com a principal llogater Banco Santander.
Han efectuat tant inversions com desinversions en la seva cartera d’oficines. Segons consta en la memòria de Metrópolis, el febrer de 2022 van vendre l’edifici del carrer Manuel Tovar, de Madrid, per 11 milions d’euros. I un any abans van efectuar l’última incorporació, precisament l’immoble del número 123 de la Diagonal, pel qual van pagar 54,6 milions a la família Bernat Serra, propietaris de la monumental Casa Batlló del Passeig de Gràcia i que, fins 2006, també ho van ser de Chupa Chups. Per afrontar la compra de l’edifici d’oficines de la Diagonal van subscriure un préstec hipotecari amb Caixabank per 24 milions d’euros que venç el 2031.
Precisament, l’informe de gestió de l’exercici tancat el 30 de novembre passat apunta que aquest any preveuen que millori l’ocupació de l’edifici de la Diagonal. Subratllen que Metrópolis Inmobiliarias y Restauraciones SA ha mantingut uns “bons nivells d’ocupació” i una “morositat nul·la” en el conjunt de la seva cartera. Però els beneficis (4,48 milions), després de les reserves legals i voluntàries, es va destinar a cobrir les pèrdues de l’exercici anterior. No obstant, segons els comptes, el desembre de 2022 van acordar la distribució d’un dividend amb càrrec a reserves per 6,57 milions d’euros.