El gestor d’inversions Stoneweg i els propietaris dels antics Cinemes Comèdia ultimen un acord per a la compra d’aquest palauet situat en una cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via. Portaven mesos negociant un lloguer, però, finalment, estarien a punt de tancar la compra. Projecten transformar-lo en el futur Museu Carmen Thyssen Barcelona. L’operació se situaria per sobre dels 75 milions d’euros.

Stoneweg i els propietaris dels Cinemes Comèdia –14 membres de les famílies Pla i Planàs– portaven mesos negociant un contracte de lloguer, fins i tot van signar un preacord el 25 de maig passat, però en les converses posteriors es va obrir la possibilitat de la compra de tot l’edifici. Finalment, la negociació, que està “avançada”, s’ha enfocat cap a la compra, segons indica una font propera a la propietat.

Des de Stoneweg s’apunta que les negociacions amb els propietaris “avancen”, si bé encara no estan tancades, i des de l’entorn de la baronessa Thyssen es declina comentar aquesta operació.

En realitat, aquest nou projecte de museu ha de sorgir d’un acord a tres bandes –promotors, propietaris de l’immoble i baronessa Carmen Thyssen– que es concretaria en dos contractes diferents, signats per separat: per una banda, Stoneweg i la baronessa, per la cessió de part de la seva col·lecció privada d’art, que ja van signar fa mesos; i per l’altra, Stoneweg i els propietaris dels Cinemes Comèdia, per a la compra d’aquest històric immoble.

Stoneweg va constituir a principis d’aquest any la societat VIC Barcelona Museum per gestionar la futura pinacoteca que portarà el nom de Museu Carmen Thyssen Barcelona. Aquest gestor d’inversions va fracassar amb el projecte de la franquícia del museu Hermitage que pretenia aixecar al port de Barcelona per l'oposició del govern de l'anterior alcaldessa, Ada Colau. En canvi, responsables de Stoneweg i la mateixa baronessa s’han reunit en privat amb l'actual alcalde, Jaume Collboni, partidari del projecte. 

Encara que inicialment es va centrar al sector immobiliari i logístic, Stoneweg s’ha diversificat en els últims anys cap als negocis hotelers, la restauració, el lleure promouen parcs d’onades urbans per a la pràctica del surf en diverses ciutats europees– i la cultura. En aquest últim camp, també promouen un centre cultural tecnològic a l'antiga fàbrica modernista Godó i Trias de l'Hospitalet de Llobregat, amb una inversió prevista de 60 milions d'euros. Amb anterioritat ja han posat en marxa el Palau Martorell, al carrer Ample de Barcelona, ​​i una exposició sobre la Copa Amèrica de Vela.

Impulsen les seves inversions culturals a través de Stoneweg Experience, dirigida per Joan Manuel Sevillano, que durant 25 anys ha estat al capdavant de la Fundació Gal·la Dalí. Precisament, s’espera que Sevillano tingui un paper destacat en el nou Museu Carmen Thyssen Barcelona.

La baronessa vol que la seva col·lecció s’exhibeixi a Barcelona, la ciutat on va néixer. Tal com va informar ON ECONOMIA, Carmen Thyssen (a la imatge superior, al costat de la seva filla Carmen) va rebutjar una oferta milionària de Dubai per exposar-la en un museu de nova creació de l'emirat. Considera que no tenia sentit que aquesta col·lecció, en la qual predominen grans pintors catalans dels segles XIX, XX i XXI, s'exhibís en un museu del Golf Pèrsic.

La baronessa està darrere de tres museus més: a Andorra –el seu actual país de residència–, Màlaga i Sant Feliu de Guíxols, aquest últim encara en obres. A banda, al Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid hi ha la col·lecció del difunt baró Heinrich Thyssen-Bornemisza, que és propietat de l'Estat, i també la col·lecció Carmen Thissen-Bornemisza, un fons d'art de Carmen Thyssen, que va llogar l'Estat el 2021.

Història dels Cinemes Comèdia

Des que els Cinemes Comèdia van tancar les portes al públic el 14 de gener passat, quan el grup Yelmo va optar per abandonar aquests multicinemes, els propietaris de l'immoble van rebre diverses propostes. Fins i tot una de Warner, que planejava convertir aquestes instal·lacions en una sala d'espectacles, seguint el concepte The Music Station que ja exploten a Madrid. No obstant, des del maig passat únicament han negociat amb Stoneweg, tal com establia el preacord que van signar. Les famílies propietàries del palauet mantenen un absolut mutisme sobre l’operació i han delegat les negociacions a un advocat. Una font propera assenyala que aviat adoptaran una decisió.

El Palau Marcet, on hi havia els Cinems Comèdia / Foto: Carlos Baglietto

Els Cinemes Comèdia estaven situats en l’històric Palau Marcet, anomenat així perquè el seu primer propietari va ser Frederic Marcet Vidal, un directiu de l'antic ferrocarril de Barcelona a Figueres, que el va estrenar com a residència familiar el 1890. Amb el pas del temps va passar a ser propietat de la família Planàs, emparentada amb el pintor i escriptor Santiago Rusiñol. L'empresari José María Padró juntament amb un grup de socis el van convertir en Teatre Comèdia, que va adoptar aquest nom el 1941, després de la Guerra Civil. El 1960 es va convertir en cinema. La cadena Yelmo es va encarregar de la seva gestió des de 2017, ja com a multicinema, arran del concurs de creditors dels anteriors encarregats de les sales. Ara, aquest centenari edifici,  situat en l’únic xamfrà del Passeig de Gràcia amb Gran Via que no està ocupat per una gran marca de moda, pot renéixer com a museu.