L’Ajuntament de Mont-roig del Camp i l'alcalde Fran Morancho (PSC) fa mesos que treballa conjuntament amb els inversors coreans que han decidit instal·lar-se al municipi del Baix Camp, amb una inversió de 600 milions d’euros, per a la construcció d’una fàbrica de components per a bateries elèctriques. Una col·laboració que des de fa setmanes s’ha intensificat i contempla l’opció que es puguin projectar més plantes de producció a la ja anunciada. El propòsit és clar: “posar fàcil a Lotte Energy Materials -actualment el propietari de ILJIN Materials, la firma que va triar Mont-roig per expandir-se a Europa- la possible decisió d’ampliar el projecte inicial”, a tres, i fins i tot a quatre, el nombre de factories, segons ha deixat clar el consistori en l’últim butlletí municipal adreçat a una població de 13.000 habitants.

Cal tenir en compte que la inversió anunciada per l’empresa sud-coreana ILJIN Materials -ara pertanyent a Lotte Energy Materials, subsidiària del grup també sud.coreà Lotte Chemical- a la zona industrial d’Els Comellarets constitueix “una de les oportunitats de futur més importants per al nostre municipi i el conjunt del Camp de Tarragona”, valoren fonts municipals consultades per ON ECONOMIA. Afegeixen que aquest projecte “a més de provocar la creació de centenars de llocs de treball, la instal·lació de les fàbriques i el consegüent reforç de l’activitat econòmica industrial local suposarà, també, una millora substancial del finançament que rebem com a administració pública”.

Una providència municipal, que arriba a Antifrau

Per aquest motiu, des d'alcaldia que lidera Fran Morancho (PSC), s’ha enviat un comunicat intern als caps d’àrea de l’ajuntament en què consta que “atesa la importància estratègica d’aquesta inversió, serà necessari que tot aquell personal que sigui requerit per al despatx d’assumptes relacionats amb ILJIN Materials [per Lotte Energy], ho faci amb la màxima celeritat”, firmat per al mateix alcalde. Aquesta providència de l’alcaldia ha arribat, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, en forma de denuncia anònima a l’Oficina Antifrau de Catalunya, que a hores d’ara ha registrat la denuncia i la té en fase d’avaluació prèvia.

L'alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, en una reunió de treball sobre el projecte l'agost del 2022, amb el conseller Torrent / MAR ROVIRA / ACN

Davant les queixes que ha suscitat aquesta decisió i davant la denuncia presentada, des del consistori s’argumenta que ja s’han començat a tramitar expedients relacionats amb aquesta inversió, i en els pròxims mesos està previst que s’incrementi l’atenció que caldrà destinar-hi, i per tant, les tasques del personal tècnic i administratiu. Davant l’envergadura del projecte “es va creure imprescindible la incoació immediata dels expedients que siguin necessaris o la tramitació diligent dels expedients relacionats ja incoats, d'acord amb els principis de celeritat i simplificació administrativa recollits als articles 71 i 72 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú”. Recorda l’ajuntament que la Generalitat preveu la declaració de projecte estratègic, fet que permet reduir a la meitat els terminis administratius.

Això no treu que hi hagi un cert malestar entre una part de la població. De fet, a les xarxes socials es poden trobar algunes opinions contràries a la construcció de la planta solar que ocuparà 96 hectàrees en el municipi i que ha de servir per autoabastir la fàbrica de làmines de coure per a bateries i que ha estat una condició sine qua non dels inversors coreans. Alhora, també s’assegura que hi ha personal municipal destinat amb exclusivitat a les tasques administratives que ha generat l’arribada dels coreans.