S'obre un nou capítol en la història de NH, que els últims dies s'ha posat al focus per l'enrenou que va causar l'anunci del seu primer accionista (Minor Internacional) que volia continuar comprant accions a un preu topat sense llançar una opa, com obliga la CNMV, i la posterior renúncia de tres membres del consell d'administració, cosa que va portar l'hotelera a reunir-se d'urgència aquest dijous.
NH comunica aquest divendres que, en la reunió que va fer el consell d'administració durant la tarda de dijous, es va decidir "prendre nota" de la dimissió presentada uns dies enrere pel president i dos consellers independents de la companyia. En concret, Alfredo Fernández Agras, José María Cantero de Montes-Jovellar i Fernando Lacadena Azpeitia, que van renunciar del seu càrrec per estar en desacord amb les "accions implementades per Minor", el seu primer accionista amb el 94% del capital.
En l'esmentada reunió també es va decidir, explica l'hotelera en un comunicat remès a la CNMV, "iniciar les actuacions necessàries per a la recomposició del govern corporatiu de NH a conseqüència de les referides dimissions". I en aquest context, van acordar nomenar a Dillip Rajakarier i Ramón Aragonés com a nous president i vicepresident del consell d'administració i iniciar "immediatament" el procés de selecció de nous consellers independents.
Dillip Rajakarier és actualment conseller delegat de Minor Internacional i Ramón Aragonés, CEO de NH. Per trobar nous consellers, NH preveu contractar "una firma especialitzada de headhundting" que assessori el consell d'administració en aquest procés.
Però la història no s'acaba aquí, perquè la companyia es planteja ara emprendre accions legals contra els consellers dimitits. El consell considera que els tres independents que van presentar la seva dimissió van actuar de manera "deslleial" durant el procés on Minor preparava una possible opa d'exclusió, i han interferit en el procés de revisió de l'informe de l'expert independent per part de la CNMV. "Queda evidenciat que les manifestacions realitzades pels consellers independents a la seva carta de dimissió són clarament incompletes i esbiaixades".
Al comunicat afirmen que el comportament dels consellers dimitits "ha estat perjudicial per a NH Hotel Group i per a la bona imatge de la societat al mercat". En conseqüència, l'hotelera "es veu obligada a reservar-se l'exercici de les accions que siguin procedents en relació amb les actuacions acomplertes pels senyors consellers independents".
Pel que fa a l'oferta llançada per Minor a principis de maig, amb què el grup tailandès volia seguir comprant accions de l'hotelera a un preu tancat de 4,50 euros -que va ser la detonant de tots els problemes, ja que va fer que la CNMV suspengués la seva cotització fins que aclarís si volia llançar una opa o simplement comprar a preu de mercat-, NH explica que "no va ser possible" tenir del seu costat el regulador sobre el rang de preu (que havia estat determinat per EY i validat per un banc d'inversió) de manera que va desistir del procés preparatori de l'exclusió de negociació de les accions de la societat.
I davant la impossibilitat de dur a terme una opa d'exclusió, recorda, Minor va decidir fer pública la seva intenció de fer compres al mercat d'accions de NH Hotel Group durant un període de 30 dies, per facilitar als accionistes minoritaris un mecanisme addicional de liquiditat. Aquesta decisió, "que és criticada pels consellers independents a la seva carta de renúncia, ha permès a aquells accionistes que ho vulguin transmetre la seva participació en condicions de mercat, sense subjecció a les limitacions i restriccions en matèria de volum i preu derivades de l'operativa sota el contracte de liquiditat", destaquen.