El govern de Pedro Sánchez vol vetar l'OPA del BBVA sobre el Sabadell. La vicepresidenta, María Jesús Montero, adverteix que si tira endavant i acaba en fusió, hi haurà "una excessiva concentració de risc" a Espanya, ja que cada vegada hi ha menys bancs i més grans. A Economia, directament, no li agrada com s'ha plantejat aquesta operació "ni en la forma, ni en el fons". I, a més, considera que tindria efectes "lesius" en el sistema financer espanyol.

En aquesta operació l'última paraula la tindrà la Moncloa, segons ha dit el ministre Carlos Cuerpo. Primer ha de rebre autorització de moltes altres institucions i pot passar un any fins que el Govern central l'hagi d'analitzar. Abans s'han de pronunciar reguladors i supervisors com la CNMV, el Banc Central Europeu, Competència o El Banco d'Espanya. I precisament aquest últim podria ser un aliat.

Cal recordar que el mandat de l'actual governador, Pablo Hernández de Cos, acaba l'11 de juny, ja que només pot estar sis anys en el càrrec. I que és el Govern espanyol el que elegeix el successor o successora. El nom del nou governador o governadora, de fet, es donarà a conèixer una setmana abans que venci aquest mandat (entre finals de maig, principis de juny) segons diferents fonts consultades, per la qual cosa ja serà aquest qui estudiï l'OPA del BBVA.

Entre els candidats sonen noms com José Luis Escrivá, exministre de Seguretat Social i actual ministre de la Transformació Digital i de la Funció Pública, o el de l'actual subgovernadora, Margarita Delgado. Però també el de Soledad Núñez, que és conseller al Banc d'Espanya, o el de Fernando Restoy, que va ser subgovernador i també vicepresident de la CNMV. Les mateixes fonts indiquen que, encara que tots estan alineats amb el govern socialista, Escrivá és el candidat favorit i tenir-lo d'aliat al Banc d'Espanya pot ser molt convenient per posar traves a l'operació.

"L'assenyat seria que el BBVA, en paral·lel, obrís converses amb el govern espanyol, perquè canviarà el governador i el nomenen ells, així que pot prendre-hi part", assenyalen. "Fer-ho després de les eleccions catalanes també tindrà menys risc", afegeixen. I és que els experts assenyalen que el moment d'anunciar-se l'OPA, a només tres dies de les eleccions catalanes que se celebren aquest diumenge, no ha estat gens favorable per al BBVA.

El Sabadell és un banc català, el quart més gran del país, i si acaba en mans d'un altre de més gran, acabaria desapareixent, una cosa que rebutja l'empresariat i la política catalana. També el corrent PSOE de l'actual govern central, "a la que el perjudicaria haver dit el contrari" i no vetar l'operació, apunten aquestes fonts.

Encara que les mateixes assenyalen que, més endavant, després de les eleccions, el govern de Sánchez podria mostrar-se menys negatiu. Si bé, el mateix president del BBVA, Carlos Torres, es mostrava convençut que el govern espanyol acabaria veient "les bondats de la fusió", segons va dir aquest dijous.

Encara que hi ha una altra branca del govern, la de Sumar, que hi està totalment en contra i ho ha estat des que el BBVA va anunciar la seva intenció de fusionar-se amb Sabadell la setmana passada, abans d'anunciar l'OPA. Yolanda Díaz rebutja aquest tipus d'operacions perquè es redueix la competència a la banca i afecta els clients, i pels danys que ocasiona a la plantilla. Sigui per uns o sigui per d'altres, els membres del govern ja han deixat clar amb les seves advertències, que BBVA no ho tindrà tan fàcil. I amb el Banc d'Espanya del seu costat poden trobar mecanismes per frenar la compra.

El rellotge de la CNMV no s'atura malgrat la denúncia del Sabadell

D'altra banda, la CNMV està "analitzant" la denúncia realitzada pel Sabadell a última hora de dijous, en la qual va advertir l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura que el BBVA ha vulnerat la llei d'opes per donar més informació als analistes i periodistes que al fullet on va anunciar l'OPA. El banc que presideix Josep Oliu indica que la informació proporcionada en la reunió amb analistes no està incorporada a l'anunci, de manera que "vulnera" l'article 32.1 del Reial Decret 1066/2007, de 27 de juliol.

L'esmentat article diu que des que es fa públic l'anunci d'una OPA, l'oferent (en aquest cas el BBVA) "s'abstindrà de difondre o publicar per qualsevol medi qualsevol dada o informació que no consti a l'anunci previ de l'oferta". El que es denuncia, exactament, és que el BBVA va revelar que hi havia accionistes i inversors "rellevants" de Sabadell que estarien disposats a acudir a l'OPA. Per això, el banc català "ha donat trasllat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors d'aquesta circumstància amb l'objecte que el mercat compti amb informació completa i transparent i es garanteixi un procés ordenat i correcte".

Des de la CNMV expliquen a aquest medi que ho estan analitzant, però que el rellotge no s'atura. L'OPA "segueix el seu procés" i no es veu afectat per aquestes qüestions. Així, el BBVA disposa ara de 30 dies per presentar la sol·licitud d'autorització, juntament amb el fullet explicatiu i els altres documents complementaris.

El BBVA va realitzar l'anunci previ a l'OPA dijous i allà es va activar el comptador, per tant disposa d'un mes per presentar la sol·licitud. Després, la CNMV compta amb set dies (que es poden ampliar en uns altres set més) per admetre a tràmit la sol·licitud. I, finalment, procedirà a l'estudi per a l'autorització. Per aprovar-la, això sí, necessitarà abans el vistiplau del Banc Central Europeu.

Carlos Torres, per cert, creu que té el BCE del seu costat perquè a l'organisme "li agraden els bancs grans", i aquest és el seu propòsit amb aquesta operació. Dur a terme l'OPA i després, fusionar-se. Així mateix, el BBVA va indicar el dijous que no esgotarà els terminis i, per tant, no tardarà un mes a presentar a la CNMV la seva sol·licitud d'autorització. Preveu que estarà "durant la primera meitat del termini màxim", és a dir, en dues setmanes.

Fonts properes al banc descarten també que la denúncia del Sabadell vagi a afectar en aquest procés, encara que sí que creuen que el regulador podrà requerir més informació o aclariments.