Naturgy manté la mateixa postura mostrada durant el passat curs sobre el Projecte Bessons, un dels punts cardinals del negoci de la firma, que no convenç el Govern d'Espanya. La companyia energètica ha presentat els resultats anuals aquest mateix matí, en el qual ha declarat uns guanys de 1.649 milions d'euros, les més voluminoses de la seva història. En la roda de premsa a la qual ha assistit el president de la firma energètica, Francisco Reynés, el màxim mandatari de Naturgy ha abordat diversos temes, com la relació de la companyia amb Algèria, les pròximes inversions en matèria de renovables per a 2023, o la situació del projecte Géminis.
Aquest últim punt és un dels que apunta a tenir més calat en el negoci de Naturgy, i un dels que més soroll ha fet entorn de la companyia des que s'anunciés fa un any. Géminis no és més que una escissió de l'empresa. Es pretén dividir Naturgy en dues empreses, les quals cotitzaran al mercat de valors espanyol. Tal com es va concretar el passat 10 de febrer de 2022, la intenció és que una de les companyies es quedi amb els negocis regulats, mentre que l'altra part portarà la branca de la generació i comercialització de llum i gas.
La guerra d'Ucraïna ha paralitzat el Projecte
Malgrat que Naturgy insisteix que l'esmentada operació tindrà cabuda en un futur, Reynés ha explicat que "cal fer-ho quan toqui", al·ludint a la conjuntura econòmica actual, que és canviant i amb una elevada volatilitat. El president de l'energètica s'ha referit al moment actual com un dels "menys previsibles de la història recent". Encara que l'escenari no és falaguer, Naturgy ha aconseguit fer-se fort gràcies als elevats preus del gas i de l'electricitat.
Preguntat pel Projecte Bessons, i per la inoperància respecte a aquest tema mostrat per la companyia durant aquests 12 mesos, el màxim mandatari de Naturgy ha explicat que "el pla es va anunciar dues setmanes abans del començament de la guerra d'Ucraïna". Reynés s'ha referit al conflicte armat com el generador d'"una situació convulsa al mercat energètic". Després d'això, el president ha comentat que "un pla estratègic no pot dissenyar-se al marge del que passa en l'entorn", justificant l'estancament del projecte des que aquest es va anunciar.
L'escissió de Naturgy queda en pausa
Malgrat que l'executiu no ha avançat cap novetat sobre l'escissió de la companyia, Francisco Reynés no ha confirmat que el pla no vagi a tirar endavant. De moment, i amb el panorama econòmic actual, Naturgy ha deixat en pausa el que és un dels projectes més importants i de més transcendència en el negoci de la companyia. El mateix president de la firma energètica ha deixat clar que "el racional estratègic és correcte, però cal fer-ho quan toqui".
Aquestes paraules no són lluny de les que va expressar Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, l'octubre passat en una entrevista a Cinc Dies. Ribera va expressar que "no és una operació que, en aquests moments, sigui convenient des del punt de vista de la temprança, l'estabilitat i les garanties per a determinades activitats regulades".
A més d'això, la ministra va explicar que "no és raonable, fins i tot, des del punt de vista de la viabilitat de la companyia". Malgrat que, en aquest apartat, Naturgy creu que és una operació important i que pot aportar beneficis a la firma, l'energètica s'ha subscrit a les paraules de l'Executiu liderat per Sánchez i prioritza la prudència en el qual, per a Reynés, és l'entorn "més complex de la història recent".
Una bona relació amb Algèria
Un altre dels apartats que suscita més atenció és la relació que Naturgy manté amb Algèria ara que les relacions entre el Govern espanyol i l'Executiu algerià estan trencades. Es pot destacar que l'entrada de GNL al país ibèric des de la nació africana el desembre passat va ser escassa. Reynés ha assegurat que la relació de l'empresa que presideix amb Algèria "no crec que perilli, de fet, tenim una gran relació". El màxim mandatari de l'empresa ha expressat que "Naturgy és un client molt confiable per a Algèria, i encara ens queden 10 anys de contracte amb ells".
Seguidament, el president de l'empresa amb seu a Madrid ha explicat que la relació de Naturgy amb Sonatrach, companyia del país africà pot definir-se en quatre punts: com a accionista, com competència, com soci en estar units al gasoducte del Medgaz, i a l'hora de compartir diversos interessos.
Malgrat que el Govern d'Espanya va trencar relacions amb l'Executiu algerià, això sembla no haver afectat la "gran relació" que mantenen Naturgy i la nació amb capital a Alger.