Centenars de persones s’han aplegat aquest dissabte al poble d’Estamariu (Alt Ugell) en el funeral de Joan Planes Vila, president d’honor i fundador de Fluidra, que va morir la matinada de dijous passat als 83 anys.

Una de les voluntats del difunt és que el seu funeral acabés amb un vermut i un dinar a la plaça del poble on va néixer. I així s’ha fet.

El funeral s’ha oficiat en una carpa instal·lada a l’exterior de l’església romànica de Sant Vicenç d’Estamariu, una petita localitat de l’Alt Urgell on va néixer Joan Planes i a la qual hi seguia implicat en el seu desenvolupament. A través de la Fundació Planes Corts, que presidia, ha portat a terme projectes d’energies renovables a Estamariu i a la veïna Bescaran per reactivar la vida i l’economia d’aquests pobles del Pirineu.

En un emotiu comiat, fills i néts del difunt han pres la paraula per retre-li homenatge. A banda de la família, també s’hi han aplegat destacats representants del món empesarial, directius i empleats de Fluidra, així com autoritats i personalitats de la cultura pirinenca, des de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, al pintor i il·lustrador Perico Pastor.

Entre els representants empesarials hi havia els presidents de Fira de Barcelona, Pau Relat; de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu; del Banc de Sabadell, Josep Oliu, i el director general d’aquesta última entitat, Carles Ventura. També hi era el CEO de Fluidra, Jaime Ramírez, i el director general d’aquesta companyia, Xavier Tintoré.

Mossèn Mauri, amic des de la infància del difunt, amb el qual va compartir una curta estada al seminari, ha oficiat el funeral, que ha finalitzat amb el cant del Virolai. La cerimònia ha tingut parts musicals, una de les passions de Joan Planes, que també va presidir la Fundació Orquestra Simfònica del Vallès i la Fundació Òpera de Catalunya.

Joan Planes Vila va néixer el 1941 a Estamariu en una família pagesa. Dels vuit fills del matrimoni, va ser l’escollit perquè estudiés al Seminari de la Seu d’Urgell si bé, als 16 anys, va tenir clar que la seva vocació era l’enginyeria. A partir d’una petita fàbrica de peces per a piscines, va aconseguir aixecar l’actual líder mundial del sector de les piscines i el wellness amb una facturació superior als 2.000 milions d’euros i 7.000 empleats. Des de 2021, Fluidra forma part de l’Ibex-35.

Després de deixar la presidència de Fluidra el 2016, Joan Planes s'havia centrat en el seu llegat i les fundacions socials que presidia. Fer realitat que nens vulnerables puguin nedar en piscines en el seu temps lliure és un dels llegats. I un altre és dinamitzar Estamariu amb un projecte per transformar-lo en 100% sostenible i autosuficient. Aquest any entrarà en funcionament una planta de biometà que cobrirà part de la demanda energètica del poble i, a més, ajudarà a donar sortida als purins ramaders. És el principal projecte de la Fundació Planes Corts, que també s'estén al municipi veí de Bescaran. La inversió és d'1,2 milions d'euros i compta amb una subvenció de 385.000 euros dels Plans de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) de la Unió Europea.

En una entrevista el desembre passat a ON ECONOMIA, va explicar la importància del projecte per a Estamariu: "La Fundació la vam crear amb l'objectiu real d'aconseguir que el poble, que s'havia despoblat molt, es reactivés i poguéssim tornar a tenir una activitat amb persones. Quan era petit, aproximadament hi havia unes 250 persones. El poble havia perdut població, fins a les 80 persones, i amb tota la reactivació que hem començat, avui ja estem en 130”.