CaixaBank celebra aquest divendres a València la seva junta general d'accionistes, la primera amb Tomás Muniesa com a president després de la sortida de José Ignacio Goirigolzarri el passat 1 de gener. Aquesta junta passarà a la història com aquella en la qual el banc català va posar fi a l'etapa Bankia, ja que a més del relleu en la presidència, es materialitza la sortida de tres consellers independents (Joaquín Ayuso García, Francisco Javier Campo García i Eva Castillo Sanz) que eren consellers independents de Bankia abans de la fusió i van passar a CaixaBank amb la integració.

Amb la sortida de tots ells, no queda rastre de l'antiga Bankia i precisament per això, Muniesa ha fet diverses referències a l'entitat extinta. I fins i tot ha assegurat que aquesta entitat "forma ja part del nostre ADN, així com cadascuna de les persones que procedien d'ella, i que treballen cada dia perquè CaixaBank sigui cada vegada més referent". També aprofitava per recordar que el banc va canviar la seu a València el 2017 per motius polítics, però que amb la fusió de Bankia es va fer encara més necessari que CaixaBank mantingués allà la seva seu.

Caixabank va traslladar la seu a València fa vuit anys, "ja que vam entendre que era el millor per als nostres clients i accionistes". Però amb motiu de la fusió amb Bankia, l'any 2021, "es va prendre la decisió que la seu social de la nova entitat fos a València", però que a més es tinguessin dues seus operatives, una a Barcelona i una altra a Madrid. Amb tot, el president del banc català assegurava que els omple d'"orgull" ser el banc de referència a la Comunitat Valenciana, "com en moltes altres comunitats".

Des que el mes de març passat la Fundació La Caixa decidera tornar a Catalunya, set anys i mig després de traslladar-se a Palma, són diverses les ocasions en què s'ha preguntat a CaixaBank si faria el mateix. Entre altres coses, perquè el Sabadell, l'altra entitat catalana de referència, també ha tornat. Ho va fer al gener. Tanmateix, CaixaBank continua defensant que, de moment, es queden a València i així també ho reafirmava avui.

D'altra banda, Muniesa també reconeixia "l'excel·lent tasca de José Ignacio Goirigolzarri", anterior president de Caixabank, "pel seu lideratge, dedicació i visió". El nou president posava de relleu que "el seu compromís i esforç han estat claus per assolir els reptes" de l'últim pla estratègic. De la mateixa manera, agraïa als consellers que deixen el consell "la seva extraordinària professionalitat i contribució" al projecte de Caixabank. "Tots ells han estat peces clau per poder dur a terme amb èxit la integració bancària més gran de la història d'Espanya". I és que, des de la fusió per absorció, CaixaBank s'ha erigit com el banc més gran del país per clients (més de 20 milions entre Espanya i Portugal) i per actius, més de 630.000 milions.

Participació rècord

Tomás Muniesa també posava en relleu que la junta d'aquest divendres, ha registrat "una xifra rècord de participació d'accionistes", de tres vegades més que l'últim any.

El quòrum definitiu, segons el secretari del consell, ha estat de 14.058 accionistes presents, que representen el 44,90% capital social, i d'uns altres 62.000 accionistes representats, que controlen entorn del 38%. En total, entre presents i representats, sumen el 82,79% del capital social.

Cada participació, vot o delegació en la junta, ha significat una donació de 5 euros al pla de resposta de creu vermella als efectes de la Dana.