L’ecosistema de les tecnologies vinculades a l’economia blava a Catalunya manté un significatiu ritme de creixement. Actualment, suma 1.078 empreses, la majoria petites i mitjanes empreses (pimes), genera prop de 24.000 llocs de treball i suma una facturació de 5.500 milions d’euros, en àmbits com el transport de persones i mercaderies; la biotecnologia blava, i la propulsió i construcció del transport marítim. 

Les dades, extretes de l'estudi Tecnologia de l'economia blava a Catalunya, elaborat per l'agència de la competitivitat de l'empresa Acció, apunten que el seu impacte econòmic equival a prop del 2,1% del PIB català. És un sector dinàmic, ja que prop de quatre de cada deu empreses (38,2%) tenen menys de deu anys de vida, i al voltant d’un 3% són start-ups.

Des del Govern es posa en relleu el pes d'aquest sector a escala global: l’economia blava es considera la setena economia més important del món, amb una valoració d’uns 2,5 trilions de dòlars anuals. Val a dir que el 71% de la superfície de la Terra està coberta per aigua i que el 80% del comerç mundial es fa per mar, concreten els experts que han realitzat l'estudi. En aquest sentit, d’acord amb fonts consultades per l’estudi, a Europa, els sectors relacionats amb l’economia blava donen feina directa a 3,6 milions de persones.

Entre les principals conclusions de l’estudi, destaca el fet que el miler d’empreses catalanes que es dediquen a les tecnologies de l’economia blava facturen en conjunt 5.556 milions d’euros i donen feina a 23.876 persones. Es tracta fonamentalment de pimes (98,6%), que treballen en àmbits com el transport de persones i mercaderies (47,1%); la pesca i l’aqüicultura (29,6%), i la propulsió i construcció del transport marítim (15,2%). És un sector dinàmic, ja que prop de quatre de cada deu empreses (38,2%) tenen menys de deu anys de vida, i al voltant d’un 3% són start-ups.

Principals tecnologies

En el marc de l’estudi, s’han analitzat tecnologies vinculades a l’economia blava com ara aquelles relacionades amb l’energia (l’eòlica marina, la fotovoltaica flotant i l’oceànica, per exemple); els recursos marins (la biotecnologia blava i les algues, o la pesca i aqüicultura), o el transport marítim (la propulsió, la construcció i manteniment naval, o els serveis logístics marítims). També s’han estudiat tecnologies vinculades als esports aquàtics, a més de les utilitzades en la mitigació dels efectes de l’activitat humana sobre l’ecosistema marí (l’observació dels oceans; la protecció i regeneració dels entorns marins o la mitigació dels microplàstics als oceans) o la dessalinització.

En el conjunt de tecnologies analitzades, el document destaca particularment la biotecnologia i les algues, així com a la propulsió del transport marítim. En aquest sentit, la biotecnologia blava és un àmbit multidisciplinar en creixement, gràcies a la recerca en els camps de la bioquímica i les algues, que s’hi relacionen estretament amb l’objectiu d’explorar les oportunitats que ofereixen els recursos marins per a l’elaboració de productes biològics aplicables en la salut, l’alimentació, la cosmètica o l’energia. Pel que fa al transport marítim, aquest és un dels pilars de l’economia blava, que posa especial èmfasi en la descarbonització de la propulsió. S’estan desenvolupant alternatives per a incorporar combustibles verds, com ara l’elèctrica, els biocombustibles, l’hidrogen i altres alternatives químiques.

D’altra banda, el document també analitza el pes d’altres tecnologies transversals que també s’utilitzen en aquest àmbit, com és el cas de les eines de digitalització (IoT, big data, el núvol, la fotònica o la ciberseguretat), d’indústria avançada (robòtica o fabricació additiva), els nous materials, la circularitat, etc.

La Copa Amèrica de Vela

La presentació de l’estudi, aquest divendres, s’emmarca en les actuacions relacionades amb la celebració a Catalunya de la 37a Copa Amèrica, que començarà a Barcelona aquest estiu. Una competició que en la seva edició d'enguany a Barcelona ha potenciar els aspectes de la sostenibilitat. 

De fet, l'estudi d'Acció posa èmfasi en el fet que l'economia blava inclou una varietat de sectors amb l’objectiu de comprendre i millorar la sostenibilitat de mars i oceans. És un sector que té un gran potencial per al creixement i la innovació amb el desenvolupament de la tecnologia. D’acord amb les conclusions de l’estudi, pel que fa als sectors tradicionals, Catalunya gaudeix d’un bon posicionament en les activitats portuàries, la bioeconomia i el transport marítim, entre d’altres. Des del punt de vista dels sectors emergents amb més potencial, destaquen les oportunitats en energies renovables, la biotecnologia, la dessalinització, la robòtica submarina i la recerca.

En termes globals, l’economia blava es considera la setena economia més important del món, amb una valoració d’uns 2,5 trilions de dòlars anuals. Val a dir que el 71% de la superfície de la Terra està coberta per aigua i que el 80% del comerç mundial es fa per mar. En aquest sentit, d’acord amb fonts consultades per l’estudi, a Europa, els sectors relacionats amb l’economia blava donen feina directa a 3,6 milions de persones.