El president de Telefónica, Marc Murtra, afronta dijous la seva primera junta d'accionistes amb la vista posada en la proposta de ratificació dels nomenaments d'una tercera part del Consell d'Administració, entre ells el seu, en un context en el qual el mercat dona per descomptat que seran aprovats. Encara que alguns assessors de vot, recomanen votar en contra.
A més del nomenament de Murtra, els accionistes de la teleco han de ratificar el d'Emilio Gayo, elegit conseller delegat del grup; el dels consellers dominicals Carlos Ocaña, nou vicepresident, i el d'Olayan M. Alwetaid, conseller delegat de STC Group; així com de la consellera independent Ana María Sala, que procedeix d'Indra.
Murtra anirà a la junta d'accionistes amb el previsible respatller dels tres accionistes majoritaris, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), Criteria i STC Group, accionistes que sumen entorn del 30% de les accions de la multinacional espanyola.
A aquests se sumen, el BBVA, que té un 5% del capital, i que els analistes donen per fet que li donarà suport. A més, entre els accionistes, figuren una sèrie d'inversors estrangers com BlackRock, Vanguard o el fons noruec Norges Bank, sobre els quals el mercat no es planteja que vagin a votar en contra de les propostes de la Junta, segons ha explicat a EFE l'analista borsari de iBroker, Antonio Castelo.
Els inversors internacionals "no solen oposar-se en la Junta"
Castelo ha afirmat que els inversors estrangers "no solen oposar-se en la junta" a aquestes qüestions quan tenen el suport dels accionistes majoritaris, sinó que el que tendeixen a fer és, si no estan d'acord amb la gestió, "sortir de la companyia".
Tanmateix, els servidors intermediaris (els assessors de vot) han emès les seves recomanacions de cara a la junta d'accionistes i no totes són a favor. Institutional Shareholder Services (ISS), el servidor intermediari més gran del món, rebutjar el nomenament del president executiu de Telefónica, mentre que Glass Lewis donar suport a tots els punts de l'ordre del dia.
Concretament, segons han explicat a EFE fonts del mercat, ISS ha proposat de votar en contra de quatre de les propostes d'acord de la Junta, una és la de l'elecció del president executiu, una cosa que ja va fer amb l'expresident de Telefónica José María Álvarez Pallete el 2021, qui, tanmateix, va sortir reelegit en la junta per una àmplia majoria.
També ha demanat de votar en contra d'uns altres dos punts de l'ordre del dia relatius a ampliacions de capital o emissions de deute i bons convertibles; així com el de la política de remuneració per la indemnització de Pallete, que li corresponia per contracte. Per la seva part, Glass Lewis recomana votar a favor.
Sense entrar en el fons de l'assumpte sobre el que plantegen aquests assessors, Castelo ha explicat que, en el cas de Telefónica, "ningú no es planteja que aquests nomenaments no vagin a sortir endavant" en aquesta junta d'accionistes.
Renovació del Consell després de l'entrada de STC Group
El consell d'administració de Telefónica està integrat per 15 membres. La teleco ha patit una renovació de la seva cúpula després dels canvis que s'han anat succeint després que, el setembre de 2023, el grup saudita STC anunciés la seva intenció de comprar un 9,9% de Telefónica.
A partir d'aquest anunci, la SEPI va entrar a l'operador, fins a aconseguir un 10%; i Criteria va elevar la seva participació a gairebé el 10 per cent, la qual cosa se suma a la dels saudites amb un altre tant.
Murtra va ser elegit el gener passat per cooptació president de Telefónica en substitució de José María Álvarez Pallete, que va dimitir en un consell d'administració que ell mateix va convocar amb caràcter d'urgència després que així li ho demanessin diversos accionistes.
En la junta de dijous es preveu aprovar també el repartiment del dividend en efectiu el 2025 de 0,30 euros en efectiu, pagable en dos trams: 0,15 euros el 19 de juny de 2025 i uns altres 0,15 euros el 18 de desembre.
A més dels comptes anuals, es plantejarà la reelecció de l'auditor de comptes, la delegació en el consell de les facultats perquè en 5 anys pugui augmentar el capital del grup i l'aprovació, amb caràcter consultiu, de l'informe anual sobre remuneracions dels consellers corresponent a 2024.
Telefónica està pendent que Murtra presenti la nova estratègia de la companyia després de sotmetre a revisió el nou pla estratègic, GPS (Creixement, Rendibilitat i Responsabilitat), que tenia un horitzó 2023-2026, i en el que es van fixar com a objectius un creixement anual aproximat d'ingressos de l'1%, un 2% del benefici brut d'explotació (ebitda) i un 5% de la caixa operativa.