Els accionistes minoritaris de NH han insistit per segon any consecutiu que el grup tailandès Minor International, que té un 96% del capital de l'hotelera, llanci una opa d'exclusió sobre el 100% dels títols del grup. Però el vicepresident i conseller delegat, Ramón Aragonés, ha aclarit en la junta que "Minor no està considerant una opa d'exclusió de borsa en aquests moments", cosa que no significa que a futur "es pugui produir o no, en funció de les circumstàncies".
Cal recordar que just fa un any, el president i dos consellers de NH van presentar la dimissió després de conèixer-se els plans de l'accionista de control, Minor, que va intentar llançar una opa d'exclusió a un preu que no va ser acceptat per la CNMV. I després, comprar accions al mercat a un preu topat sense llançar una opa.
Aragonés ja va explicar l'any passat que NH no pot promoure l'esmentada opa, ha de ser Minor com a accionista majoritari que prengui la decisió i de moment, ha desistit de fer-ho. Una postura que també manté aquest 2024.
Un altre tema pel qual han preguntat els inversors ha estat la tornada al dividend, si bé, el grup hoteler va aconseguir superar el 2023 totes les mètriques del 2019, l'últim exercici previ a la pandèmia. I ho va fer amb uns ingressos de 2.163 milions d'euros, un ebitda de 327 milions d'euros i un benefici net de 128 milions d'euros, 28 milions d'euros més que el 2022 i 38 milions d'euros més que el 2019.
Atès el context, els accionistes qüestionaven si hi haurà retorn al dividend aquest any. Però Aragonés, confirmava també que aquesta decisió no és a sobre de la taula. "El 8 de febrer, el consell d'administració va decidir proposar als accionistes que el benefici obtingut el 2023 es destini en part a reserves legals i en part a compensar resultats negatius d'exercicis anteriors. Els recordo que vam perdre 650 milions en els anys de la covid, la prioritat corporativa és superar tots els costos ocasionats per la pandèmia perquè aquesta estratègia ens permetrà ser més competitius, sòlids i rendibles a mitjà i llarg termini".
No obstant això, el CEO assegurava que "cada any, el consell d'administració plantejarà el tema del dividend i en funció de les circumstàncies de la companyia s'aprovarà o no". NH va recuperar la remuneració als accionistes el 2017, després de vuit anys sense repartir part dels beneficis. Però el 2020, després d'esclatar la pandèmia, el consell d'administració va decidir de nou deixar sense efecte la proposta de dividend prevista per a aquell any i, des d'aleshores, no l'ha tornat a pagar.
NH canvia de nom
D'altra banda, Ramón Aragonés ha volgut explicar el motiu pel qual el grup ha canviat la denominació de NH Hotel Group a Minor Hotels Europe & Americas. "Beneficiarà la companyia en l'àmbit comercial, tenim diversitat geogràfica, som a cinc continents i el paraigua de Minor ens ofereix avantatges", malgrat aquesta modificació, "es mantenen les marques i els noms dels hotels".
En concret, es mantenen les tres marques comercials "NH Hotel", "NH Collection" i "Nhow", molt expandits pels mercats europeu i llatinoamericà, i cada vegada més a Àsia, on NH Collection o NH són ja presents en països com Tailàndia, la Xina, les Maldives i els Emirats Àrabs Units. De la mateixa manera, es mantenen les marques de Minor, com Anantara, Tivoli i Avani, que cada vegada tenen més presència als mercats europeus.
El CEO del grup hoteler destacava que operar amb la denominació social els proporcionarà "importants sinergies comercials", i reforçarà la seva imatge "a tot el món". Així, sota un mateix nom corporatiu per a tots els mercats, seran reconeguts "com una empresa internacional amb marques globals".