Ciments Molins torna a Catalunya, d'on va sortir fa set anys, després de la fuga d'empreses provocada pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017, "pensant en el millor interès de la companyia". És la primera gran empresa que ha decidit revertir la situació que va prendre per considerar que hi havia inestabilitat jurídica i política a Catalunya, durant el procés polític a Catalunya. La històrica cimentera catalana, propietat de la família Molins, ha assegurat que havia adoptat aquesta decisió "amb l'objectiu de salvaguardar els interessos del grup, de marcat caràcter internacional, i garantir la seva normal operativa".
Aquest dimarts, la cimentera ha enviat un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) on informa que torna a ubicar la seu social a Barcelona després de rebre el vistiplau per unanimitat del consell d'administració d'aquesta empresa propietat de la família Molins. "El consell d'administració de la Societat, en sessió celebrada el dia de la data, ha acordat per unanimitat dels seus integrants el trasllat del domicili social a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona)", explica en una breu carta que firma el president, Juan Molins Amat.
Després de l'1-O, la històrica cimentera catalana, que cotitza a la borsa espanyola, va instal·lar la seva seu social al Paseo de la Castellana (Madrid) a causa de "la situació política i social" que es vivia a Catalunya. Ara decideix tornar encara que no ha especificat els motius, però l'actual president del grup sempre va defensar que la situació es podria revertir "si tornava el seny a Catalunya".
Tot i el trasllat de la seva seu social, Ciments Molins ha mantingut aquests anys la seva activitat habitual a les fàbriques de Catalunya, que són Ciments Molins Industrial, Promsa i Propamsa.
La companyia, que va assolir un benefici de 151 milions d'euros l'exercici 2023, s'ha convertit en la primera empresa que torna la seu a Catalunya. Es calcula que més de 2.000 companyies van marxar el 2017, entre elles grans cotitzades com CaixaBank, Sabadell o Naturgy. A més de Cellnex, Colonial, SegurCaixa, VidaCaixa, Applus+, Catalana Occident o Codorniu.
L'empresa, fundada el 1928 per Juan Molins Parera i pel seu fill Joaquín Molins Figueras, ha aconseguit arribar als 90 anys sense perdre la condició d'empresa familiar, però amb tres branques familiars a l'accionariat: Molins Amat, Molins López Rodó i Molins Gil. Ostenten el 92% del capital i la resta cotitza al Mercat Continuo. L'actual president Joan Molins Amat pertany a la tercera generació de la saga.
En el consell d'administració estan representades les tres branques familiars, amb el seu president, i dues vicepresidències ocupades per Joaquín Maria Molins Gil i Joaquín Maria Molins López-Rodó. Com a vocals consten: Sebastià Alegre, Jean-Carlos Angulo, Andrea Kathrin, Socorro Fernández, Beatriz Molins Domingo, Juan Molins Monteys, Carles Rivera Molins i Rafael Villaseca. També és vicesecretària no consellera una representant dels Molins: Ana Mª Molins López-Rodó.
El 2019, ja amb el trasllat executat, cosa que suposava celebrar els consells d'administració i la junta d'accionistes a Madrid, el consell d'administració ja va sotmetre de nou la decisió a votació, a petició de la família Molins Amat, però no va obtenir el suport suficient. Els membres del consell defensors del retorn de la seu argumentaven que ja no hi havia els motius al·legats inicialment sobre la manca de seguretat jurídica o econòmica, i fins i tot per considerar que seria millor per a l'operativitat de la companyia. Per tant, es pot considerar que el retorn de la seu a Barcelona tanca una crisi familiar dins del sí del consell d'administració, ja que la decisió s'ha revertit per unanimitat de tots els seus membres.
Altres acords del consell
En la reunió d'aquest dimarts del consell d'administració de Ciments Molins també s'ha acordat el pagament d'un dividend de 0,55 euros bruts per acció a compte dels beneficis de l'exercici de 2024. La data de pagament serà el 19 de desembre del 2024, detalla en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La percepció del dividend es farà a través de les Entitats Participants en la Societat de Gestió dels Sistemes de Registre, Compensació i Liquidació de Valors SA (Iberclear), i l'agent de pagaments serà el Banc de Sabadell.
Foment espera més retorns
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat de “gran notícia per Catalunya” aquesta decisió de l’empresa cimentera i ha volgut “felicitar els directius i al consell d’administració per aquesta decisió de fer tornar el centre de decisió de Ciments Molins a Catalunya, benvinguts”.
El president Sánchez Llibre, en segon lloc, ha destacat: “D'ençà que vaig arribar a la presidència de Foment del Treball sempre vaig dir que anirien tornant empreses abans d’acabar el nostre segon mandat; i així és”. El líder patronal ha afegit: “Vaig dir que moltes empreses rellevants tornarien a Catalunya i això s’està complint, aquest és un primer pas, que esperem que no sigui l’últim”.