El president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, ha mort aquest dilluns a la matinada. El mateix va informar el gener passat a través de les xarxes socials que rebia tractament per un càncer de pàncrees “inoperable i incurable”. Tenia 62 anys.
Yzuel, nascut a Sariñena (Osca), era president de la patronal hostalera des del 2017. L'última vegada que va ser reelegit per al càrrec va ser el juny del 2021. Hostaleria d'Espanya havia convocat pel 18 de març vinent una assemblea per designar José Luis Álvarez Almeida nou president en substitució de Yzuel.
Fa unes setmanes, Yzuel va relatar a través del seu compte a X (Twitter), amb total fermesa, la seva “dura lluita” contra el càncer que li van diagnosticar al gener. Fins i tot va inserir dues fotografies dels seus "primers chutes de químio". Es va sotmetre a un tractament experimental en una clínica de Madrid.
El setembre del 2023, va protagonitzar una polèmica pública arran d'unes declaracions en una sessió de Cepyme, quan va dir “Tota la vida a l'hostaleria hem treballat mitja jornada, de 12.00 a 00.00 hores. Això s'anomena flexibilitat”. Posteriorment, també a través del compte d'Hostaleria d'Espanya a X, va demanar disculpes pel comentari: "Demanar disculpes. Absolutament apenat d'una broma dins d'un context en què parlàvem de la serietat de l'ocupació. És veritat que era contestar i sento que m'hagi equivocat al ficar un chascarrillo dins d'un tema tan seriós".
Tota la vida ha estat un empresari del sector de l'hostaleria. De fet, forma part de la quarta generació d'una família dedicada a la restauració. Estava al capdavant d´un grup amb restaurants a Saragossa i Madrid, a més de sales d´espectacles i salons de banquets a la capital aragonesa.
Des de l'any 84 i durant 25 anys, va obtenir les concessions de la cafeteria de la Delegació d'Hisenda de Saragossa i del Club Nàutic d'aquesta ciutat. A més d'altres petites concessions i negocis, va gestionar una empresa de càtering. En els darrers anys va tenir diversos establiments de la franquícia La Tagliatella a Madrid i Saragossa, una finca d'esdeveniments i banquets a Saragossa i la sala de concerts La López, també de Saragossa.
Des del 2017 presidia la Federació Espanyola d'Hostaleria (Hostaleria d'Espanya), la gran patronal del sector, que representa més de 270.000 restaurants, bars i cafeteries, així com 15.000 establiments d'allotjament turístic.
També va liderar la Federació d'Empresaris d'Hotels i Restaurants de Saragossa i la Confederació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme d'Aragó, a més d'haver estat vocal de restauració al comitè executiu d'Hostaleria d'Espanya els últims 12 anys abans que el nomenessin president. Va formar part del comitè executiu de la CEOE i va ser vicepresident del consell de Turisme de la CEOE. A més, va estar durant anys al plenari de la Cambra de Comerç de Saragossa.
Hostaleria d'Espanya ha recordat aquest dilluns que Yzuel sempre va posar en valor la importància del que ell anomenava "la indústria de la felicitat" a la qual va saber atorgar "la importància social i econòmica que li corresponia i va liderar amb gran sacrifici i fermesa el difícil moment que va travessar el sector durant el covid".