Josep Ferrer Sala, copresident d'honor de Freixenet, ha mort a l'edat de 99 anys, segons ha informat la companyia. Membre de la segona generació de la família fundadora, va treballar per a Freixenet durant més de setanta anys. Era l'oncle de José Luis Bonet, també copresident d'honor de l'empresa de caves i president de la Cambra de Comerç d'Espanya.

En un comunicat, Freixenet indica que Josep Ferrer deixa una “petjada inesborrable” en la història d’aquesta marca, creada el 1914 pels seus pares, Pere Ferrer Bosch i Dolors Sala Vivé, a Sant Sadurní d'Anoia. La “dedicació i la passió de Josep Ferrer pel cava i el vi han marcat el seu pas per la companyia, a la qual va contribuir amb la modernització i la internacionalització, agafant el relleu de la seva mare i les seves germanes Pilar, Carme i Dolors Ferrer, que van aconseguir rellançar l'empresa després de la Guerra Civil, en la qual van perdre el pare i el germà gran”, segons recorda Freixenet.

L'entrada de Josep Ferrer a l'empresa el 1947 va ser l'inici d'una nova etapa per a la companyia, de la qual el 1959 en va assumir la direcció general i el 1978 va ser nomenat president. Entre les fites més importants aconseguides sota el seu lideratge, destaquen la modernització de l'àrea de producció, l'ampliació del celler, l'impuls en les vendes i, especialment, l'expansió internacional, segons assenyala la companyia. Ferrer també va aconseguir que el cava Freixenet arribés a ser el més venut del món.

Una altra de les seves contribucions va ser l'impuls de la publicitat de Freixenet, que es va convertir en un referent de la comunicació a Espanya gràcies als emblemàtics anuncis de les bombolles Freixenet acompanyades de destacats famosos nacionals i internacionals. A més, Josep Ferrer va ser mecenes, i destaca la seva col·laboració amb el Liceu, el Palau de la Música, el MACBA, el MNAC, l'Orquestra Simfònica Freixenet de l'Escola Superior de Música Reina Sofia i el club d'hoquei CE Noia Freixenet, entre altres. El 1987 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i, el 1998, el premi Juan Lladó al suport a la cultura, que és la màxima distinció espanyola al mecenatge cultural.

Malgrat estar retirat del dia a dia de l'empresa des del 1999, Josep Ferrer —nomenat president d'honor de Freixenet— mai va abandonar la companyia, ja que va continuar formant part del “consell de savis” al costat de les seves germanes. El 2018 va tenir un important rol en l'aliança entre Henkell i Freixenet, amb la qual la companyia alemanya es va convertir en el primer accionista de les caves catalanes.

En el comunicat, “Freixenet lamenta profundament la seva pèrdua i des de l'afecte i l'admiració transmet el més sentit condol a la família. Tots els que hem tingut la sort de poder treballar prop d'ell plorem avui la seva absència, però ens sentim molt orgullosos del llegat que ens ha deixat”.