L'oferta pública de compra que negocia la companyia nacional energètica d'Emirats Àrabs Taqa sobre Naturgy, l'empresa espanyola més gran de gas i electricitat, entra en una setmana clau, en la qual podrien començar a aclarir-se alguns dubtes sobre una operació que el govern d'Espanya vigila amb cautela.

Taqa va confirmar fa uns dies que manté converses amb els principals accionistes de Naturgy: Criteria Caixa, societat d'inversions de La Caixa, que té el 26,7 % del capital; el fons britànic CVC (20,7 %) i el nord-americà GIP (20,6 %), recentment adquirit per BlackRock.

Tot apunta que els fons -que van entrar en el capital de Naturgy en 2016 i 2018 en substitució de Repsol- volen vendre, mentre que La Caixa no només vol continuar a Naturgy, sinó augmentar la seva participació, la qual cosa obre la porta a una opa conjunta.

La compra del capital de CVC i GIP portaria Taqa a llançar una opa (oferta pública d'adquisició) pel 100% de Naturgy, ja que la llei obliga a fer-ho quan es vol comprar-ne més del 30% d'una societat cotitzada i, en aquest cas, entre els dos fons superen el 40 %. Un dels dubtes entorn d'aquesta operació és què farà el fons australià IFM, que controla un altre 15 % de l'accionariat.

El govern espanyol vigila l'operació

Una altra incògnita és com actuarà el govern, al qual correspon autoritzar l'operació i en què els socis de la coalició estan dividits. De moment, els ministres econòmics del PSOE diuen ser "vigilants" per defensar els interessos estratègics d'Espanya, mentre que Sumar ha reclamat que l'Estat impedeixi aquesta opa entrant a Naturgy amb capital públic, a través de la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials).

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha enviat una carta a diversos membres de l'Executiu, entre ells al president Pedro Sánchez, en la que demana la "paralització" de la possible opa de Taqa, atès el paper rellevant de Naturgy en un sector estratègic com l'energètic.

Sumar vol que el govern ves-te'n una operació que considera una "amenaça per als interessos estratègics del nostre país, per a la nostra sobirania i per a la seguretat nacional", segons el seu portaveu en el Congrés, Íñigo Errejón.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha insistit en els últims dies en què és "prematur" plantejar-se si l'Estat ha d'entrar a Naturgy, mentre que la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha assegurat que l'Executiu treballa "amb discreció i calma" per salvaguardar els interessos nacionals.

Opa conjunta

L'opa de l'energètica emiratí, que podria superar els 20.000 milions d'euros, seria la més gran a Espanya des de la qual van llançar Enel i Acciona per Endesa fa gairebé vint anys.

En les últimes hores, ha cobrat força al mercat la possibilitat de què Criteria es una a Taqa per fer una oferta de compra conjunta que permetria mantenir l'espanyolitat de la companyia. El Executiu obtindria així la garantia que hi ha un accionista espanyol de referència amb pes en el consell d'administració.

Interès inversor emiratí en Espanya

Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs Units i un dels principals productors de petroli del món, ha diversificat en els últims anys la seva estratègia cap a les energies renovables i en aquesta transició està demostrant el seu interès inversor en Espanya.

Així, els Emirats ja són presents al sector energètic espanyol, on el seu fons sobirà d'inversió Mubadala Investment Company controla el 63% de la petroliera Cepsa.

Des de 2020, Mubadala també compta amb una participació del 3,1% en Enagás, la companyia de transport de gas natural i gestor tècnic del sistema gasista d'Espanya, que la converteix en el cinquè accionista més gran.