El grup cooperatiu Cellers Domenys ja té llum verda per tirar endavant la posada en marxa del nou Centre Cultural del Vi, dins del projecte de remodelació del celler modernista de l'arquitecte Cèsar Martinell, a Rocafort de Queralt (Tarragona). Aprofitant una inversió global de 10 milions d'euros per adequar els espais de Rocafort, Cellers Domenys fa una nova aposta: els vins de gamma alta per aportar valor afegit al producte i rendibilitat als socis cooperativistes. Per això, l'edificació inclou la construcció d'un microceller subterrani, que connectarà amb el celler modernista sense impactar en el paisatge. Declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, a hores d'ara, el celler modernista compta amb unes caves soterrades on Cellers Domenys elabora i deixa reposar el cava Tres Naus. 

La nova proposta s’alinea amb el pla estratègic de la cooperativa, que aposta per diversificar l’activitat i diferenciar-se en el sector del vi, que és un mercat molt madur. A més de reforçar la marca paraigua Domenio que engloba els productes que elabora de vins i caves -el 90% dels ingressos anuals- cada un dels 8 cellers que agrupa la cooperativa. Els cellers estan repartits entre vuit pobles del Penedès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp. Actualment, Cellers Domenys elabora mig milió d’ampolles de vi i cava embotellat, mentre que la resta de la producció es destina a la venda a doll. Això, més enllà de la venda de vi a doll. La darrera campanya (agost 2023 a agost 2024), fortament afectada per la sequera, va tancar amb una facturació de 12,2 milions d’euros, un 20% menys que l’any anterior, quan els ingressos van arribar als 15,3 milions.

La cooperativa compta amb 800 socis i sòcies que gestionen unes 2.600 hectàrees -2.117 de vinya i 438 d’olivera- dins del seu àmbit productiu. Produeix vins, caves i olis amb 5 Denominacions d'Origen (DO): Catalunya, Cava, Conca de Barberà, Penedès, i Siurana. 

Projecte de remodelació del celler modernista de Rocafort de Queralt, del grup Cellers Domenys
Projecte de remodelació del celler modernista de Rocafort de Queralt, del grup Cellers Domenys

10 milions d'inversió i 1,8 milions d'ingressos

La iniciativa implicarà també una remodelació paisatgística i urbanística, tant per recuperar el paisatge tradicional amb la plantació de vinyes, oliveres i ametllers als voltants, com per unir l’activitat de l’espai al nucli del poble de Rocafort de Queralt per generar la reactivació del territori. La rehabilitació de l’espai vol ser un dels primers passos per constituir una nova ruta enoturística cooperativa per les Catedrals del Vi del territori.

El projecte estratègic l'ha aprovat aquesta darrera setmana l’assemblea general de Cellers Domenys. Amb un pressupost global de 10,2 milions d’euros, la iniciativa compta amb un 54% de finançament públic ja aprovat, amb aportacions del Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana (2,9 milions d’euros), la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona (2,6 milions d’euros).

Amb aquesta actuació, Cellers Domenys aspira a consolidar un pol d’atracció econòmica, generar ocupació, crear noves oportunitats de desenvolupament rural i afavorir la retenció del talent jove al territori. Tanmateix, aportarà nous ingressos al grup cooperatiu. Les previsions apunten que cada any passaran per Rocafort de Queralt uns 20.000 visitants. La facturació estimada es calcula en 1,8 milions d’euros procedents de les activitats enoturístiques i de la venda de vins i caves Domenio d’alta gamma. El projecte també contempla la creació de nous espais, productes i experiències que facin valdre el patrimoni vitivinícola i rural, alhora que reforcin la marca i la imatge de Cellers Domenys com a cooperativa de primer grau referent a Catalunya.

El celler modernista de Rocafort de Queralt, dissenyat per Cèsar Martinell, tal i com està estructurat en l'actualitat.
El celler modernista de Rocafort de Queralt, dissenyat per Cèsar Martinell, tal com està estructurat en l'actualitat.