El negoci d'empreses del Sabadell s'ha convertit en la 'joia de la corona' del banc, tal com ha comentat en diverses ocasions el seu conseller delegat, César González-Bueno, i com ha confirmat el BBVA, que ha llançat una opa sobre l'entitat catalana per comprar-lo primer, i fusionar-lo després, amb aquest propòsit. Aquesta operació "és una clara aposta per les pimes", ha indicat reiteradament el seu president, Carlos Torres.

Però precisament aquest negoci és en el focus d'atenció perquè en desaparèixer un banc com Sabadell, amb tant pes al sector, es reduiria la competència i deixaria les empreses amb menys opció d'elegir on demanar un préstec o dipositar els seus diners. Així ho defensava el CEO Sabadell fa només uns dies.

"Una de cada dues pimes a Espanya és clienta del Sabadell i perdrien aquest dret. No és el mateix passar de cinc grans bancs a quatre grans bancs. Les pimes, amb facturació d'entre 2 i fins a 100 milions d'euros, tenen quatre relacions bancàries, i el mercat diu a crits que seria una pena que hi hagués menys competència. Això origina que totes les associacions empresarials on tenim presència i les Comunitats Autònomes s'hagin pronunciat".

Les crítiques més importants han arribat des de Catalunya i la Comunitat Valenciana, on tradicionalment el Sabadell ha tingut més presència, en una per origen i en una altra per adopció. Tanmateix, on més està creixent el banc amb el seu negoci d'empreses en els últims anys no és a cap d'aquestes dues regions, sinó a Madrid, on té actualment gairebé el 30% del negoci.

En balanç, el Sabadell tenia prestats gairebé 138.000 milions d'euros a les llars i empreses espanyoles a tancament de juny. El 29% del total, uns 40.373 milions d'euros a les famílies, entre hipoteques i crèdits. I gairebé el 33%, uns 45.150 milions a grans empreses, pimes o constructores. És a dir, la seva penetració en empreses és més gran que en particulars. La resta es distribueix entre administracions públiques i bancs centrals.

El 30% del negoci d'empreses del Sabadell és a Madrid

Dels 45.150 milions que el Sabadell té prestats a empreses, Madrid concentra gairebé el 30%, alguna cosa més de 13.108 milions. Li segueix molt de prop Catalunya, on l'exposició del banc que presideix Josep Oliu és d'11.905 milions (un 26,3% del total). Per la seva part, les xifres a la Comunitat Valenciana són més reduïdes, 4.219 milions (un 9,3% del total).

A la Comunitat de Madrid, de fet, la seva exposició a empreses ha crescut un 3% de gener a juny, mentre que en Catalunya s'ha reduït un 4% en el mateix temps. La tendència ve del darrere, el 2021, el Sabadell tenia en balanç més de 14.200 milions deixat en empreses catalanes, i ara un 16% menys. A Madrid, ha ocorregut el contrari i ha crescut un 7,5% en el mateix període. De fet, Sabadell ha assolit aquest any la seva millor xifra de negoci a Madrid.

Tanmateix, la cartera d'empreses del banc en aquestes dues regions és diferent. En el que a pimes es refereix, Sabadell té més pes a Catalunya que a Madrid. Dels 11.905 milions prestats a empreses catalanes, 6.760 milions se'l porten les pimes. El 56% del total. Mentre que un altre 38% el tenen les grans empreses; I a Madrid ocorre el contrari, un 33% del total de la seva cartera d'empreses (4.373 milions) ho tenen les pimes i un 57% les grans empreses.

Més del 50% de les seves hipoteques és a Catalunya i València

En el negoci de particulars la situació és molt diferent, dels 40.373 milions que el Sabadell té concedits en hipoteques i crèdits a les famílies espanyoles, Catalunya s'emporta la major part, gairebé el 40%. En concret, 15.387 milions.

Per la seva part, la Comunitat Valenciana en concentra més del 15%, més de 6.200 milions. És a dir, només en aquestes dues regions es concentra el 55% de tots els seus préstecs i crèdits concedits a les llars. En aquest cas, el pes a Madrid és lleugerament inferior. El Sabadell concentra aquí el 14%, exactament 5.519 milions.

El seu balanç també reflecteix que en aquest segment, el banc ha crescut a les tres regions, aquest exercici i des de 2021. Si bé, ha estat dels més actius en la concessió d'hipoteques (en l'últim trimestre l'ha disparat un 65%) i crèdits, sobretot des que va engegar el 2024.