La multinacional energètica Naturgy ha acordat recomprar deute per import de 1.000 milions d'euros als titulars de diverses emissions d'obligacions.

La setmana passada Naturgy va comunicar una oferta de recompra de deute per un màxim de 1.000 milions als titulars d'emissions de deute que sumen 4.250 milions i amb interessos que van del 0,875% a l'1,50%, i aquest dimarts ha comunicat a la CNMV les ofertes de venda per part dels titulars.

La companyia ha detallat que ha acceptat recomprar 707,6 milions d'una emissió de deute amb venciment el gener de 2026, uns altres 174,9 milions d'una altra que venç l'abril de 2026 i 117,5 milions més d'una tercera emissió amb venciment el 2027. Aquesta recompra de deute s'emmarca en la gestió activa de la cartera per part de Naturgy a fi d'allargar la vida mitjana del passiu.

Naturgy Finance Iberia, filial participada al 100% per Naturgy, s'encarregarà d'executar la recompra d'aquests 1.000 milions en deute.

Després de l'oferta de recompra de deute, Naturgy en va anunciar també la setmana passada que havia tancat l'emissió de dues sèries bons sèniors per un import de 500 milions d'euros cada una, amb venciment a 6 i 10 anys, respectivament.

D'altra banda, el fons australià IFM ha augmentat la seva participació a Naturgy en un 1%, fins a assolir el 16%, segons han comunicat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En aquesta operació han invertit 255 milions d'euros.

Fonts properes al fons asseguren que volen "una representació en el consell conforme amb la posició", fet que implicaria elevar la seva presència en el consell d'una a dos persones, tal com tenen ara GIP i CVC, amb un 20% i un 20,715% d'accions respectivament, segon i tercer accionista més important per darrere de Caixabank, que compta amb un 26,7% a través, de Criteria.

A més, el Consell de Ministres va autoritzar a mitjans del setembre passat la sol·licitud de BlackRock per adquirir la gestora de fons GIP, segons van cofirmar a ON ECONOMIA fonts del Ministeri d'Economia que dirigeix Carlos Cuerpo. L'entrada en la gestora de fons obre les portes perquè BlackRock entri en el capital de Naturgy, ja que GIP controla el 20% de gasista.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que aquesta adquisició manté les garanties sobre empreses que són estratègiques, com Naturgy i que des del govern espanyol sempre s'ha mantingut que "la nostra regulació guarda un equilibri que permet realitzar aquest tipus d'operacions, atraient amb això inversions i salvaguardant els interessos estratègics del nostre país."

A començaments d'any, el gegant de les finances nord-americà va anunciar la compra de Global Infrastructure Partners (GIP), propietari del 20% de Naturgy des de 2016. L'operació estava pendent del vistiplau del govern espanyol, fet que que es va produir el setembre pssat, en considerar la gasista com una empresa estratègica.