L'any 2022 s'ha comptabilitzat l'augment més important en la facturació de les empreses amb seu social a la demarcació de Barcelona, des del 2014. En aquest període de temps, el negoci conjunt d'entre 87.000 i 98.000 empreses ha passat de 265.917 milions d'euros a 348.680 milions. Aquesta darrera xifra consolida amb escreix la recuperació de l'activitat respecte als nivells prepandèmia, quan la facturació global es va situar en 288.942 milions, el 2019. Actualment, les 98.000 empreses ubicades a les 13 comarques incloses a l’informe Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, elaborat per la Diputació de Barcelona, concentren el 81,4% de la facturació total del teixit empresarial a Catalunya. Respecte del 2021, la facturació ha crescut un 19,7%, i el nombre d'empreses n'ha sumat 57 i més de 100.000 treballadors (amb un augment del 5,9%).
"L'informe confirma el bon estat de l'economia catalana i de la província de Barcelona. Tots els sectors econòmics creixen en facturació i, a més, s'incrementa en nombre de societats, ocupació i beneficis", ha destacat la diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Ana Maria Martínez, durant la presentació de l'informe.
De l'anàlisi de les últimes dades corresponents a 2022 destaca el fet que l'increment de l'activitat s'ha registrat a les empreses, sense distinció de la comarca, i en tots els 38 segments d'activitat econòmica que realitzen. Els autors de l'estudi han destacat aquest fet com "molt positiu" perquè mostra "la bona activitat": "les empreses de Catalunya estan en un molt bon moment perquè es podria dir que tot el que fabriquen ho venen", ha manifestat Lluís Vidal Sixto Orozco, regidor d'Ocupació i Emprenedoria a l'Ajuntament de Manresa, l'ens local que col·labora en l'elaboració de l'informe. Aquesta tendència "esperem que es mantindrà al llarg de 2023", un exercici en què s'estima que la facturació creixerà un 9,2% i assolirà els 380.626 milions d'euros, ha assegurat el director de la Xarxa d'Observatoris de l'Economia Local, Josep Maria Canals, aquest dimarts, durant la presentació de l'informe.
De fet, 250 grans empreses concentren el 38,3% de la facturació de la província i 28 facturen més de mil milions d’euros anuals. Al capdavant se situen un any més Seat i Lidl per facturació i en tercera posició se situa Carburants Axoil. Entre les 25 primeres, el 2022 no s'han produït massa canvi; únicament entra en el rànquing la distribuïdora de productes informàtics TD Synnex Spain i les operadores petrolíferes Meroil i Biomar Oil.
Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental
Les empreses de les comarques del Barcelonès, amb una facturació de 139.585 milions; el Baix Llobregat (74.218 milions) i el Vallès Occidental (64.009 milions) han estat les més destacades. Val a dir que el Barcelonès concentra el 43,9% de les societats mercantils de les comarques barcelonines, amb la capitalitat de Barcelona ciutat, que concentra el 87,3% de la xifra de negoci comarcal, per sobre de l'Hospitalet de Llobregat (8%), en segona posició. De fet, la mitjana de creixement de la demarcació ha estat del 19,7%, i han quedat per sobre sis de les 13 comarques (Lluçanès, Baix Llobregat, Maresme, Barcelonès, Bages i Anoia).
La facturació per càpita va ser de 60.143 euros, un 18,3% més que l'any anterior, segons ha destacat Ana Maria Martínez, diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme. Martínez ha afirmat que hi ha una "reactivació de la recuperació" després de la pandèmia, perquè de 2019 a 2020 sis dels 38 sectors van millorar les vendes, de 2020 a 2021 van ser 33 i de 2021 a 2022 tots els àmbits van créixer. En aquest sentit, la diputada ha precisat que l'evolució més accentuada va arribar de l'hostaleria i les activitats artístiques, recreatives i altres serveis i activitats financeres que van millorar en un 79,4%, 46,3% i 41%, respectivament. Tot i que s'ha de tenir en compte que aquestes àrees d'activitat van ser les més afectades durant el període de la pandèmia.
Per sectors, s'ha tornat a situar al capdavant el del comerç a l'engròs (bàsicament per la millora del negoci dels hidrocarburs, arrossegat per l'increment dels preus de venda), per darrere hi ha hagut les químiques i farmacèutiques, que ocupava la primera posició el 2020. En tercer lloc, es va col·locar el comerç a l'engròs d'alimentació i begudes, seguit de productes alimentaris i begudes i, en cinquè lloc, comerç a l'engròs de productes d'ús domèstic.
Si es comparen els sectors segons el seu resultat d’explotació, en canvi, el rànquing de beneficis l’encapçala el sector d’activitats immobiliàries, seguit a poca distància per la indústria extractiva, a causa de l’increment de facturació de l’empresa Iberpotash. En tercer lloc, es mantenen les activitats financeres i d’assegurances.