Neixi Capital, la gestora liderada per Carlos Carbó i Álvaro Mariátegui, ha adquirit una participació majoritària en la companyia especialitzada en dades oceàniques i eòliques Eolos Floating Lidar Solutions, en una transacció que inclou l'aportació de 12 milions d'euros per assegurar el creixement de l'empresa.
La firma de capital privat Nazca aportarà la seva experiència en desenvolupar projectes de creixement tant a escala orgànica com inorgànica, així com el desenvolupament de noves línies de negoci amb l'objectiu de consolidar la posició d'Eolos en la indústria. La companyia ha entrat amb la compra de capital a accionistes financers.
Amb aquesta operació, Nazca inverteix en una empresa "amb posició de lideratge internacional, un model de negoci basat en tecnologia, un sòlid equip humà i un projecte de creixement ambiciós en una indústria amb dinàmiques atractives i alineat amb els nostres criteris ESG", segons Carlos Carbó i Celia Pérez-Beato, socis de Nazca Capital.
El projecte d'Eolos, que continuarà liderat per Rajai Aghbai, conseller delegat i fundador de la companyia amb seu a Montcada i Reixac (Barcelona), que té més de 15 anys d'experiència al sector i manté la seva posició com a accionista, i màxim directiu. L'equip que dirigeix Rajai Aghbai ha transformat la firma en un dels principals operadors mundials en l'obtenció i venda de dades metaoceàniques, taxes de creixement anual superiors al 40%, fins a assolir ingressos propers a 10 milions d'euros el 2022, amb marges EBITDA superiors al 20%, segons la mateixa companyia.
Eolos desenvolupa la seva tasca a tots els oceans del món mitjançant el mesurament de dades meteorològiques, mediambientals i marins per a la indústria eòlica marina, obtinguts a través de plataformes flotants amb disseny propi equipades amb tecnologia Lidar (capdavantera per a mesurament de les característiques del vent) i altres sensors avançats per a la caracterització de corrents marins, onatge, qualitat d'aigua, fauna marina i ocells, entre altres.
Ateses les previsions de creixement del sector eòlic, els anys vinents la companyia espera continuar creixent a taxes anuals superiors al 40%, multiplicant per tres la seva actual xarxa de plataformes flotants Lidar en menys de quatre anys per ampliar la seva capacitat de provisió de dades metaoceàniques, mantenint la inversió en R+D per enfortir les seves tecnologies de captació i processament de dades.
Addicionalment, de la mà de Nazca Capital, la companyia analitzarà selectivament potencials adquisicions internacionals i desenvoluparà noves línies de negoci per entrar en les fases d'operació i manteniment dels parcs eòlics marins.
En aquest sentit, ambdues companyies posen en relleu que tant la inversió privada com la pública està interessada en el disseny i la posada en marxa de nous projectes d'energia eòlica marina. "L'energia eòlica marina és una de les tecnologies de generació d'energia renovable amb més projecció de futur", van assegurar en un comunicat, per tal com s'esperen "creixements anuals de doble dígit fins a assolir els 260GW instal·lats mundialment en 2030 i els 730GW el 2040".
Al llarg de la seva trajectòria, és a dir des de 2014, Eolos ha treballat per a corporacions com Iberdrola, Equinor, Orsted o Navantia, entre d'altres. Amb aquesta última companyia, Eolos està desenvolupant tecnologia, productes i serveis per a l'operació i manteniment de parcs eòlics marins mitjançant sensórica avançada combinada amb vehicles marins i aeris no tripulats. Un projecte que està desplegant amb èxit després de les proves que del mateix s'han realitzat al Port de Ceuta, amb la tecnologia Lidar i sensors meteoceánicos en combinació amb drons autònoms. A través d'aquesta plataforma no tripulada, serà possible automatitzar gran part dels processos i reduir l'activitat humana, reduint així significativament els riscos de seguretat i els costos al mar per a la inspecció, diagnòstic i monitoratge d'aerogeneradors en parcs eòlics marins.