La companyia finlandesa de telecomunicacions Nokia ha anunciat aquest dimecres que ha estat elegida per liderar el projecte europeu "Sustain-6G", una iniciativa finançada per la Comissió Europea (CE) l'objectiu de la qual és explorar l'ús sostenible de la tecnologia mòbil de sisena generació (6G). Aquest projecte, que arrencarà el gener de l'any que ve i està previst que conclogui les seves feines el 2027, serà desenvolupat pel consorci europeu publicoprivat Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), fundat el 2021 per impulsar el lideratge industrial d'Europa en xarxes i serveis 5G i 6G.

Aquest consorci està format per proveïdors europeus d'equips i serveis de telecomunicacions, fabricants d'equips industrials, institucions d'investigació i universitats europees i nombroses petites i mitjanes empreses del continent. "El projecte 'Sustain-6G' mostrarà com la indústria de les comunicacions aplicarà la pròxima generació de xarxes per crear un futur sostenible, superant no només els desafiaments ambientals sinó també els desafiaments socials i econòmics", va assenyalar en un comunicat Peter Merz, vicepresident de Nokia Standards.

Iniciatives relacionades amb l'energia, la salut i l'agricultura

Segons Nokia, la iniciativa se centrarà en tres àmbits específics, extrets dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides relacionats amb l'energia assequible, la salut i l'agricultura. Respecte al primer d'ells, el consorci estudiarà com utilitzar el 6G per crear xarxes elèctriques intel·ligents que gestionin la demanda d'electricitat i aplicar tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) per al control en temps real de les xarxes de distribució.

En segon lloc, explorarà com el 6G pot fer més inclusiva la sanitat digital i la medicina a distància, mitjançant la creació de xarxes que millorin el diagnòstic i posterior tractament en comunitats desateses i l'ús de la intel·ligència artificial per detectar brots de malalties en fases primerenques.

Així mateix, investigarà com es podria assignar la connectivitat 6G de forma temporal per permetre aplicacions agrícoles intel·ligents que requereixen gran amplada de banda, telemetria, anàlisi de dades i automatització, per exemple, en època de collita. Aquest és el tercer gran projecte europeu d'investigació relacionada amb el 6G que lidera Nokia, després de l'Hexa-X i l'Hexa-X-II, el principal objectiu del qual era crear una plataforma preestandarditzada que serveixi de base per a la futura normalització de la tecnologia mòbil de sisena generació.