La multinacional britànica Walstead ha anunciat el tancament de la fàbrica d'arts gràfiques Eurohueco, de Castellbisbal. La mesura afectarà 150 treballadors, segons ha informat el sindicat USOC. El grup anglès és propietari de les instal·lacions des del 2015, quan va adquirir la fàbrica d'impressió al grup editorial Bertelsmann, quan aquest va decidir abandonar definitivament l'activitat d'impressió en Espanya, amb la venda d'Eurohueco i Rotocobrhi, a Tres Cantos (Madrid). El sindicat destaca que "la mesura posa en risc tant els llocs de treball com el teixit industrial d’una empresa amb més de 30 anys d’història" al municipi del Baix Llobregat.
Eurohueco va anunciar la seva intenció de negociar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) sobre la totalitat de la plantilla al·legant causes econòmiques i productives. La direcció britànica argumenta un descens de vendes i ingressos. El comitè d'empresa ha exigit a la direcció un pla d'alternatives que preservin els llocs de treball. Alhora, ha mantingut reunions amb l'Ajuntament de Castellbisbal i amb altres ajuntaments de les localitats properes com Sant Andreu de la Barca -municipi al qual pertanyen un nombre important de treballadors- que "han expressat el seu suport als treballadors i han manifestat la seva preocupació per l’impacte que aquesta decisió pot tenir en la comunitat". La direcció i el comitè d'empresa han obert un procés de negociació, que s’estendrà durant tot el mes de febrer.
Walstead és considerat un dels principals grups impressors d'Europa, amb unes vendes anuals globals de 525 milions d'euros i un resultat operatiu (ebitda) de 47 milions. El grup disposa de 15 centres d'impressió i 3.700 empleats. A Espanya opera amb Eurohueco, Rotocobrhi i Rhapsody Media -també a Tres Cantos- que es dedica a la gestió de continguts, és a dir, maquetació, gestió de color, retoc fotogràfic i creació de contingut digital.
La planta d'Eurohueco està especialitzada en tasques d'impressió òfset i gravat al buit, i un important volum de feines destinades a l'exportació, en concret un 59% es destinava a França i un 38% es quedava a España. Des de Castellbisbal, el grup britànic fa impressió de grans tiratges, catàlegs i revistes d'alta qualitat; amb una capacitat que li permetia, per exemple, imprimir el catàleg de productes IKEA des del 1996.
L’empresa, amb unes instal·lacions de 22.500 m² en un terreny de 40.000 m², ofereix serveis que van des de la preimpressió fins a la distribució final dels productes. Té una estructura fabril configurada per 4 màquines d'impressió en gravat al buit, una màquina d'impressió òfset de 48 pàgines contra fibra, i 5 línies d'enquadernació a grapa d'alta velocitat. El 65% de la producció actual eren fullets.