El negoci del grup Planeta, amb negocis en edició, comunicació i formació, ha vorejat la xifra de 2.000 milions d'euros el 2023, un any en què les diferents àrees d'activitat de la corporació de la família Lara "han evolucionat amb molta normalitat, en un exercici que ha acabat sent extraordinari", ha anunciat aquest dilluns el president del grup, José Creuheras. El màxim directiu ha difós les principals dades de 2023, amb uns ingressos de 1.950 milions, gràcies al creixement anual del 8%, i un resultat operatiu (ebitda) que ha augmentat un 7,14% respecte de 2022, per assolir els 375 milions d'euros.
"Les xifres demostren la solidesa econòmica i financera del grup", ha dit Creuheras, alhora que ha destacat el descens del nivell de deute fins als 240 milions d'euros, fet que situa la ràtio sobre ebitda en 0,7 vegades. En aquest capítol de les finances, la companyia ha avançat un any i mig el procés de refinançament del deute, "amb molt bones condicions amb la banca" per al crèdit sindicat de 140 milions d'euros. L'operació, per cinc anys, s'ha tancat amb sobre subscripció, segons el directiu. El muntant restant és una emissió de deute privat de 100 milions, establert amb l'asseguradora nord-americana Prudential.
El balanç de l'últim exercici ha estat favorable en totes les àrees d'activitat del grup, dividides en edició, comunicació i educació, i amb un pes important de la comunicació que pel seu perímetre -Antena3, La Sexta, la distribució cinematogràfica, les emissores radiofòniques- genera el 47% dels ingressos. No obstant això, "és el més incert" a l'hora de fer previsions de negoci. "Tenim una posició sòlida en comunicació, però és un mercat molt competitiu", ha remarcat durant una conversa amb periodistes després de la roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany del Premi Planeta, que s'atorga aquest dimarts.
En el món editorial, que aporta el 26% dels ingressos, Creuheras ha destacat la bona salut dels 70 segells editorials del grup a Espanya i Amèrica Llatina. "Registrem una alça dels índexs de lectura, que estan per sobre de la mitjana del mercat", ha confirmat, amb un important pes del segment de lectura dels joves d'entre 15 a 24 anys. Respecte a la cadena de llibreries de l'ensenya La Casa del Llibre, la xarxa d'establiments arribarà a 63 a finals d'aquest any -en què en sumarà un total de 6-, i planeja inaugurar-ne set més el 2025.
En educació, el grup està immers en la posada en marxa d'un nou campus de la Universidad Internacional de la Empresa (UNIE), a Madrid, que sumarà 25.000 metres quadrats als 29.000 metres quadrats que ja té disponibles a la capital. "Per tant, el curs vinent sumarem entre 3.000 i 4.000 alumnes més", ha dit. Aquest segment aporta el 24% dels negocis i està en permanent creixement, ha reconegut Creuheras, de manera que "en els pròxims anys guanyarà, sens dubte, pes en el conjunt del negoci".
Sense canvis en l'accionariat
Preguntat per la situació accionarial, ja que una de les tres branques de la família Lara -els Lara García- fa més d'un any que va insistir en el fet que volia sortir-ne, Creuheras ha assegurat als mitjans de comunicació que els dos terços restants de l'accionariat configuren una majoria "estable i sòlida", que confia en la companyia i n'assegura la continuïtat. El president del grup ha afirmat que no tenen notícies noves de la venda d'accions d'aquesta branca de la família.
Tanmateix, Creuheras ha afirmat que el grup Planeta "no s'ha plantejat" sortir de borsa de moment, ni per cobrir la possible sortida d'una part dels accionistes ni per buscar finançament per a grans projectes. "No és l'objectiu de la companyia", ha sentenciat. El president de grup Planeta ha insistit que "no està damunt la taula" actualment un eventual retorn de la seu social a Barcelona, després que el 2017 deixessin la capital catalana per anar-se'n a Madrid en ple procés sobiranista.