Prada va anunciar aquest dijous la compra de Versace per 1.375 milions de dòlars (uns 1.250 milions d’euros) a Capri Holdings, un grup nord-americà que també posseeix Jimmy Choo i Michael Kors. Així, Prada es consolida com la marca de luxe més important d’Itàlia, però, com recorda Bloomberg, el seu valor només equival a una vintena part del gegant francès LVMH.

La italiana Prada va obtenir l’any passat uns beneficis rècord de 839 milions d’euros, un 25% més que en l’exercici anterior, però les franceses LVMH –amb marques com Louis Vuitton, Christian Dior, Loewe...– i Kering –Gucci, Saint Lauent, Balenciaga...– van guanyar 12.550 milions i 1.133 milions, respectivament.

Però també és cert que Prada ha fet la compra més cara –supeditada encara al vistiplau dels reguladors del mercat– des que es va fundar el 1913, fa més d’un segle, i que tothom sembla que està encantat amb aquesta operació. Donatella Versace, que va plegar el març passat com a directora creativa de la marca, assegura que està satisfeta perquè torna a ser italiana. I els nord-americans de Capri han optat per vendre-la amb pèrdues –fa set anys en van pagar 2.000 milions de dòlars, uns 1.800 milions d’euros– en un intent de reduir els números vermells del grup: en l’últim trimestre de l’any passat van registrar un resultat negatiu de 547 milions de dòlars.

A Espanya, Prada i Versace exhibeixen glamur, però escassos beneficis. Els negocis de les seves filials –Prada Spain i Versace España, les dues amb seu social a Madrid– van obtenir uns guanys semblants, de 640.000 euros la primera i 502.000 euros la segona, si bé Prada va registrar unes vendes de 80 milions d’euros, gairebé quatre vegades més que els 23 milions de la segona. En conjunt, a través de les seves filials a Espanya, que també inclouen l’activitat a Portugal, superen per poc una facturació de 100 milions d’euros. Aquestes dades corresponen a l’últim exercici consultable, que Prada va tancar el 31 de desembre de 2023 i Versace el 31 de març de 2023.

En comparació, la filial LVMH Iberia va tenir unes vendes el 2023 de 541,8 milions d’euros, amb uns beneficis de 106 milions d’euros. O sigui, factura cinc vegades més a Espanya i Portugal que la suma de les filials de Prada i Versace, però gairebé multiplica els beneficis per 100.

Però, Prada Spain està augmentant les vendes any rere any amb l’excepció del pandèmic 2020, quan va passar dels 58 milions de 2019 a menys de 25 milions. Des d’aleshores, creix a doble dígit en vendes en aquest mercat: 39 milions (2021), 70 milions (2022) i 80 milions (2023). En els informes de gestió recorden que es van implicar en la Copa Amèrica de Vela que es va disputar l’any passat a Barcelona, en la qual van competir amb el Luna Rosa (que va quedar semifinalista), amb l’objectiu de guanyar “visibilitat en la comunitat esportiva internacional”. Fins i tot, el seu president, Patrizio Bertelli, va constituir una empresa a Barcelona per treure rendiment de la Copa Amèrica.

Per la seva banda, Versace España desenvolupa la seva activitat en dos outlets –els de Las Rozas (Madrid) i La Roca Village (Vallès Oriental)–, quatre botigues –Barcelona, Madrid, Marbella i Lisboa– i en diversos corners d’El Corte Inglés, segons indiquen en els seus informes de gestió. Els 23 milions de vendes del 2023 van suposar un increment del 23% respecte l’exercici anterior, però el resultat d’explotació es va quedar en 652.000 euros (els beneficis nets, en poc més de mig milió), que equivalen a un 145% menys que un any abans.