L'opa del BBVA sobre el Sabadell ha entrat en una fase clau amb l'inici de setembre. Aquest mes, el banc que presideix Carlos Torres i dirigeix ​​Onur Genç rebrà la resposta del Banc Central Europeu, la qual cosa permetrà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors pronunciar-se també sobre l'operació financera de l'any.

La CNMV no pot donar llum verda o rebutjar l'opa si no hi ha primer una confirmació de no oposició per part del BCE. I a l'organisme que presideix Christine Lagarde se li acaba el termini, ja que disposa de 60 dies hàbils (que es poden allargar fins i tot 30 dies més en alguns casos) per avaluar la proposta d'adquisició del Sabadell per part del BBVA. "Així que serà aviat", assenyalen des d'aquesta institució, que a més a més, acaba de rebre el vistiplau del Banc d'Espanya.

La resposta del BCE, per tant, arribarà en els primers dies de setembre, ja que el BBVA va registrar l'autorització de l'opa el passat 4 de juny, per la qual cosa està pròxim a complir aquells 90 dies. El Banc Central Europeu no farà cap comunicat oficial sobre això de manera pública, sinó que traslladarà la seva decisió directament al banc.

I serà el BBVA que informi d'aquesta decisió. Cal recordar que al BCE no li correspon analitzar l'operació per si mateix, tan sols avaluar la solvència i els criteris prudencials, segons va explicar el vicepresident, Luis de Guindos, recentment. Però tenir la seva no oposició és clau perquè sense ella, la CNMV no pot pronunciar-se, però tampoc la resta d'organismes, com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

El BBVA va noticiar a la CNMC la sol·licitud de l'opa sobre el Sabadell uns dies abans que al BCE, concretament el 31 de maig. Encara que l'organisme que presideix Cani Fernández ja ha advertit que aquesta operació és complexa i la seva resposta final pot allargar-se més de vuit mesos, que és el que va tardar a pronunciar-se en la fusió de CaixaBank i Bankia.

Cal recordar que la fusió entre CaixaBank i Bankia era amistosa, i els requisits d'informació per part de la CNMC eren fluids. Però aquest no és el cas del BBVA, que va llançar una opa hostil sobre el Sabadell després que aquest últim rebutgés una fusió pactada en considerar que infravalorava el banc pel preu que li va oferir. Per això es pot esperar que la informació no arribi tan ràpid i s'allarguin els terminis.

De fet, pot ocórrer que la CNMC aprovi l'opa en primera fase amb condicions o passar a una segona fase i posar condicions, compromisos, o ambdues coses. Però que la decisió de la tercera i última fase (que depèn d'Economia) no es conegui quan els accionistes del Sabadell hagin de votar si volen acudir a l'opa. I, per tant, no sàpiguen si hi haurà fusió.

El BBVA creu que l'operació pot estar a punt a mitjans de 2025 si hi ha fusió

El BBVA ha fet els seus comptes i calcula que des de l'anunci de l'oferta, el passat 9 de maig, el procés per rebre totes les autoritzacions i respostes a l'opa podria tardar uns sis mesos, fins al novembre. Després s'obriria el termini d'acceptació del canvi d'accions proposat pel BBVA per als accionistes de Banc Sabadell, que s'estén entre 30 i 70 dies naturals.

Si l'opa surt i rep les autoritzacions regulatòries que necessita, el banc d'origen basc, intentarà llavors una fusió amb el BBVA que tardarà entre 6 i 8 mesos més, per la qual cosa les integracions haurien d'acabar a mitjans de 2025.

En aquest sentit, el BBVA recorda que l'esmentada fusió requereix l'autorització del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa. I aquest és el seu principal escull, perquè el govern espanyol ja ha comentat en diverses ocasions i públicament, que està en contra de la fusió perquè reduirà encara més la competència. Encara que el banc creu que té temps per convèncer l'Executiu de les bondats de l'operació.