Les habitacions de l’hotel Miranda de Pedralbes, anteriorment anomenat Juan Carlos I, costaran entre 280 i 450 euros per nit, si bé en el cas del Penthouse suite red level, la seva millor suite, no baixarà dels 2.000 euros diaris, segons han avançat aquest dimarts els directius de Meliá que han presentat com seran les noves instal·lacions. Aquest icònic hotel barceloní reobrirà el gener vinent, amb la marca de luxe Gran Meliá.

El reformat Miranda de Pedralbes tindrà 391 habitacions i 65 suites entre les quals destaca el Penthouse, que ocuparà tres plantes (de la 14 a la 16) en la part més alta de l’edifici. S’hi accedirà per un ascensor privat. En realitat, també funcionarà com show room per promocionar un hotel que tindrà més novetats: àrea wellness, un espai –redlevel lounge– més selecte amb accés als jardins, que també s’estan rehabilitant, i altres àrees amb piscines i restaurants, que inclouen un beach club, per atraure els barcelonins.

L’objectiu no és només captar turisme d’alt poder adquisitiu, sinó també el client local que busca una oferta singular d’oci i gastronòmica. Un dels atractius serà Erre Urrechu, el restaurant que estarà dirigit pel basc Iñigo Urretxu, que també està al capdavant del madrileny Zalacaín.

El propietari de les instal·lacions, el fons britànic Tyrus Capital, invertirà més de 40 milions d’euros en la remodelació de l’antic Juan Carlos I, inaugurat pels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Com exemple del mal estat actual de les instal·lacions, Manuel Juste, director fiscal de Tyrus, va precisar que s’han gastat més d’un milió d’euros en reparar les goteres del sostre. L’establiment estava tancat al públic des de la pandèmia de 2020.

Juste va indicar que la voluntat de Tyrus és mantenir aquest actiu “a molt, molt llarg termini” si bé no va concretar en quan temps esperaven recuperar la inversió. No obstant, va donar per fet que seria abans de l’any 2040, quan finalitza la concessió municipal.

Arran del concurs de creditors al qual es va acollir l’hotel el setembre passat, Tyrus agafarà el control sobre la societat propietària, Barcelona Project’s, en convertir un deute de 90 milions d’euros en accions. Juste va recordar que, en els dos últims anys, han possibilitat un canvi en la propietat i han trobat un nou gestor –Meliá– que garanteix la continuïtat de l’activitat i els llocs de treball.

Sobre el personal, Ramón Vidal Castro, director del Miranda de Pedralbes, va indicar que hereten 280 empleats (afectats per set ERTEs), que reobriran amb més de 300 al gener i que arribaran als 400 quan estiguin en ple funcionament. Esperen una ocupació mitjana de les habitacions del 65% en el seu primer any.

Respecte el canvi de nom, els directius de Meliá van evitar polemitzar sobre l’eliminació del nom de Juan Carlos I en assenyalar que la política de la cadena és canviar la denominació dels hotels quan passen a formar part de la seva cartera. Van afegir que van triar Miranda perquè serà “el gran mirador sobre la ciutat de Barcelona”.

Meliá també assumirà la gestió del Palau de Congressos de Catalunya, situat al costat de l’hotel, que en aquests moments també s’està rehabilitant. Indiquen que ja tenen actes programats a partir d’octubre, quan tornarà a l’activitat.

Sentència judicial

Meliá i Tyrus han presentat conjuntament aquest dimarts el nou projecte per a l’hotel Miranda de Pedralbes  i pel Palau de Congressos de Catalunya quan encara no fa una setmana que el Jutjat Mercantil número 11 de Barcelona els donava la raó en el plet que mantenien amb Fairmont, la cadena canadenca que es va encarregar de la gestió d’aquest complex hoteler fins que va tancar al públic per la pandèmia. Des d’aleshores, no ha reobert. Precisament, la roda de premsa per informar de les novetats, en el vestíbul de l’hotel, s’ha fet entre el soroll dels operaris que treballen en les plantes.

A principis d’aquest any, Meliá va signar un acord amb l’empresa propietària, Barcelona Project’s, i amb el fons inversor Tyrus, el seu principal creditor de l’anterior, per tornar a l’activitat aquest establiment de luxe.

Arran de l’acord amb Meliá, Barcelona Project’s va tramitar la rescissió del contracte amb Fairmont, però aquesta cadena va exigir mantenir la gestió hotelera i, en cas contrari, que se la indemnitzés amb 19 milions d’euros. No obstant, la sentència del judici, celebrat el 14 de juliol passat, confirma la finalització del contracte amb Fairmont, l’obliga a pagar les costes judicials i dona per bo el pacte dels propietaris amb Meliá. Malgrat que aquesta sentència no és ferma i que Fairmont ha anunciat que la recorrerà, Meliá ja ha posat data a la apertura del Palau de Congressos, aquest octubre vinent, i per l’hotel, el gener de l’any vinent.

L’hotel va entrar en concurs voluntari de creditors el setembre de l’any passat amb un deute de més de 150 milions d’euros. En el marc d’aquest procediment concursal, el jutge José María Fernández Seijo argumenta, en la sentència, que la resolució del contracte a Fairmont “era convenient per la viabilitat de l’activitat empresarial”.

Arran del pacte amb Meliá del gener passat, Tyrus va iniciar les obres de remodelació. La reapertura es produirà en un moment en què Barcelona recupera el turisme de luxe i guanya posicions com a destinació líder a nivell mundial en el turisme de congressos, segons destaca Vidal.

El nou projecte Miranda de Pedralbes el liderarà Ramon Vidal Castro, directiu que porta sis anys gestionant l’hotel Meliá Castilla, del carrer Poeta Maragall de Madrid, buc insígnia del grup balear a la capital espanyola. També va estar al capdavant de l’hotel i del palau de congressos de Palma de Mallorca.

L’hotel Juan Crlos I va néixer per als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. Carles Ferrater Lambarri va rebre el Premi Nacional d’Arquitectura pel seu disseny. S’aixeca en un espai de 25.000 metres quadrats de jardins, que també estan en rehabilitació. Des d’aleshores ha tingut diversos gestors. Fairmont (pertanyent al grup ACCOR) se’n va fer càrrec des del 2014 a 2020.