La compra de Microsoft del 4% de la Borsa de Londres dibuixa un nou panorama al mercat de les dades financeres. El gegant tecnològic que dirigeix Sayta Nadella ha posat mà al calaix per comprar un paquet d'accions, valorat en més de 1.800 milions d'euros, de la borsa més gran d'Europa. L'operació no ha deixat indiferent ningú i per a molts suposa un moviment estratègic que pot obrir la veda perquè altres empreses tecnològiques duguin a terme operacions similars.
L'acord al qual Microsoft ha arribat amb London Stock Exchange (LSE) implica proporcionar l'anàlisi de dades i productes d'infraestructures en el núvol, a través de les seves plataformes Azure, AI i Teams. Per a la multinacional amb seu a Redmond (Washington), aquesta aliança podria reportar-li 5.000 milions de dòlars (uns 4.700 milions d'euros) en ingressos en els deu anys vinents. Així mateix, LSE invertirà entre 250 i 300 milions de lliures (entre 286 i 343 milions d'euros) en despeses de capital.
Encara que l'acord no es materialitzarà fins al segon semestre de 2023, l'operació suposa un avenç per part de Microsoft en la guerra pel control de les dades que enfronta a les grans companyies tecnològiques. El mateix director executiu de LSE, Davis Schwimmer, va destacar després de fer-se pública l'aliança que es tracta d'un "canvi radical en les condicions amb què els participants del mercat financer interactuaran entre si, i amb les seves dades".
Una operació que, a més, permetrà al gegant tecnològic entrar en el consell d'administració de la Borsa de Londres. "Un dels principals motius pels quals Microsoft ha dut a terme aquesta compra és per la informació i les dades que puguin ser analitzables des del punt de vista del 'Big Data'", explica Darío García, analista del broker XTB a ON ECONOMIA. En aquest sentit, l'expert considera que el benefici que pot obtenir la companyia nord-americana és més gran que el risc de convertir-se en un dels grans propietaris del mercat de valors londinenc.
"L'essència d'aquesta operació és que l'interès de Microsoft per la informació que pugui extreure com a accionista rellevant de la borsa de Londres té prou valor per a comprar una part d'ella només per accedir a aquesta informació", afirma. A més, continua García, "la integració en el marc del negoci dels centres de dades i els serveis al núvol podrien tenir grans sinergies amb un negoci com el de LSE, on el negoci d'Azure de Microsoft pot veure's clarament beneficiat."
Millor Microsoft que un competidor
Un altre dels punts clau de l'acord és el benefici que aconseguirà la Borsa de Londres pel fet que Microsoft treballarà en el desenvolupament d'una infraestructura de mercat digital basada en tecnologia al núvol. "Això ajudarà als operadors de borsa a interactuar amb els mercats de capital en una àmplia gamma de classes d'actius", afegeix l'analista de XTB.
El 4% que ha obtingut Microsoft pertanyia al consorci format per dues altres grans corporacions, Thompson Ruters (grup propietari de l'agència de notícies Reuters) i el fons d'inversió Blackstone. Segons l'opinió de Joshua Novick, cofundador de la consultora de fusions i adquisicions Bondo Advisors, la compra donarà estabilitat al mercat de valors britànic.
"Thompson Reuters i Blackstone volien sortir i, alhora, al London Stock Exchange li ve bé tenir un accionariat estable amb l'entrada de Microsoft, una companyia amb una referència de pes," explica l'expert. Així mateix, Novick creu que "per a la Borsa de Londres és millor que aquest paquet accionarial acabi en una empresa com Microsoft que en un competidor, com ha succeït en altres ocasions".
Per la seva part, Antonio Castelo, analista de iBroker, considera que l'operació és "absolutament normal" i suposa un moviment intel·ligent per al gegant tecnològic. "D'una banda, els grans grups borsaris estan buscant negocis alternatius que ajudin a complementar els seus tradicionals. D'altra banda, en els últims temps s'està produint un desenvolupament cada vegada major de la denominada "computació al núvol" i els proveïdors de serveis financers estan arribant a acords amb les grans empreses tecnològiques del sector (Microsoft, Amazon, IBM i Google), que cada vegada els aproparan més," explica.
Si bé el fet que moltes empreses financeres depenguin d'un nombre reduït de proveïdors de serveis al núvol és una cosa que preocupa els reguladors -atès el trastorn que podria causar a tot el sector la caiguda d'un proveïdor-, els responsables de LSE van confirmar que l'acord amb Microsoft és una associació no excloent amb altres proveïdors i que continuen mantenint la seva estratègia "multinúvol" treballant amb altres proveïdors.
A la caça d'un mercat de dades amb un gran potencial
Sens dubte Microsoft ha fet un gran pas en la seva estratègia pel control de dades financeres, però no és l'única companyia tecnològica en dur a terme una maniobra en aquest sector. L'any passat, Alphabet, matriu de Google, va invertir 1.000 milions de dòlars en el mercat de futurs CME de Chicago per "transformar els mercats derivats globals". Amb aquesta aliança, la multinacional va aconseguir tenir accés a les dades de la infraestructura del mercat per realitzar una migració cap a Google Cloud.
També en 2021 Amazon Web Services, la plataforma de computació al núvol d'Amazon, va signar una aliança similar amb Nasdaq. "En els últims anys, Microsoft ha redoblat la seva aposta per la computació al núvol. L'any fiscal 2022, els ingressos del núvol de Microsoft van augmentar un 32% en taxa anual, assolint la xifra de 91.200 milions de dòlars i, es preveu que aquesta xifra continuarà incrementant-se any a any partint d'operacions com l'anunciada amb LSE", assenyala Castelo.
En qualsevol cas, el moviment de Microsoft suposa intensificar una guerra entre les grans companyies tecnològiques pel control d'un mercat de dades financeres de molt potencial. "En essència Microsoft està pagant el coneixement pràctic i el temps necessari per desenvolupar una tecnologia similar, i els inversors haurien de saber-ho. Podria suposar un nou "meló" per a les tecnològiques que vegin en l'avantguarda d'aquesta operació de Microsoft un dels mercats més grans del món", conclou García.