La morositat puja per segon mes consecutiu fins a assolir al febrer el 3,62%, un 7% més que fa un any (quan se situava en el 3,55%) i el seu nivell més gran des de novembre de 2022, segons les dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya. El supervisor revela que la ràtio de dubtosos de les entitats de crèdit se situa ja en el 6,59%, mentre que, en les entitats de dipòsit (bancs, caixes i cooperatives) arriba al 3,52%. En ambdós casos és més gran que en un mes abans (gener), respecto a finals de 2023 i en comparació amb un any abans.

Concretament, les entitats espanyoles acumulaven a tancament de febrer 31.428 milions de saldo morós (impagat) sobre un total de 1.166 bilions que tenen concedits a través de préstecs i crèdits. Un any abans, el febrer de 2023, el saldo morós era més gran, de 31.453 milions d'euros, però també ho era el saldo total que tenien concedit en crèdits, que ascendia a 1.199 bilions.

Els bancs han restat importància a aquesta pujada de la morositat, precisament, per la reducció de saldo. La pujada de tipus d'interès ha fet que les empreses i famílies demandin menys crèdit, i al seu torn, que amortitzin deutes a un ritme més elevat. El que ha provocat que el volum total de les seves carteres sigui més petit i que el percentatge total d'impagaments, sigui més elevat.

De fet, destaquen que el sector financer espanyol ha aconseguit mantenir estables els nivells de morositat des que el juliol de 2022 va començar la pujada de tipus d'interès a Europa. Si bé, les entitats de dipòsit van reduir els impagaments fins al 3,39% l'estiu passat, tractant-se de la seva millor marca des de 2008. Encara que des d'aleshores ha anat pujant lleugerament.

Segons les dades del Banc d'Espanya, els bancs, caixes i cooperatives acumulaven a tancament de febrer 22.309 milions d'impagaments sobre un total de 1.115 bilions. Un any abans eren 22.400 milions de crèdits morosos sobre 1.149 bilions de crèdits en cartera. El que suposa un augment del 6% de la taxa de mora respecte a febrer de 2023, ja que ha passat del 3,46% al 3,52%.

En el cas de les entitats de crèdit, la pujada és més gran, d'un 9% en dotze mesos. El febrer d'aquest any eren 9.119 milions de crèdits dubtosos sobre un total de 42.742 milions prestats. I dotze mesos enrere eren 9.053 sobre 42.835. El que fa que en el mateix temps la morositat hagi passat del 6,04% al 6,59%.

El Banc d'Espanya ja va alertar d'aquestes xifres fa només uns dies. En concret, Mercedes Olano, la directora general de supervisió va esmentar durant la seva intervenció en un fòrum empresarial que "els alts tipus d'interès que s'apliquen a alguns dels productes de consum (d'entitats regulades i no regulades) en ocasions són considerats pels tribunals de justícia com a usuraris", ja que són molt elevats, i sovint, hi ha dificultats per tornar el crèdit juntament amb interessos.

"No hi ha dubte que els instruments de consum són els més rendibles, però també són els que tenen més risc, sent el sector més sensible als canvis en el cicle macroeconòmic", afegia. En aquest sentit, advertia que la gestió del crèdit al consum "requereix una vigilància intensa i un control exhaustiu", ja que les condicions econòmiques poden canviar amb rapidesa i els requisits exigits per les entitats per atorgar crèdit han d'adaptar-se "amb la màxima agilitat".