El gestor d’inversions Stoneweg i els propietaris dels Cinemes Comèdia han signat aquest divendres davant notari la compra d’aquest palauet situat en el xamfrà del Passeig de Gràcia amb Gran Via. Serà la propera seu del Museu Carmen Thussen Barcelona. La compra s’ha tancat per un import superior als 75 milions d’euros.

Tal com va avançar ON ECONOMIA, Stonweg i els propietaris de l’immoble –14 membres de les famílies Pla i Planàs,– portaven mesos negociant un contracte de lloguer, fins i tot van signar un preacord el 25 de maig passat, però en les converses posteriors es va obrir la possibilitat de la compra de tot l’edifici. Finalment, s’ha optat per la compra.

Stoneweg invertirà més de 120 milions en aquesta operació: 75 milions en l’adquisició de l’immoble i 35 milions més en el seu condicionament i en el lloguer de part de la col·lecció privada d’art de la baronessa Thyssen, que s’exhibirà en les seves sales.

A partir d’ara, s’iniciarà la redacció del projecte i la tramitació de les llicències. Encara no s’ha definit un calendari, però la intenció és que el museu obri les portes al públic abans de dos anys. Stoneweg ha adquirit la totalitat de l’immoble dels antics Cinemes Comèdia –el Palau Marcet, que data del 1890–, situat en l’únic xamfrà del Passeig de Gràcia amb la Gran Via que no està ocupat per una de les grans marques de moda.

Aquest nou projecte de museu ha sorgit d’un acord a tres bandes –promotors, propietaris de l’immoble i baronessa Carmen Thyssen– que s’ha concretat en dos contractes diferents, signats per separat: per una banda, Stoneweg i els propietaris dels Cinemes Comèdia, per a la compra d’aquest històric immoble, que s’ha signat aquets divendres; i per l’altra, Stoneweg i la baronessa, per la cessió de part de la seva col·lecció privada d’art, que ja van signar abans de l’estiu.

La baronessa sempre eha volgut que una de les seves col·leccions d’art s’exhibeixi a Barcelona, la ciutat on va néixer. Tal com va informar ON ECONOMIA, Carmen Thyssen va rebutjar una oferta milionària de Dubai per exposar-la en un museu de nova creació de l'emirat. Considera que no tenia sentit que aquesta col·lecció, en la qual predominen grans pintors catalans dels segles XIX, XX i XXI, s'exhibís en un museu del Golf Pèrsic. Una part d’aquesta col·lecció pictòrica s’exhibeix en l’actualitat en museus de diversos països en règim de cessió.

La baronessa està darrere de tres museus més: a Andorra –el seu actual país de residència–, Màlaga i Sant Feliu de Guíxols, aquest últim encara en obres. A banda, al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid hi ha la col·lecció del difunt baró Heinrich Thyssen-Bornemisza, que és propietat de l'Estat, i també la col·lecció Carmen Thissen-Bornemisza, un fons d'art de Carmen Thyssen, que va llogar l'Estat el 2021.

Stoneweg va constituir a principis d’aquest any la societat VIC Barcelona Museum per gestionar la futura pinacoteca que portarà el nom de Museu Carmen Thyssen Barcelona. Aquest gestor d’inversions va fracassar amb el projecte de la franquícia del museu Hermitage que pretenia aixecar al port de Barcelona per l'oposició del govern de l'anterior alcaldessa, Ada Colau. En canvi, responsables de Stoneweg i la mateixa baronessa s’han reunit en privat amb l'actual alcalde, Jaume Collboni, partidari del projecte.

Collboni ha declarat aquest divendres que l’acord per obrir el nou Museu Carmen Thyssen Barcelona és “una gran notícia per a la ciutat”. Ha afegit que aquest nou equipament, d'iniciativa privada, “suposarà un salt qualitatiu en l'oferta museística de Barcelona i diversificarà culturalment el centre de la ciutat”. Considera que “amb aquesta gran inversió privada Barcelona reforçarà la seva posició com a capital cultural”. I ha recordat que el nou museu, juntament amb les ampliacions previstes del MACBA i el MNAC, “produiran un salt històric en l'oferta museística" de Barcelona.