Bon dijous! Sobretot, si ja estàs de vacances de Setmana Santa, com és probable. Aquests dies no han estat tan intensos en l’actualitat empresarial i econòmica, amb el permís del Banc Central Europeu. Donald Trump s’ha calmat i ens ha donat una treva, però algunes notícies sí que ens ha deixat.

Abans d’entrar en les empreses i directius protagonistes, vull destacar que en l’última setmana hem parlat força de cotxes i el negoci que els envolta, en diferents àmbits. El diumenge vam publicar una entrevista a Ignasi Armengol, director general de Fira Circuit, la filial del consorci Fira de Barcelona que, des de l’1 de gener, gestiona el Circuit de Catalunya. L’entrada de Fira suposa un canvi de paradigma per a la icònica instal·lació de Montmeló, que ha de passar de ser eminentment un circuit de curses de motor a una mena de centre de negocis. Això és el que volíem que ens expliqués Armengol, i va fer-ho amb tot el detall que podia després dels primers 100 dies en el càrrec.

El Circuit de Catalunya ha de seguir sent un circuit de referència, i per això seguirà acollint la MotoGP i, esperem, la Fórmula 1. Armengol no pot confirmar que se segueixi fent després del 2026 i la irrupció de Madrid, ja que la negociació la porta el Govern, però va destil·lar optimisme quan li vam preguntar per la qüestió. Però les curses només són un dels àmbits d’actuació del Circuit, que també vol acollir més esdeveniments esportius i musicals. I fora dels esports, es planteja ja ser seu de fires i salons, sobretot de forma compartida amb Fira Gran Via i Montjuïc, així com un valor afegit a fires i empreses per fer activitats que atreguin els visitants internacionals. Ja té, de fet, un acord amb el MWC i la Mobile World Capital Barcelona. El més interessant, tanmateix, és la intenció de fer un hub d’empreses en l’àmbit relacionat amb el motor, la connectivitat i la tecnologia, que puguin fins i tot instal·lar-se al Circuit i utilitzar la pista per fer tests. Tot plegat, amb la intenció que el Circuit pugui ser rendible, tot i que Armengol destaca que, pel que fa a retorn econòmic al país, és molt rendible, i si no tenim en compte l’alt cànon que paga per la Fórmula 1, la instal·lació ja ho és.

També relacionat amb el cotxe, aquesta setmana el CEO de Seat, Markus Haupt, i la directora d’Operacions Corporatives de la companyia, Patricia Such, s’han reunit amb el president del Govern, Salvador Illa, i el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, en una primera presa de contacte des del canvi de direcció a l’empresa, en la qual hi va haver molt bona sintonia i predisposició a treballar conjuntament per al futur del sector i de la fàbrica de Martorell. L’entesa és una molt bona notícia, atesa la importància de l’empresa i el moment crucial que viu el sector, davant el repte de l’electrificació.

Les empreses de la setmana

Foto: Montse Giralt

Hercal, inversió demolidora
L'empresa catalana d'enderrocs Hercal, que factura uns 90 milions d'euros, està en ple creixement. Per guanyar competitivitat en el seu sector, invertirà 6 milions d’euros en la compra de la màquina de demolicions més gran d'Espanya, que arriba als 60 metres d’alçada. "Ajuda a arribar a edificis més alts amb rapidesa i seguretat, perquè si no ho fas amb màquina ho has de fer amb mitjans humans", va explicar el gerent de l'empresa, Miguel Ángel Pérez, al Germán Aranda. La compra ajudarà l'empresa catalana a "competir millor per fer les demolicions de centrals tèrmiques i nuclears", va afegir.

Guinot Prunera s’expandeix
La consultora immobiliària Guinot Prunera continua amb la seva expansió per Espanya i preveu obrir a València abans que acabi aquest 2025. En els últims cinc anys, l’empresa que presideix Marcel Prunera ha comprat firmes com Newland, Vidal-Gomà, 3Domus o Parba i ha creat la marca ‘paraigua’ Althena, amb la qual opera fora de Catalunya. L’objectiu és convertir-se en “un operador global de referència en un sector que està en ple procés de concentració”, com van explicar Marcel Prunera i Jordi Tomàs, conseller delegat, a la Maria Teresa Coca. Guinot Prunera compta amb una plantilla de 200 professionals i té 18 oficines: 11 a Catalunya, 2 a Madrid, 3 a Bilbao, una a Vigo i una a Màlaga.

Factorenergia aposta per Mèxic
Factorenergia apuja l’aposta per Mèxic. L’energètica catalana, que ja opera al país nord-americà des del 2017, hi desplegarà ara infraestructures de càrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics amb la firma FAZT, una nova empresa tecnològica i d'infraestructura (tech-infra), en la que ostenta un 28% del capital. El seu soci en el projecte és l'empresa mexicana Gemex, soci també de Factorenergia a Luxem Energia, empresa subministradora d'energia elèctrica i gas natural; i la cadena de supermercats mexicana Soriana, que permetrà als clients recarregar els seus vehicles elèctrics mentre realitzen les seves compres.

Els directius protagonistes

Aquest dilluns ha començat un mandat històric a Comissions Obreres de Catalunya, ja que era el primer dia a l'oficina de Belén López com a secretària general. La sindicalista va ser elegida dijous passat com la primera dona per liderar l'organització, i vol fer-ho amb una mirada femenina i feminista, com va dir en el seu discurs de divendres. És una bona notícia perquè ja era hora que un gran sindicat català tingui una dona al capdavant.

Oktics és una start-up que dona utilitat pràctica a l’etiqueta intel·ligent per al sector tèxtil, alimentació o mobiliari urbà, entre d’altres. El seu conseller delegat, Eugenio Oñate, va explicar que l’etiqueta, o el codi QR, ha de donar informació sobre com l'article compleix amb la regulació vigent en matèria de primeres matèries utilitzades, traçabilitat o sostenibilitat, però també "ha de ser quelcom més que aporti un valor afegit per al consumidor, que aporti altre tipus d'informació".

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!