Naturgy invertirà 350 milions en gasos renovables fins al 2027. Ho va precisar aquest dilluns el president de Naturgy, Francisco Reynés, que va detallar que l'empresa invertirà "1.000 milions en gasos renovables i el 35% a Catalunya", durant un acte a Barcelona organitzat pel diari 'Expansión'.
El pla estratègic presentat per la companyia durant la presentació de resultats del passat mes de març apuntava que Espanya atrauria un 75% de les inversions de l'empresa i que el 15% de les inversions (de 6.400 milions fins al 2027) anirien destinades als gasos renovables, però no hi havia una concreció sobre el repartiment territorial. L'empresa no detalla encara els indrets exactes on instal·laran les plantes, que són claus per reduir les emissions de carboni del gas, dependre menys de les importacions de gas natural i a més donar sortida als purins de l'agricultura.
Actualment, Naturgy té dues plantes de gasos renovables a Catalunya, de les tres que té a l'estat espanyol. Una està a Cerdanyola del Vallès, la planta Elena, i una altra a Lleida, la planta de Vila-Sana, instal·lada a l'explotació ramadera de Porgaporcs. També a Lleida ha d'instal·lar la seva quarta planta a l'estat i tercera a Catalunya, concretament a Torrefarrera, una de les principals de les zones d'Espanya generadores de residus agrícoles i ramaders amb una inversió de 18 milions d'euros.
A principis d'any, Naturgy va tancar una aliança estratègica amb l'empresa especialitzada en valorització de residus Hispania Silva per construir un mínim de 20 plantes de producció de biometà a Espanya, que podrien arribar a ser 30 abans de 2030 i per tota la geografia espanyola. Amb elles s'estima que pot abastir-se 2,5 TWh anuals de biometà, equivalent al consum de 500.000 llars, amb una capacitat de descarbonització de 450.000 tones de diòxid de carboni.
Segons un estudi de la patronal del gas espanyola, Sedigas, Espanya té potencial per produir amb gasos d'origen renovable el 50% de tota la seva demanda de gas i arribar a 163 TWh/any.
"Necessitem un negoci equilibrat entre gas i electricitat", va dir Reynés durant la seva intervenció. "Existeixen processos industrials i residències particulars que a cort i mitjà termini no són electrificables. Els primers perquè els processos necessiten combustibles per fusionar i aterrar els seus productes i el residencial perquè instal·lar una bomba de calor, per exemple, requereix una inversió molt important a les llars", va afegir. "El gas és necessari i compatible amb transició energètica si desenvolupem gasos d'origen bio, com el biometà, i el connectem a la xarxa".
"El coll d'ampolla dels gasos renovables no està a la inversió, sinó als permisos. El que està frenant la transició verda als gasos està als permisos, perquè tothom vol els gasos renovables, però ningú no els vol a prop de casa", ha dit Reynés.
Auto-opa i contactes amb Taqa
L'empresa es troba immersa en un projecte de reestructuració accionarial consistent a fer una auto-opa del 10% del capital, amb la compra per part de Naturgy d'accions pròpies per tal de posar-les després al mercat i incrementar el free float, capital lliure de compra i venda per a petits accionistes, moviment que podria fer que l'empresa torni als índexs MSCI, que valoren la liquiditat de les accions d'una empresa i del qual va ser expulsat.
"Hi ha hagut més compradors que venedors i el capital s'ha concentrat en poques mans, cosa que és incompatible amb la liquiditat", va afegir. Per executar la recompra, els principals accionistes han de vendre's cadascú una petita part de les seves accions. Reynés, d'altra banda, no va entrar a valorar les converses que Taqa manté amb CriteriaCaixa, principal accionista de l'energètica, per reactivar la compra de Naturgy. "Jo els àrabs ni els conec ni m'han trucat", va sentenciar ràpidament Reynés, que no volia parlar del tema.
"És molt millor per una empresa estar bé, ser atractiva i que, per tant, parlin d'interessos de compra. Això vol dir que estem bé", va dir, i va recordar que en qualsevol cas "el govern espanyol es reserva el dret a posar condicions als accionistes no europeus" i doncs "sempre tindrà alguna cosa a dir". "Per nosaltres, el que és important, és tenir una estructura accionarial estable, una companyia líquida i un projecte industrial a llarg termini", va sentenciar poques setmanes després de presentar uns resultats satisfactoris malgrat recular un 4,3% en beneficis fins als 1.986 milions.