La companyia quimicofarmacèutica Noucor destinarà 17 milions a inversions en els processos productius i innovació aquest any. L'objectiu: assolir els 115 milions d'euros de facturació. Dels recursos totals, uns 7,8 milions d'euros s'invertiran en les tres plantes de producció que disposa: la química fina Urquima, a Sant Fost de Campsentelles, la farmacèutica i la de complements alimentaris, aquestes dues últimes ubicades a Palau-Solità i Plegamans, on també es troba la seu de Noucor. Un altre dels principals objectius de la companyia és invertir 9 milions d'euros en I+D, la qual cosa suposa un augment de dos milions d'euros respecte a la inversió realitzada l'any anterior. El 2022, també hi va haver 8 milions per a les plantes productives del grup, amb més de 460 empleats i presència internacional a més de 100 països.
A nivell de negoci, per a 2023, Noucor també està treballant en l'expansió de determinats fàrmacs a nous mercats. És el cas de Rupatadina, que després de la seva arribada a la Xina, el 2022, té previst per a 2026 el seu llançament als Estats Units. En aquest sentit, la companyia ja ha posat en marxa els assajos clínics per poder presentar el dossier de registre a la FDA el 2024. Mercats com Austràlia i Nova Zelanda també són entre els objectius de Noucor per a Rupatadina, antihistamínic per al que també treballa en nous desenvolupaments.
El conseller delegat de Noucor, David Perdigó, ha posat de relleu els resultats de la companyia el primer any d'activitat, en el qual ha registrat un creixement del 25% en el negoci que ha assolit els 100 milions d'euros. La firma la va crear el fons d'inversió MCH Private Equity (70% del capital) i un grup privat d'inversors catalans, el 2021, mitjançant la compra del negoci B2B de la també farmacèutica Uriach -en una operació de spin-off-. "El nostre primer any ha estat marcat per uns excel·lents resultats econòmics i una inversió rècord de 15 milions d'euros en I+D i infraestructures i la creació de 30 llocs de treball, que ens permetran continuar innovant i potenciar els nostres plans de sostenibilitat, especialment en la nostra planta Urquima", ha insistit.
Perdigó també ha destacat l'arribada a nous mercats estratègics com el xinès, en qui Noucor ha aterrat el 2022 amb Rupatadina. Amb aquest antihistamínic, la companyia espera assolir el 2026 un 20% de la quota de mercat que actualment està en mans de còpies. "La Xina és el segon mercat en potencial d'antihistamínics a nivell mundial, només per darrere del Japó. Es tracta d'un mercat de difícil accés, molt proteccionista, però en el que cada vegada es valora més la qualitat dels fàrmacs", ha subratllat el CEO de Noucor. Al llarg de 2022, aquest fàrmac també s'ha consolidat en mercats clau com el Japó (país on ja ocupa el segon lloc en quota de mercat d'antihistamínics), el Canadà i Europa, la qual cosa demostra "la gran capacitat de Noucor per competir al mercat internacional".
L'aposta de Noucor per la sostenibilitat ha estat una constant al llarg de 2022. A mitjans de l'any passat, la companyia va començar a funcionar amb 4.000 plaques solars a Palau-Solità i Plegamans, que li atorguen més d'un 20% d'autoconsum energètic. Noucor també ha reduït el 45% del consum d'aigua en aquestes instal·lacions. A més, està immersa en un projecte de reducció de l'impacte ambiental associat al procés productiu de la seva planta química Urquima, situada en Sant Fost de Campsentelles (Barcelona), amb una inversió de 6 milions d'euros, que finança amb fons europeus Next Generation.