Els projectes de Moeve, Repsol, el fons danès CIP i Enagás Renovable per promoure instal·lacions d'hidrogen verd s'han adjudicat més de la meitat dels 1.214 milions d'euros de fons europeus Next Generation, del programa H2 Valls. El Govern ha adjudicat de manera definitiva l'import dels ajuts a un total set iniciatives estratègiques a Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Catalunya i Galícia; amb una potència d'electròlisi total de 2.278 megawatts (MW) per a la producció d'hidrogen renovable en 11 instal·lacions diferenciades.

S'estima que els set projectes crearan uns 9.000 llocs de treball directes i uns 11.000 d'indirectes durant la construcció i l'operació; a més, el 90% dels electrolitzadors seran de fabricació europea.

Entre aquests set projectes definitivament adjudicataris destaquen els 303,75 milions d'euros a Moeve per a la seva fase inicial de la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd. El projecte, que es materialitzarà en la seva fase inicial a Huelva, ha aconseguit així una quarta part del total adjudicat, rebent el volum de recursos econòmics més important en el Perte, sent l'únic projecte a Andalusia. El conseller delegat de Moeve, Maarten Wetselaar, ha assegurat que l'adjudicació definitiva d'ajuts per 303 milions d'euros al projecte Onuba representa "un gran reconeixement" a la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd" i a l'estratègia del grup per convertir-se "en un referent de la transició energètica a Europa". Wetselar va destacar en declaracions a Europa Press que l'objectiu de la companyia demana iniciar la construcció del projecte d'hidrogen "al llarg d'aquest any, si se superen determinats tràmits reguladors".

El projecte Onuba, com es denomina la primera etapa del projecte d'hidrogen verd de l'energètica, preveu la construcció en Palos de la Frontera (Huelva) d'una planta de generació d'hidrogen verd amb 400 MW de potència d'electròlisi, la qual cosa permetrà la creació de 10.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts, la majoria d'ells durant la fase de construcció, amb el desenvolupament d'un nou ecosistema empresarial i industrial.

EuropaPress 6193985 maarten wetselaar consejero delegado cepsa
El conseller delegat de Moeve, Maarten Wetselaar. Foto Europa Press

La Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd és la iniciativa més ambiciosa del sector a Espanya i una de les més rellevants a Europa. Aquest projecte en conjunt, amb una inversió superior als 3.000 milions d'euros, comptarà amb dos centres de producció d'hidrogen verd als parcs energètics de Moeve de La Rábida (Pals de la Frontera, Huelva) i San Roque (Camp de Gibraltar, Cadis). Aquestes plantes assoliran una capacitat d'electròlisi combinada de dos gigawatts (GW) i produiran fins a 300.000 tones d'hidrogen verd a l'any.

La nova infraestructura subministrarà hidrogen verd tant a les mateixes instal·lacions industrials de la companyia com a tercers, contribuint de manera significativa a la descarbonització de la indústria i del transport pesat terrestre, marítim i aeri.

Pla de Repsol a Tarragona

Per la seva part, les projeccions industrials de CIP i Enagás Renovable han estat adjudicatàries de 245 milions d'euros per al seu projecte Catalina, en les proximitats d'Andorra.

Així mateix, el projecte T-HYNET, en Pobla de Mafumet (Tarragona), ha aconseguit per a Repsol un total de 104,19 milions d'euros. És un projecte liderat per Repsol, Enagás Renovable i Messer per desenvolupar l'electrolitzador més gran d'Espanya, amb 150 MW de capacitat, ubicat en el Complex Industrial de Repsol a Tarragona. El seu objectiu és produir 2,7 tones d'hidrogen renovable per hora per proveir la indústria local, reduir emissions i accelerar la transició energètica. El desembre de 2023, va rebre finançament del Fons d'Innovació de la Comissió Europea, consolidant-lo com un projecte clau per a la descarbonització. Així, T-HYNET s'integra a la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i el Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre.

També figuren el projecte Compostilla Green, de Ric Energy i en Cubillos de Sil (Lleó), amb 81,4 milions d'euros; el projecte Vall Lleonesa de l'Hidrogen Verd, a càrrec de Reolum i Desenvolupament Renovable Mahogany que estarà situat en La Robla (Lleó), amb 93,78 i 86,2 milions d'euros.

Se sumen Walia Energy i Capital Energy, juntament amb Hyberus, que obtenen 140 milions d'euros per construir a Casp (Saragossa), Fabara (Saragossa) i Ascó (Tarragona) un projecte dedicat a la generació d'hidrogen verd, i, en Galícia, Harmonia Green Galícia i Ignis, que rebran un total de 129,3 i 40,8 milions per dur a terme la seva Vall de l'Hidrogen d'A Coruña.