Norges Bank Investment Management (NBIM), el fons de pensions de Noruega que mou més d'un bilió d'euros en actius, ha decidit canviar la seva opinió aquest dimecres davant de la junta de Ferrovial i donarà suport al pla d'aquesta empresa per traslladar la seva seu als Països Baixos. El canvi d'opinió del fons de pensions es deu al fet que NBIM havia aplicat una anàlisi a la fusió inversa de Ferrovial amb la seva filial holandesa similar al que efectua quan s'uneixen dues societats de propietaris diferents. Altres veus apunten que davant de la forta polèmica pel trasllat i l'oposició del govern espanyol, Noruega ha optat per donar suport al president Rafael del Pino.

El fons sobirà de Noruega, el qual pertany a Norges Bank, va oficialitzar aquest dimarts a través del seu web la seva oposició al trasllat de la seu de Ferrovial el país neerlandès. La institució, que a finals de 2022 posseïa un 1,50% del capital de la constructora, hores més tard ha decidit canviar la seva opinió.

Doble cotització de Ferrovial des dels Països Baixos

En aquest sentit, la companyia presidida per Rafael del Pino va contestar per carta aquest dimarts al Govern espanyol la seva intenció de seguir amb els seus plans de trasllat fora d'Espanya. Un dia després que l'Executiu pressionés per carta a l'empresa perquè reconsiderés l'operació, el conseller delegat de Ferrovial, Ignacio Madridejos, va confirmar per escrit que l'opció preferible és la doble cotització des dels Països Baixos. A més, va aclarir que l'operació respon a una "pluralitat de raons que no són fiscals" i espera que les institucions respectin la decisió dels accionistes.

Ferrovial insisteix que la doble cotització des dels Països Baixos és una alternativa "expedita i ben coneguda", mentre que la possibilitat d'aconseguir-la des d'Espanya manca de precedents i es troba subjecta a interrogants tècnics i operatius que, en el millor dels casos, farien incert el calendari de la seva hipotètica implementació. Per aquest motiu, confirma, "el consell d'administració de Ferrovial ha considerat preferible per a l'interès social recórrer a vies ja contrastades de cotització directa". No obstant això, agraeix al govern espanyol i a les administracions públiques el compromís per impulsar l'accés de les empreses espanyoles als mercats internacionals i per explorar la via de la doble cotització a les borses nord-americanes, i espera que en el futur les empreses espanyoles puguin beneficiar-se d'aquesta possibilitat.

"La fusió plantejada és una operació il·lusionant que ha tingut el suport unànime del consell i que espera que mereixi el beneplàcit dels seus accionistes", manté Ferrovial en espera que aquest dijous se celebri la junta d'accionistes a la qual sotmetrà a votació aquest trasllat.

Junta històrica de Ferrovial

A les 12:30 hores d'aquest dijous Ferrovial iniciarà la junta en la qual se sotmetran a votació un total de 13 punts de l'ordre del dia, sent el desè determinant, ja que d'ell depèn l'aprovació d'una fusió per la qual Ferrovial serà absorbida per la seva filial holandesa Ferrovial International SE (FISE). La fusió serà efectiva a les 00:00 hores de l'endemà a la data en la qual s'atorgui l'escriptura de fusió als Països Baixos. Una vegada executada, els actius, passius i les operacions de Ferrovial es consideraran de FISE a efectes comptables des de l'1 de gener de 2023.