La morositat bancària ha trencat la seva bona ratxa dels últims quatre mesos i ha despuntat fins al 3,56% al gener, tal com constaten les dades del Banc d'Espanya. Malgrat que la mora de la banca, fins ara, no estava sent un problema, el nou curs ha començat amb el repunt del qual és un dels aspectes més importants a l'hora de valorar el negoci de les entitats bancàries. Encara que la nova dada es manté dins d'uns marges baixos, el repunt de la morositat sí que respon a l'enduriment monetari i a les condicions creditícies més dures. Tal com indiquen les dades del Banc d'Espanya, el repunt fins al 3,56% es produeix malgrat que es va reduir el saldo de préstecs impagats.
L'explicació que donen a aquesta pujada resideix que la cartera creditícia en vigor en finalitzar gener era de més de 1.000 milions d'euros, per sota dels 1,219 bilions d'euros del mes anterior. Això es deu que els crèdits morosos s'havien reduït a 42.922 milions d'euros, uns 237 milions menys.
La morositat a la banca respon a l'enduriment monetari
A més d'això, es pot destacar que la conjuntura econòmica continua sent complexa, marcada per les progressives pujades de tipus d'interès, que, s'han mantingut des de juliol del passat exercici, que han estat destinades a rebaixar la incessant inflació de l'eurozona. La banca, malgrat l'enduriment monetari, no ha tingut problemes de morositat durant 2022, ni tampoc en els primers compassos de 2023. De fet, totes les entitats bancàries espanyoles registren uns nivells de morositat ínfims, i més tenint en compte el moment en què l'econòmica es troba.
Malgrat que la morositat creix fins al 3,56% al gener, la realitat és que aquesta puja a penes un 0,2% des del desembre passat. És a dir, la banca ha vist créixer la morositat, però aquesta continua ubicada en uns marges que no haurien de suposar cap problema als bancs espanyols, i menys comptant que van sent les empreses més afavorides per les contínues alces de tipus d'interès, les quals han arribat en un moment en què la demanda bancària ha estat estable.
La morositat decreix en un 0,76% des de gener de 2022
Tal com indiquen les dades del Banc d'Espanya, la morositat el gener de 2023 és un 0,76% inferior a la marcada en el mateix període l'any anterior. El gener de 2022, la mora de la banca superava el 4,30, reduint fins al la taxa actual. Per la seva part, el saldo de dubtosos ha minvat gairebé 9.500 milions d'euros.
Atenent l'evolució anual de la morositat bancària, sembla clar que aquest no ha estat un problema per a les entitats bancàries espanyoles, les quals s'han nodrit de les pujades de tipus d'interès, aprofitant un moment en què la clientela de la banca compta amb liquiditat per emprendre operacions bancàries, com la contractació d'una hipoteca, entre les altres.
Les financeres de consum, les que compten amb la taxa més elevada
A més de la dada total del sector, el Banc d'Espanya publica cada mes la morositat agregada de bancs, caixes i cooperatives. D'altra banda, l'ens públic també publica la taxa de mora de les financeres de consum.
Respecte a les primeres, al gener, la morositat va passar del 3,45% que manejaven el desembre de 2022 fins al 3,48% amb el qual han tancat el primer mes de l'exercici. Des del Banc d'Espanya expliquen aquest augment a què la cartera creditícia es va reduir fins als 1,153 bilions d'euros, ja que el saldo agregat d'impagats va continuar cedint fins als 40.097 milions d'euros.
Per la seva part, la morositat de les financeres de consum va pujar fins al 6,02%, amb un volum de dubtosos de 2.637 milions d'euros, per sota dels 2.695 milions al tancament de 2022, i una cartera creditícia que va caure fins als 43.842 milions d'euros.