Naturgy va anunciar dues grans inversions aquest dijous en energia solar, als Estats Units i Austràlia. A través de la seva filial internacional de generació Global Power Generation (GPG), l'energètica que lidera Francisco Reynés construirà un nou parc solar a Austràlia de 100 megawatts (MW), a l'empara d'un acord de compra d'energia a llarg termini (PPA, per les seves sigles en anglès) amb l'empresa de telecomunicacions Telstra.
En concret, aquest projecte s'aixecarà a prop de Bundaberg, a la costa central de Queensland, i es preveu que la seva construcció s'iniciï el 2024, amb l'objectiu que pugui entrar en operació a finals de 2025 i subministri fins a 153 gigawatts hora (GWh) a l'any, va informar la companyia australiana.
El 2021, Naturgy ja va subscriure un 'PPA' d'aquest tipus amb Telstra per a un altre dels seus projectes, el parc eòlic Crookwell 3, ubicat a prop de Goulburn, en Nova Gal·les del Sud i de 58 MW. Telstra, per la seva part, va indicar que també té acords de compra d'energia sobre altres projectes solars amb diferents companyies, com el d'Emerald de 70 MW i Munna Creek de 120 MW, a Queensland; així com el parc eòlic MacIntyre -a Queensland- i el parc eòlic Murra Warra -a Victòria-, elevant la seva inversió en projectes d'energia renovable fins als 1,2 milions de dòlars australians (uns 737,7 milions d'euros).
Explorant la venda del negoci
Aquest nou contracte de Naturgy es produeix després de conèixer-se que l'energètica està estudiant una possible venda del seu negoci a Austràlia, englobat en GPG, per un import d'uns 4.000 milions de dòlars (uns 2.430 milions d'euros).
Segons va informar fa uns dies Australian Financial Review, Naturgy i KIA, socis en GPG amb una participació del 75% i el 25%, respectivament, haurien contractat Morgan Stanley per explorar les opcions de venda del negoci a Austràlia.
Estaria previst que la filial australiana de renovables sortís així al mercat per a la seva possible venda en el primer trimestre de l'any. Aquest negoci tindria uns actius d'1,3 gigawatts (GW) renovables en operació o en l'última fase de construcció en el moment de la seva sortida al mercat.
Austràlia és considerat un país prioritari dins dels objectius estratègics de Naturgy pels pròxims anys, amb l'objectiu d'assolir una capacitat instal·lada de 2,2 GW el 2025, enfocada al desenvolupament de plantes de tecnologia eòlica i solar fotovoltaica i sistemes d'emmagatzematge. Però això no impedeix que explori la venda del negoci. L'energètica és present al país des de 2007.
La cartera de GPG a Austràlia inclou projectes com el de Cunderdin, el primer projecte híbrid solar i d'emmagatzemament de Naturgy al món amb un parc solar de 125 MW juntament amb una bateria de 55 MW/220 MWh; el parc eòlic Berrybank 1, de 180 MW; el de Berrybank 2, de 109 MW; el de Crookwell 2, de 96 MW, o el de Crookwell 3, de 57 MW.
A tancament del primer semestre d'aquest any, Naturgy assolia una potència instal·lada a Austràlia de 386 MW i la companyia preveu disposar d'una potència renovable operativa d'aproximadament 1 GW el 2024, amb la connexió a la xarxa de nous projectes a Victòria (218 MW), el parc eòlic Hawkesdale (97 MW), el parc eòlic Crookwell 3 o el projecte d'hibridació de Cunderdin.
Inversió als Estats Units
D'altra banda, Naturgy també va informar aquest dijous que ha posat en marxa la seva instal·lació fotovoltaica més gran en tot el món. Es tracta del projecte 7v Solar Ranch, situat en l'estat de Texas, als Estats Units, on tota l'energia que produeixi la companyia serà venuda a Google. L'acord per proveir el gegant tecnològic és a 15 anys, fet que suposa un PPA (acord de compravenda d'energia a llarg termini) rècord.
Aquest projecte és una fita per a l'energètica espanyola pel que fa al seu desenvolupament internacional en energies renovables. Segons apunten algunes fonts al diari Expansión, el valor del contracte supera els 500 milions d'euros, tractant-se d'un dels contractes a llarg termini més grans del mercat. També es tracta del contracte més gran firmat per Naturgy pel que fa als acords a llarg termini en energies renovables.