L’hoteler Antonio Rubio Garcés va morir dilluns passat a l’edat de 90 anys, segons ha informat mitjançant una esquela inserida als mitjans el Gremi d'Hotels de Barcelona, entitat que va presidir entre 1980 i 1999. Durant aquestes dues dècades, va ser la veu dels hotelers.
Es va veure forçat a abandonar la presidència del Gremi l’abril de 1999, després que el seu grup, Hoteles Confort, entrés en crisi i es quedés sense establiments. Va intentar per tots els mitjans evitar ser desnonat del Gran Hotel Don Jaime (imatge superior), de Castelldefels, tal com recullen cròniques periodístiques de l’època.
Amic del també hoteler Joan Gaspart, en aquells anys també va presidir la Confederació Empresarial d’Hosteleria i Restauració, així com la Federació d’Hosteleria de Barcelona i va ser membre de la seva equivalent espanyola. També va formar part del Consell de Turisme de Barcelona.
Rubio es va negar a abandonar el Gran Hotel Don Jaime. L’Institut Català de Finances (ICF), que era un dels creditors, es va adjudicar l’hotel per vendre’l posteriorment. El comprador va ser el grup Soteras, que ja tenia dos hotels més a Castelldefels, que en va pagar 975 milions de pessetes (uns 6 milions d’eros). Rubio es va oposar a l’actuació judicial instada per l’ICF. Considerava que era un preu molt inferior al seu valor real. Es va negar a sortir d’aquest establiments en un intent d’impedir l’operació.
Se’l considerava un hoteler ben relacionat amb la Generalitat perquè havia organitzat actes oficials en els seus establiments. Però això no va impedir l’actuació de l’ICF.
En el Gremi, Rubio va rellevar a Julià Maria Valon i va ser substituït per Joan Gaspart. El funeral s’ha oficiat aquest dimecres al tanatori de Les Corts.
Molts anys després, l’hoteler Jordi Mestre va renunciar el 2021 a la presidència del Gremi després de vendre la major part del grup hoteler Selenta al fons d’inversió Brookfield. La renuncia de Mestre va ser voluntària.