El Museu Carmen Thyssen de Barcelona, situat en els antics Cinemes Comèdia, en un dels xamfrans del passeig de Gràcia amb Gran Via, tindrà un restaurant singular. Els promotors –el gestor d’inversions Stoneweg, liderat per Jaume Sabater– crearà la fundació Art i Llegat, presidida per la baronessa, per gestionar aquest nou espai cultural privat.

El museu tindrà sales d’exposicions amb obres de grans mestres de la pintura catalana dels tres últims segles, gestionat per la fundació, però també contindrà un “espai gastronòmic creatiu”, del qual se’n farà càrrec la divisió d’hostaleria de Stoneweg, segons assenyala Guillermo Cervera, nebot i secretari de la baronessa en declaracions a ON ECONOMIA.

Una de les filles de la baronessa, que també es diu Carmen, s'incorporarà al patronat de la nova fundació. En la fotografia superior, apareixen les dues Carmen, amb Jaume Sabater i l'alcalde, Jaume Collboni.

En la presentació del projecte del nou museu, aquest dijous al Saló de Cent de l’Ajuntament, l’alcalde, Jaume Collboni, ha subratllat que “aquesta és la Barcelona que diu ‘sí’ als grans equipaments culturals”. No va precisar, a preguntes posteriors dels periodistes, si s’estava referint amb aquestes paraules a la seva antecessora, Ada Colau, que va bloquejar el projecte de l’Hermitage que Stoneweg planejava al Port de Barcelona.

Collboni ha fet un “reconeixement” públic a la baronessa Thyssen –“una persona que creu en la cultura, que és una de les col·leccionistes d’art més importants del món”, ha recalcat– sense la qual no seria possible aquest nou museu, de titularitat privada. També ha agraït a Jaume Sabater, CEO de Stonweg, l’aposta per la ciutat. L'alcalde s'ha mostrat entusiasmat amb aquest nou museu perquè reforça la capitalitat cultural de Barcelona.

Entre el públic que ha assistit a l’acte hi havia una àmplia representació empresarial que anava des d’Isak Andic, president de Mango, a Ramón Agenjo, president de l’associació empresarial Barcelona Global i conseller de Damm. També hi eren els dos directius dels quals va sorgir la idea de crear aquest museu durant un sopar: Álvaro Echevarría, subdirector de Banc Sabadell, i José Daniel Barquero, fundador de Stratgic Economic Relations, lobbista i administrador de la baronessa. També hi havia diversos regidors com Xavier Marcè (PSC), Jordi Martí Galbis (Junts) o Daniel Sirera (PP).

Carmen Thyssen ha revelat que, de joveneta, anava als Cinemes Comèdia a veure les pel·lícules de l'actor Lex Barker, famós en el paper de Tarzan, que després es convertiria en el seu primer marit. Ha assegurat que sempre ha tingut interès per la pintura i que el seu pare, que la tenia per hobby, era amic d’Eliseu Meifrèn, del qual s’exhibiran obres en el futur museu barceloní.

Hi ha museus amb el nom Carmen Thyssen a Madrid, Màlaga, Andorra la Vella i, a partir del 2027, també a Sant Feliu de Guíxols i Barcelona. La baronessa ha apuntat que hi haurà intercanvis d’obres entre aquests centres per fer-los més atractius. En l’acte d’aquest dijous al Saló de Cent també hi eren els responsables artístics dels centres de Madrid i Màlaga.

Jaume Sabater, CEO de Stoneweg, ha indicat que aquest projecte ha estat un “desafiament” i que portaven anys amb la intenció de “materialitzar” un gran museu. Hi ha recalcat que “sempre hem tingut molt clara l’aposta per Barcelona”. No ha concretat el calendari perquè encara no han enllestit la tramitació de les llicències i no s’ha encarregat el projecte de reforma del Palau Marcet –la seu del museu– per adaptar-lo als nous usos. Ha indicat que respectaran els contractes de lloguer de les botigues d’aquest edifici, de les marques Massimo Dutti i Guess, fins a la seva conclusió.