Naturgy ha tancat un acord amb l'Associació Espanyola de Data Centers per nodrir de gasos renovables als centres adscrits, amb Huawei, Siemens, Iegrand i Schneider com a principals socis i desenes d'importants empreses associades. Segons ha pogut saber ON ECONOMIA, l'empresa energètica, a través de la seva distribuïdora Nedgia, impulsarà l'arribada d'energies renovables a partir del biometà i l'hidrogen verd a aquests centres amb una elevada demanda energètica. Es tracta d'un acord estratègic amb les xifres i detalls encara per definir.

El consum energètic dels centres de dades espanyoles anirà a l'alça en els anys vinents al caliu de l'augment de l'ús de la Intel·ligència Artificial i de l'arribada de gegants com Amazon, Microsoft, Google o Meta, que han tancat inversions per a aquest tipus de centres, a Espanya. Aquells que s'uneixin a l'Associació Espanyola de Dades comptaran, molt probablement, amb gasos renovables de Naturgy.

Més enllà de la distribució de gasos renovables, Nedgia proposarà millores en l'eficiència energètica dels centres de dades associades d'aquesta organització per contribuir a la seva optimització energètica, econòmica i mediambiental. Es tracta d'un acord estratègic, amb xifres encara per perfilar, que ajudarà l'empresa espanyola a mantenir-se com a líder dels gasos renovables a Espanya, on té al voltant de 70 projectes en alguna de les fases de desenvolupament d'aquesta energia que defensa com essencial per a la transició energètica.

Davant d'una agenda europea i internacional de descarbonització cada vegada més exigent que el forçarà a abandonar gradualment el gas natural i altres combustibles d'origen fòssil, l'empresa ha apostat pel biometà com una de les seves claus de futur. Encara que també desenvolupa energia renovable a través de fotovoltaica i eòlica (espera tenir 8 GW de renovables a finals d'any), l'empresa presidida per Francisco Reynés vol cobrir també part de l'energia que no podrà electrificar-se.

Així, els seus 60 projectes en marxa de biometà i 10 d'hidrogen han d'assolir els 160 TWh, equivalent al 50% de la producció actual de gas natural, i cobrir amb energies netes gran part de la indústria del país que requereix altes temperatures inabastables per a l'energia elèctrica, però també sectors d'alta demanda com els centres de dades o les calefaccions domèstiques.

Nova direcció general

La importància de l'aposta de Naturgy es va plasmar recentment en la creació el passat mes de març d'una nova direcció general de gasos renovables, dirigida per José Luis Gil, fins aleshores director de regulació de la firma. "En relació amb el biometà, estem treballant en el desenvolupament d'una cartera de projectes en tota la cadena de valor integrada d'aquest gas renovable, que inclou des de la gestió del residu, passant per la producció del biogàs i producció, distribució i comercialització del biometà," resava el comunicat sobre la reorganització.

El grup Naturgy compta ja amb dues plantes de producció pròpies en operació: una situada en l'EDAR de Bens (A Coruña) i una altra d'ubicada a l'abocador Elena, en Cerdanyola del Vallès (Barcelona). A aquestes se sumarà en els mesos vinents una tercera que es troba actualment en la fase final de construcció, ubicada en una explotació ramadera en Vila-Sana (Lleida), i altres en desenvolupament a Torrefarrera (Lleida), Utiel (València) i Utrera (Sevilla).

El biometà és un gas renovable que s'obté a partir de rebutjos orgànics ramaders, agrícoles o industrials o procedents d'abocadors i plantes d'aigües residuals. En la mesura que ajuda a eliminar residus i convertir-los en energia, és una font d'energia pràcticament neutra quant a emissions de CO2.