Moody's torna a castigar Grifols. Malgrat els canvis introduïts en el govern corporatiu i a la venda d'actius per rebaixar el deute, l'agència de qualificació creditícia li ha rebaixat aquest dimecres el ràting des de B3 a B2 pels nivells de palanquejament i el seu model de governança.
En un comunicat, Moody's precisa que la rebaixa a B3 del ràting de la companyia d'hemoderivats catalana reflecteix el seu elevat palanquejament així com la recuperació del flux de caixa lliure més lenta de l'esperat.
A més, segons recull Europa Press, Moody's argumenta que les consideracions al voltant de la governança han estat també un factor clau en la rebaixa: "En particular, la limitada previsió de l'acompliment financer, la gestió de riscos de la companyia, un historial d'acompliment deficient, una estructura organitzativa complexa i opaca en la qual van existir transaccions amb parts relacionades [amb referència a la relació de Grifols amb Scranton, Haema i BPC], així com la rotació de la gerència".
L'agència reconeix que Grifols "ha realitzat alguns canvis positius en el seu govern, inclosa la recent separació de la direcció dels accionistes i el nomenament d'un nou conseller delegat,", però afegeix que, "en aquest moment, existeix un historial limitat d'operacions de l'empresa després d'aquests canvis".
D'altra banda, Moody's va reconèixer els passos fets per la companyia catalana d'hemoderivats per abordar els venciments dels seus bons en el primer semestre de 2025 i millorar la seva posició de liquiditat. En aquest sentit, va recordar que va recaptar 1.300 milions d'euros en pagarés sèniors garantits de col·locació privada i va utilitzar els ingressos per reemborsar els seus 1.000 milions d'euros en pagarés sèniors no garantits amb venciment el maig de 2025.
Va rebaixar el ràting a Grifols malgrat constatar la venda d'una participació del 20% a Xangai RAAS (SRAAS), amb la qual va obtenir 1.600 milions d'euros que serviran per reduir el seu deute sènior garantit. Grifols va anunciar el 18 de juny el tancament de la venda del 20% de la seva participació SRAAS i l'establiment d'una aliança estratègica amb Haier Group Corporation. Segons va informar aleshores la companyia catalana en un comunicat, l'acord va rebre totes les aprovacions regulatòries necessàries i la confirmació de compliment per part de la Borsa de Valors de Shenzhen.
Malgrat això, Moody's va concloure que la liquiditat de Grifols és fràgil, si bé és adequada per als propers dotze mesos; més enllà d'això, va observar que el manteniment d'una liquiditat adequada dependrà que Grifols torni a una generació positiva del flux de caixa lliure. El fet que el flux de caixa lliure sigui positiu -una cosa que preveuen per a 2025- fa pensar a Moody's que Grifols aconsegueixi disminuir el seu palanquejament fins a al voltant de 7x el 2024 i al voltant de 6,5x el 2025, atès que el 2023 va pujar deu vegades el ràtio d'endeutament/ebitda.
També han posat el focus en què l'empresa haurà d'abordar el venciment de la seva línia de crèdit de 1.000 milions de dòlars que venç el novembre de 2025.
Deures pendents
Moody's avança que podria millorar la qualificació de Grifols si hi ha evidència d'una recuperació operativa sostenible, la seva ràtio de palanquejament millora per sota de 6,5x i aconsegueix, entre d'altres, un flux de caixa lliure positiu de forma sostinguda.
En aquest sentit, va apuntar en direcció a mantenir una liquiditat adequada per reduir els riscos de governança: "Això inclouria operar amb una política financera més conservadora i una gestió prudent dels venciments de deute, una previsió més gran del seu acompliment financer, més estabilitat a nivell executiu i construir un historial de més transparència en les seves divulgacions financeres".
En cas contrari, han advertit que podrien tornar a rebaixar la qualificació de Grifols si la seva liquiditat es debilita, fet que podria passar especialment si el seu flux de caixa lliure continua sent negatiu o bé no refinança els seus futurs venciments de deute.
La companyia va celebrar el 14 de juny passat la seva primera junta general ordinària d'accionistes amb la família Grifols -Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura- sense funcions executives dins del consell d'administració de la firma catalana, ja que el passat 31 de maig van passar a ser consellers dominicals. Aquests canvis es van anunciar el 5 de febrer amb l'objectiu de separar la gestió de la propietat en l'empresa i, com ja va detallar Grifols, formen part d'una estratègia de govern corporatiu "planificada i iniciada el 2022". Aquest dilluns va transcendir que el president de Grifols, Thomas Glanzmann, va comprar 9.178 accions de la companyia per valor de 81.133 euros després de la venda de Xangai RAAS, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).