El grup Nestlé, que és el productor més gran d'aigua embotellada del món, va aconseguir fer lobby davant l'Elisi i altres nivells de l'executiu francès per utilitzar tècniques de purificació il·legals a França, d'acord amb una nova investigació periodística publicada aquest dimarts i recollida per Efe. Les indagacions, realitzades pel diari Le Monde i la cadena pública Radio France, són un nou capítol de l'escàndol destapat l'any passat sobre l'ús de filtres il·legals per a l'aigua per part de Nestlé i d'altres companyies, que no respectaven les degudes normes sanitàries.

En aquest cas, apunten concretament que el Govern francès va cedir davant de les pressions de la multinacional amb seu a Suïssa per poder continuar venent l'aigua, malgrat haver fet servir sistemes de purificació no autoritzats davant de la contaminació de molts dels seus brolladors. L'operació de lobby es remunta, segons Radio France i Le Monde, a 2021.

"Nombrosos intercanvis de correus electrònics i memoràndums ministerials mostren com el Govern francès va afavorir els interessos de Nestlé en detriment dels consumidors, en permetre que el grup suís continués comercialitzant una aigua que sabia no només que no complia la normativa, sinó que a més suposava un risc per a la salut", assenyala Le Monde. L'abril de 2024, l'Agència Nacional de Seguretat Sanitària dels Aliments de França (Anses) va constatar la contaminació generalitzada dels brolladors que utilitza Nestlé per a la seva aigua embotellada i considera "insuficient" el nivell de confiança en les garanties que ofereix. Aquest informe es referia als brolladors situats a la regió dels Vosges (nord-est de França), on Nestlé produeix les marques Vittel, Contrex o Hépar; com en Vergèze, al Gard (sud-est), on produeix la marca Perrier.

La investigació apunta que "el cas va ser seguit i arbitrat fins a la cúspide, a l'Elisi," una cosa que el president francès, Emmanuel Macron, va negar aquest mateix dimarts en declaracions a la premsa. "No estic al corrent d'aquestes coses. No hi ha entesa amb ningú, no hi ha connivència amb ningú", va dir durant una visita a un institut d'investigació contra el càncer als afores de París.

Després d'aquestes revelacions, diverses oenagés com Foodwatch o Transparència Internacional han reclamat avui el llançament d'una investigació independent i la divulgació dels contactes entre el Govern i l'Elisi amb la multinacional. "Estan en joc la credibilitat del nostre sistema democràtic i la protecció de la sanitat pública", va afirmar Transparència Internacional en un comunicat.