De fons, la temptativa d'opa de Taqa sobre Naturgy i la seva renúncia al final, i fins i tot la porta oberta del Govern a entrar en la gasística a través de la SEPI. Sobre el paper, uns resultats satisfactoris, amb 1.043 milions de beneficis que han de ser els 1.800 a final d'any, gairebé idèntics als de 2023, i un pla estratègic fins a 2030 que es presentarà a finals d'any amb tal de "convèncer" els accionistes actuals i atreure'n altres de nous.

Bons resultats, pla estratègic i un acord amb Sonatrach (accionista de Naturgy) per fixar ja el preu de compra del gas procedent d'Algèria, 5 Bcms equivalent a una sisena part de la demanda total de gas espanyola. Tres missatges de fortalesa que els mercats van rebre de manera positiva, amb una pujada de l'1,28% en la sessió al tancament de l'IBEX.

El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, va posar en relleu ahir durant la roda de premsa de presentació de resultats semestrals el treball de l'empresa i el fet que s'hagin complert objectius, malgrat que "no és fàcil mantenir la moral quan cada dia passa alguna cosa" i va al·ludir a les "turbulències" de mercat que van agitar el preu de les accions. Però no va voler entremetre's en els moviments dels accionistes.

La gràfica amb els alts i baixos dels preus de l'acció demostrava l'efecte als mercats de tres moments diferents: l'exclusió dels índexs MSCI al gener, l'opa reconeguda a l'abril per Taqa a petició de Criteria i la ruptura de les negociacions al juny. "El bon acompliment de l'empresa no té un reflex directe en la cotització, que ha viscut tres turbulències importants," va reconèixer Reynés.

Qüestió de dividends

Davant de tal reflexió, i davant de la pèrdua al llarg de l'any del valor de l'acció de Naturgy (27 euros a inicis d'any, 22.22 ara), un periodista d'Expansió va preguntar a Reynés si creia que l'evolució de la seva cotització era més aviat una qüestió "divina" o bé responia que es va arrencar el pla estratègic amb previsió de pagar un dividend d'1,59 euros per acció a hores d'ara i actualment està en 1,40 i que la inversió ha estat també molt inferior al que s'esperava fins a 2024.

"Hem complert a mitges", va reconèixer Reynés sobre això sobre el dividend i la inversió, però va recordar també que el pla estratègic va ser modificat el 2021, i també que s'han donat situacions com els canvis reguladors, el covid o la guerra d'Ucraïna i el seu efecte en els preus que han anat forçant l'empresa a adaptar-se a cada moment. "Hi ha inversions que es retarden, altres que s'avancen", va afegir.

Però davant dels alts i baixos de l'empresa, Reynés insistia en "uns resultats prou sòlids com per mantenir la línia d'actuació". I va convèncer el mercat. L'acompliment industrial com a antídot al soroll del mercat. "Seguirem amb la inversió en dos focus: la generació renovable i les xarxes de distribució", defensava Reynés, confiat en "canvis reguladors" que eliminin el topall del govern espanyol a la inversió en xarxes, amb "un nou Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) sobre la taula" que condicionarà els objectius empresarials sobretot en descarbonització.

Més "estabilitat accionarial"

Sobre la recomanació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d'ampliar capital o vendre accions per tenir més liquiditat i ampliar el free float (accions lliures que es venen diàriament al mercat), Reynés va respondre que és una qüestió traslladada als accionistes, que no s'ha manifestat encara sobre això.

La temptativa d'opa de Taqa amb el beneplàcit de Criteria, màxim accionista, les recomanacions de la CNMV o el Govern obrint la porta a entrar a Naturgy a través de la SEPI com va fer a Telefónica són moviments de fitxa als mercats encaminats, en general, a dotar d'una "major estabilitat accionarial" a Naturgy, necessitat aquesta sobre la qual Reynés tampoc no va voler posicionar-se. "Els nostres accionistes són tots iguals, cada un amb els poders polítics que li corresponen per alíquota, i el que vulgui entrar és benvingut", va sentenciar.

Reynés, malgrat les insistents preguntes, no va revelar detalls del pla estratègic, que s'ha de presentar a finals d'any i encara ha de votar-se en el consell d'administració. Tan sols va quedar clar que anirà a la mateixa línia que l'últim, amb l'accent posat en les energies i gasos renovables que aniran entrant gradualment en el mix elèctric, en la millora de les xarxes i tot això sense perdre el lloc de domini en la comercialització de gas tradicional gràcies a contractes com l'algerià, però sense cap de nou amb Rússia, que ara per ara continua enviant Gas Natural Liquat a Espanya per contractes firmats abans de la guerra que, si no es compleixen, s'han de pagar per partida doble.

Ara per ara, no hi ha pla Géminis

Els resultats del primer semestre, a part de calcar beneficis, serveixen per constatar una "normalització o caiguda dels preus energètics, sobretot del gas", va explicar i donen una millora del deute net, que passa dels 12.090 als 11.838 milions d'euros.

Amb un ebitda semestral de 2.846 milions repartit gairebé a parts iguals en mercats d'energia (1.415 milions) i xarxes de distribució (1.454), Naturgy va invertir un 17,3% més en generació renovable, 386 milions, i 157 milions més en xarxes de distribució, entre les quals l'elèctrica espanyola es va emportar la partida més important, 67 milions a la fi també relacionats amb les renovables i apuntant una direcció clara cap a les energies netes.

Aquestes vehicularan també part del pla estratègic fins a 2030 que es presentarà a finals d'any, "ambiciós i atractiu", centrat en el creixement i en la creació de valor i "compromès amb la descarbonització responsable" com tres línies a seguir, únics detalls avançats en la presentació d'aquest dimarts.

El pla Géminis d'escissió de negocis no entrarà en aquest pla estratègic, va deixar clar Reynés, si bé no va voler enterrar-lo. "Ara no es compleixen les condicions", va sentenciar, i va al·ludir després al context "polític" com un dels motius per no tirar-lo endavant.

Si els seus plans de negoci aniran o no de la mà d'importants canvis accionarials és una cosa que escapa, almenys en part, al control de Naturgy, si bé Reynés sí que va deixar clar que no hi ha contactes amb el Govern per a l'entrada de la SEPI. Criteria, màxim accionista amb un 26,7%, tindrà molt a dir sobre això.