El govern espanyol no està a favor de l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Així ho han fet saber quan es va conèixer en maig i cada vegada que se li ha preguntat a algun membre del govern des d'aleshores. Principalment, el ministre d'Economia, que és qui té "l'última paraula", tal com ha advertit en diverses ocasions. Carlos Cuerpo, de fet, ha donat dos avisos en menys de 24 hores: rebutja aquesta operació perquè reduirà i afectarà la competència bancària a Espanya.

En un esmorzar-col·loqui organitzat a Sevilla, Cuerpo ha insistit aquest divendres en què "la principal preocupació" és en termes de competència. "Estem parlant que suposaria una excessiva concentració dins d'aquest sector i això té efectes potencials per als clients, per exemple, en com es remuneren els seus dipòsits".

El ministre ha recordat que en els dos últims anys "ja s'ha vist que la pujada dels tipus del Banc Central Europeu no s'ha traslladat a la remuneració dels dipòsits, com sí que va passar en ocasions anteriors. "El propi Banc d'Espanya assenyala que, en part, es deu a una possible absència de competència o una excessiva concentració, i això és abans que es produeixi una fusió addicional entre dos dels grans bancs espanyols".

Encara que Carlos Cuerpo ja té una opinió formada sobre l'opa, ha assenyalat també que aquest procés "segueix el seu curs" i després que el BCE hagi donat llum verda a l'opa, ara li toca a la CNMC i a la CNMV donar la seva visió. Serà més endavant quan al govern espanyol li toqui prendre una decisió sobre si autoritza o no la fusió entre ambdues entitats. Ja que l'objectiu del BBVA és comprar al Sabadell per després absorbir-lo, encara que vol preservar la seva marca en alguns territoris.

Les paraules del ministre d'Economia no sonaven gaire diferents a les d'aquest dijous. En una jornada organitzada pel Consell General d'Economistes (CGE), Cuerpo insistia que les principals preocupacions per al govern espanyol sobre l'opa continuen sent les relacionades amb l'excessiu grau de concentració que existiria una vegada realitzada la fusió, l'impacte en matèria d'inclusió financera i l'afectació en l'accés al crèdit de les pimes.

Principalment, perquè el Sabadell és un banc molt dedicat a les pimes i si desapareix, les petites empreses tindrien menys oferta. Així mateix, Cuerpo va advertir ahir de la potencial pèrdua d'ocupació. Ja que el president del BBVA, Carlos Torres, ja ha advertit que hi haurà ERO hi hagi o no hi hagi fusió. És a dir, si aconsegueix que l'opa tiri endavant, reduirà plantilla.

Davant de la negativa de Moncloa, Torres ha assegurat en diverses ocasions que tenen temps per convèncer el ministre econòmic que l'operació és bona per a Espanya, però Carlos Cuerpo indicava aquest dijous que de moment "no hi ha hagut cap informació nova" respecte a la qual tenien a començaments d'estiu.