La negociació del conveni d'empreses tèxtils com Inditex, Mango, Primark o H&M continuarà el febrer després de la polèmica entre sindicats. Dijous passat, UGT es va aixecar de la taula de negociació, assegurant que no tornarà fins que Fetico surti de la mateixa i acusen la formació de ser present de manera "artificial". El conflicte ve des de l'estiu passat i ha retardat el diàleg entre les parts fins a 2024, però ara la intenció de la patronal i dels sindicats que segueixen a la taula és avançar fins a assolir un acord per rubricar un nou conveni.
A començaments de l'any passat, naixia Arte (Associació Retail Tèxtil Espanya), que engloba més de 40 empreses del sector tèxtil com Inditex, Mango, Primark, H&M, Bimba i Lola, Tendam o Uniqlo. La patronal pretén crear un nou conveni sectorial i els sindicats augmentar els seus drets en matèria laboral, però els conflictes per la representativitat de la taula de negociació no han cessat.
Entorn de 110.000 treballadors es veuran afectats pel nou marc laboral que surti de la negociació. "Per part d'Art la voluntat és arribar a un acord amb totes les formacions", per la qual cosa la seva intenció és que la negociació segueixi el seu curs, expliquen fonts de la patronal presidida per Ana López-Casero a ON ECONOMIA. La pròxima reunió està convocada per al 19 de febrer, a la que, de moment, no assistirà UGT.
UGT denuncia un boicot
La disputa entre sindicats va començar a l'estiu, quan Fetico, amb àmplia presència al sector de les grans superfícies, va ser exclòs de la taula per falta de representativitat. A finals d'agost, el sindicat va interposar una demanda davant de l'Audiència Nacional contra Arte i contra la resta d'organitzacions sindicals amb representació a la taula (UGT, CCOO, CIG, ELA i LAB). La situació va derivar en un preacord l'octubre perquè Fetico se sumés finalment la negociació amb un membre.
D'aquesta manera, la taula de negociació va quedar finalment integrada pels representants de CCOO (7 membres), UGT (5 membres), Fetico (1 membre), ELA (1 membre) i per la CIG (1 membre). Però des d'UGT han insistit des d'aleshores que no hauria de formar part d'ella i ha criticat que és un sindicat groc, "històricament sempre més proper als interessos de la part empresarial". La formació sindical denuncia un "boicot" per part de la patronal i de Fetico, denunciant la incorporació de l'empresa C&A per incloure Fetico.
"A C&A l'han inclòs i no pot ser-hi perquè ja és al conveni estatal de grans magatzems. No pot asseure's amb els mateixos delegats que en aquest conveni. En entrar C&A, és l'única manera que Fetico pugui estar legitimat amb el 10% que se'ls exigeix", n'assenyalen fonts d'UGT a aquest mig. La polèmica llavors està que, si bé Fetico podria ser present al conveni d'Art, els seus delegats ja es van computar al conveni de grans magatzems, segons denúncia UGT.
20.000 euros de salari mínim o reducció de la jornada, entre les propostes
És per això que el sindicat ha denunciat la situació davant de l'Autoritat Laboral i ara hauran d'esperar a la resolució d'un arbitratge laboral que sortirà en unes dues setmanes. "Hem demanat que es paralitzi tota mena de negociació fins a aclarir això, però Arte ha decidit seguir amb la negociació i CCOO, que al principi estava d'acord amb nosaltres, ara s'ha posat de perfil".
Per tot això, el sindicat s'ha aixecat de la taula negociadora i assegura que no tornarà fins que Fetico surti d'ella. Per la seva part, fonts de Fetico expliquen que "no entenem la motivació d'UGT" i assenyalen que ja hi havia un preacord firmat per totes les formacions, inclosa UGT, per a la composició actual de la taula.
En aquest sentit, asseguren que l'entrada de C&A és correcta i la seva participació en la negociació també. "Quan s'obre un nou àmbit de representació, com en aquest cas és tèxtil i calçat, han d'entrar totes les empreses dins de l'àmbit. Per tant, s'ha de computar tot. Ara mateix, totes les empreses estan duplicant algun conveni, ja sigui de grans magatzems, d'empresa o provincial. Per què volen treure llavors a C&A i no Inditex, que aplica convenis provincials?", critiquen des de Fetico.
Més enllà del conflicte sindical, entre les mesures proposades pels sindicats es troben un mínim salarial de 20.000 euros anuals o la reducció de la jornada laboral, passant a 37,5 hores setmanals el 2024 i reduir-la progressivament fins a les 35 hores el 2026. També hi ha mesures relacionades amb les millores salarials conformes a l'IPC o bonificació i incentius. La patronal recollirà totes les propostes i les analitzarà per continuar negociant en la pròxima reunió, fixada per al 19 de febrer.