La família Samaranch és una institució a la Xina. El 2018, amb motiu del desè aniversari dels Jocs Olímpics de Pequín, el règim xinès va retre homenatge al difunt Juan Antonio Samaranch Torelló (1920-2010), que va ser president del Comitè Olímpic Internacional (COI), per la seva contribució a la modernització d’aquest país. El seu fill, Juan Antonio Samaranch Salisachs –actual vicepresident del COI–, i el seu net, Juan Antonio Samaranch Bigelli, van recollir la medalla que se li va concedir a títol pòstum en un acte solemne al qual va assistir el president, Xi Jinping, i la plana major del Partit Comunista de la Xina.
El fill i el net han aprofitat el camí que va obrir l’avi Samaranch a la Xina, on és conegut per ‘Samalanxi’, per teixir relacions i, de pas, fer negocis. El 2012 van posar en marxa a Pequín la Juan Antonio Samaranch Foundation, per promoure la cultura olímpica, l’esport i la salut, però també les “relacions amistoses a llarg termini” entre la Xina i Espanya. Està encapçalada per Yu Zaiqing i Samaranch Salisachs, alts dirigents del món olímpic, i en la seva junta hi ha corporacions de l’administració pública xinesa –com Beijing Tourist Group– i grans companyies com la xinesa Anta –el tercer fabricant mundial d’articles esportius després d’Adidas i Nike–, la japonesa Asics –també d’articles esportius–, la tecnològica coreana Samsung o la Fundació La Caixa.
Juan Antonio Samaranch III, net de qui va ser president del COI, dirigeix el creixement d’Alibaba a Espanya
El net Samaranch, el tercer Juan Antonio de la nissaga, de 34 anys, ha aprofundit en la connexió xinesa perquè, des del juny de l’any passat, exerceix de director de desenvolupament de negoci a Espanya d’Alibaba, el gegant xinès del comerç electrònic que presideix Jack Ma.
També va ser directiu de la xinesa Juan Antonio Samaranch Foundation entre 2016 i principis de 2022, una etapa en la qual, com ell mateix revela en el seu compte de Linkedin, va ajudar a Mediapro amb el “parc Messi” que s’havia d’aixecar a Nanquín (capital de la província de Jiangsu), però el projecte va encallar per culpa de la pandèmia. I afegeix que va assistir a Changyu, els cellers més grans i antics de la Xina, a entrar en el mercat espanyol i Llatinoamericà. No concreta a Linkedin si aquestes accions van ser altruistes o no. Precisament, el 2016, Changyu va comprar per 35 milions d’euros el 75% de Marqués de Atrio, un celler de La Rioja que té com a marca més coneguda Faustino Rivero.
Amb anterioritat, quan va treballar per la gestora de patrimonis madrilenya GBS Finance –fundada pel seu pare–, el jove Samaranch també va assessorar Bright Food Group, amb seu a Xangai, en la compra el 2015 de la catalana Miquel Alimentació, una cadena de cash & carry (majorista) que fa tres anys va tornar a canviar de mans en ser adquirida per la suïssa Transgourmet.
Tecnologia de l’esport
Tot i la seva joventut, Juan Antonio Samaranch Bigelli també ha treballat per a la divisió de start-ups de Grupo Intermark, per l’agència de màrqueting d’esports CMS Golden Goal i va cofundar SGV Tournament, una plataforma digital que posa en contacte esportistes afeccionats amb organitzadors de tornejos. Els seus germans també estan ficats en el món de la tecnologia de l’esport.
Els seus pares, Juan Antonio Samaranch Salisachs i Cristina Bigelli, empresària italiana del sector del retail de la moda, van tenir quatre fills: Juan Antonio, Matteo, Alessia i Allegra, tots nascuts a Madrid, on es va establir el seu pare a finals de la dècada dels vuitanta.
Matteo Samaranch és director de desenvolupament de negoci d’Atm Media (Automatic Media SL), una empresa dedicada a la producció audiovisual de competicions esportives de segon nivell que està presidida pel periodista Josep Maria Casanovas, que va ser editor i director del diari Sport. En el consell d’administració hi apareixen entre altres empresaris coneguts Alfonso Rodés (Havas) i Ramón Agenjo (Damm i Cacaolat). Atm Media manté una aliança amb E+, plataforma d’Internet (OTT) de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya per la gestió de la multitud de càmeres fixes col·locades en instal·lacions de clubs semiprofessionals per enregistrar les seves competicions.
