Fins a set d'entitats han anunciat formalment que volen personar-se davant de la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC) per l'opa del BBVA sobre Sabadell. Principalment, accionistes, patronals i sindicats. L'organisme que presideix Cani Fernández permet fer-ho a les persones físiques o jurídiques que puguin resultar afectades per l'operació de concentració, sempre que ho facin d'acord amb els criteris establerts a la llei.

Si la CNMC ho admet, els interessats passen a formar part de l'expedient i poden fer al·legacions, examinar documents o rebre notificacions de l'organisme. El primer a pronunciar-se va ser el banc que presideix Josep Oliu. El mateix Sabadell ho va fer, de fet, l'endemà que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència decidís passar a fase dues l'anàlisi de l'opa per estudiar-la amb més detall.

I només uns dies després, ho van fer els qui donen suport al Sabadell en la seva decisió de seguir en solitari. És el cas dels accionistes minoritaris, de les patronals catalanes Pimec i Foment, també de la Cambra de Comerç de Barcelona, així com dels empresaris de Pontevedra. Els últims en pronunciar-se han estat els sindicats. Primer, Comissions Obreres. I després UGT. Tots ells han confirmat públicament que han sol·licitat la condició d'interessat a l'expedient.

El Sabadell ha estat lligat de peus i mans durant la primera fase i tan sols ha pogut enviar a la CMNC la informació que li anava requerint. Però en aquesta segona fase podrà exposar amb detall els motius pels quals creu que l'operació no hauria de tirar endavant. Sobretot, respecte a la competència bancària, que és el que estudia aquest organisme. I ho va fer només unes hores després que s'obrís el termini.

Patronals, associacions i sindicats

Per la seva part, l'Associació d'Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell va ser la primera entitat en personar-se en la CNMC contra l'opa del BBVA després de fer-ho el propi banc. L'organització defensa que l'entitat catalana segueixi el seu camí en solitari i assegura que l'operació que vol fer el BBVA comporta "molta complexitat" i afectarà especialment a les petites i mitjanes empreses.

La patronal catalana Pimec també es va personar com a part interessada davant de la Comissió en contra de l'opa del BBVA davant del Banc Sabadell alertant que aquesta operació podria alterar "significativament" la competència en el sector bancari, amb repercussions directes sobre les condicions de finançament per a les empreses.

Només un dia després seguia els seus passos la principal patronal catalana, Foment del Treball, que a més de mostrar preocupació, va apuntar als efectes negatius que creuen que tindria l'opa. Catalunya i la Comunitat Valenciana seran les més afectades si l'opa tira endavant i posteriorment hi ha una fusió. De fet, la pròpia CNMC ja ha advertit que el banc resultant tindria una quota de mercat superior al 30% en banca minorista (de particulars) en ambdues regions. Per això, l'organisme sol·licitarà un informe preceptiu a les comunitats autònomes en les quals la concentració incideixi de forma significativa. El mateix dia s'hi va sumar la Cambra de Comerç de Barcelona.

D'altra banda, la Confederació Empresarial de Pontevedra també ha volgut formar part de l'expedient i s'ha personat. L'organització busca expressar el seu "rebuig" i "preocupació". Explica que el Sabadell té una alta presència a la província de Pontevedra i es caracteritza per ser una entitat financera especialitzada en la pime, que deixa regularment a preus accessibles i condicions viables. Així que la seva fusió suposaria una clara pèrdua de competitivitat per a tot el territori.

Amb l'objectiu de defensar l'ocupació s'han personat els sindicats. Des de Comissions Obreres expliquen que van comunicar la decisió a la CNMC divendres i que el seu objectiu no és oposar-se a l'opa, sinó assegurar-se que no es destrueix ocupació i en la part social, defensar la fluïdesa del crèdit, perquè no vagi en perjudici de les pimes. "No ens mostrem a favor ni en contra, el nostre sentit és el manteniment de l'ocupació i el crèdit. Aquesta és la nostra motivació".

També UGT ha sol·licitat la condició d'interessat a l'expedient per tal de participar de primera mà en el mateix. Segons explica en la missiva enviada a la CNMC, l'operació podria tenir un impacte rellevant en la competència bancària perquè els dos principals bancs, CaixaBank i la nova entitat resultant BBVA-Banc Sabadell, controlarien el 73,7% de les oficines bancàries. Encara que sobretot alerta de l'ocupació, una fusió podria implicar una pèrdua d'ocupació per a fins a 10.500 treballadors.

Les organitzacions i associacions de consumidors consultades per On Economía expliquen que no s'han personat en aquesta segona fase, perquè la CNMC ja els va tenir en compte en la primera per poder estudiar l'impacte de l'opa a les oficines, en els productes bancaris o en l'exclusió financera. L'organisme va demanar informació a l'OCU i Asufin. En qualsevol cas, la nota succinta que la CNMC va publicar el passat dia 20 de novembre explica que els interessats tenen un termini de deu dies per sol·licitar de forma motivada la condició d'interessat en aquest procediment.