"No en tinc cap dubte, la banca ha de començar a transmetre les pujades de tipus als dipòsits dels espanyols". Així de contundent es mostrava aquest dilluns Nadia Calviño, vicepresidenta del Govern espanyol i ministra d'Economia, en la inauguració dels cursos d'estiu de l'Apie, que se celebren aquesta setmana a Santander, on també es trobava el president de BBVA, Carlos Torres.

Per la seva part, Carlos Torres, responia que si els grans bancs encara no han començat a remunerar l'estalvi és "conseqüència de l'excés de liquiditat". En la mesura que s'absorbeixi aquest excés, "veurem que la situació canvia".

El president de BBVA assegurava que "en absolut té a veure que el sector no sigui competitiu", perquè ja hi ha entitats que estan donant rendibilitat, però insistia, les que tenim molta liquiditat, no tant.

Tanmateix, l'executiu de l'IBEX defensava que BBVA està oferint als clients "alternatives molt atractives" per rendibilitzar els estalvis, com la inversió en renda fixa, sense buidar dubtes sobre si llançaran dipòsits i quan ho faran, malgrat que els tipus d'interès han pujat vuit vegades​ des de juliol de 2022 i fins a juny de 2023.

Calviño avançava que el pròxim 29 de juny es reuniran amb les patronals bancàries (AEB i CECA) per veure com evoluciona el Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris, en vigor des del passat 1 de gener per ajudar a les famílies que tenen problemes per fer front al pagament de la seva hipoteca després de la pujada de tipus, i en aquest encontre, també analitzaran què està passant amb la remuneració dels dipòsits.

"És evident que els bancs han de començar a remunerar adequadament els dipòsits dels ciutadans després de les pujades de tipus, i estic segura que sortirem amb solucions d'aquest encontre".

D'altra banda, tant Calviño com Torres han estat preguntats sobre la seva opinió de què l'impost temporal a la banca es converteixi en permanent, com proposa la ministra Yolanda Díaz. "És mala idea", lamentava el president de BBVA. "L'impost no ajuda, és un fre a una activitat que està en el sistema circulatori de l'economia". El banquer rebutja l'homenatge tant si és fix com temporal.

Mentre que la vicepresidenta del Govern espanyol defensava que aquests impostos extraordinaris, el de la banca i energètiques, "juguen un paper fonamental per assegurar que hi ha un repartiment just de l'impacte de la guerra". Nadia Calviño revelava que durant les reunions d'Ecofin, altres països han preguntat sobre el gravamen per dur a terme mesures similars.

Per això, reafirmava que "era una mesura necessària" per esmorteir el cost extraordinari de la guerra, "i amb els beneficis que reporta la banca" no tindran problemes.

Finalment, recordava que malgrat aprovar-se com un impost extraordinari i temporal, està prevista una revisió en finalitzar l'exercici, i serà sobre aquesta base d'anàlisi i evolució quan decideixin.