Com el seu germà gran, Matteo també va treballar per a GBS Finance, la companyia creada pel seu pare, i va cofundar una aplicació per a esportistes.
Models a ¡Hola!
Les germanes Alessia i Allegra tenen un perfil més públic. El novembre de 2022, la revista ¡Hola! els va dedicar una entrevista conjunta amb un ampli reportatge fotogràfic amb posat de models d’alta costura. El juny d’aquell mateix any, Alessia ja va aparèixer a l’¡Hola! i en altres mitjans per la seva boda amb el financer francès Hadrien Forterre, que van celebrar a l’estació d’esquí suïssa de Gstaad, un dels refugis de fa anys de la família Samaranch. Entre les amigues de la núvia que van acudir a la festa hi havia Gabriela Palatchi Gallardo (filla d’Alberto Palatchi Ribera i Susana Gallardo), l’artista Belén Ordovás Lladó (neta de José Lladó Fernández-Urrutia, mort el febrer passat, que va ser president de Técnicas Reunidas i ministre amb Adolfo Suárez) i Teresa Sartorius (filla de la princesa Nora de Liechtenstein i del marquès de Mariño).
Segons el seu compte de Linkedin, Alessia Samaranch és una directiva de Gympass, una plataforma amb seu central a Nova York que posa en contacte gimnasos i potencials usuaris. Aquesta companyia va tancar 2023 amb més de 2.700 instal·lacions adherides als Estats Units, Europa i Amèrica Llatina. Anteriorment, Alessia va passar per Rappi (plataforma de comerç electrònic), Estée Lauder (cosmètica), Barclays i pel COI (una estada estiuenca de formació el 2009, a Londres).
I Allegra treballa, des de l’estiu passat, a Havas, però des de Mèxic, també segons el seu Linkedin. Abans va passar per Mediapro, on va exercir d’assistent de màrqueting.
Dinastia olímpica
El primer Juan Antonio, l’avi, va presidir durant més de dues dècades el Comitè Olímpic Internacional (1980-2001). La seva trajectòria durant el franquisme, de procurador a Corts, dirigent de les estructures esportives o president de la Diputació de Barcelona s’han relatat en diverses biografies autoritzades i no autoritzades. També la seva etapa d’ambaixador d’Espanya a l’antiga URSS, ja en democràcia, una posició que li va facilitar temps després saltar al COI. Ja no presidia aquest organisme quan el 2008 es van celebrar els Jocs Olímpics de Pequín, però sí quan es va escollir-la seu olímpica. Per aquest motiu, els xinesos estan eternament agraïts a ‘Samalanxi’.
Juan Antonio Samaranch Torelló (1920-2010) va tenir dos fills amb Maria Teresa ‘Bibis’ Salisachs Rowe (1931-2000): Maria Teresa (Barcelona, 1956), que és la segona marquesa de Samaranch, i Juan Antonio Samaranch Salisachs (Barcelona, 1959).
Aquest últim, Samaranch Salisachs, va recuperar la vicepresidència del Comitè Olímpic Internacional –en representació d’Espanya– el febrer de 2022, casualment durant la sessió del COI que es celebrava a Pequín coincidint amb els jocs olímpics d’hivern que aquell any es van disputar a la Xina. Ja n’havia estat vicepresident entre 2016 i 2020. Continua com a soci de GBS Finance, especialitzada en adquisicions i gestió de patrimonis, que va fundar juntament amb Pedro Gómez de Baeza, que n’és el president. Segons la seva pàgina web, opera a Espanya –amb oficines a Madrid i Barcelona–, Portugal, Chile, Colòmbia, Equador, Perú, Mèxic i, per descomptat, a la Xina, on també té dues delegacions, a Pequín i Xangai.
A la imatge superior, Samaranch Salisachs apareix al costat de la vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero, en un acte d’homenatge a la selecció femenina de futbol, que es va celebrar a Madrid el febrer passat.