La crisi del gegant xinès immobiliari Evergrande ja s'arrossega des d'abans de l'estiu passat. I ara ha arribat un altre revés. Les seves accions es deixaven més d'un 20% en Borsa a les 8.30 hores d'aquest dilluns, fins als 0,44 dòlars hongkonguesos (0,052 euros), després d'anunciar que el grup "no pot complir els requisits" per a l'emissió de nous pagarés a causa que una de les seves principals filials, Hengda Real Estate, està sent investigada.
"Atès que Hengda Real Estate Group Co. Ltd., una filial principal de la companyia, està sent investigada, el grup no pot complir els requisits per a l'emissió de nous bitllets en les circumstàncies actuals", ha publicat la companyia. El passat mes d'agost, Hengda Real Estate va dir que era investigat pel regulador de valors de la Xina per sospita de violació de la divulgació d'informació. El desenvolupament obre un nou front per a l'empresa més endeutada del món només una setmana després que la policia detingués alguns empleats de la seva unitat de gestió de patrimonis, fent caure les seves accions i augmentant la pressió sobre els plans de reestructuració d'Evergrande.
Cauen les accions
Els títols de la companyia asiàtica han arribat a caure un 24% en la sessió d'aquest dilluns, arrossegant altres immobiliàries, com a Country Garden (-8,6%) i al mateix Hang Seng, l'indicador principal de la Borsa de Hong Kong, que cedia un 1,6%. Evergrande ha recomanat als titulars de valors de l'empresa i als inversors potencials de la mateixa que actuïn "amb cautela" a l'hora de negociar amb les accions de la companyia.
El mes de març passat, la promotora xinesa va informar d'un pla de reestructuració del seu deute offshore, que llavors ascendia aproximadament a 140.284 milions de iuans (17.702 milions d'euros), que permetria bescanviar el deute per nous pagarés de l'empresa amb diferents venciments, entre altres mesures. "La reestructuració proposada alleujarà la pressió d'endeutament a l'estranger de la companyia i facilitarà els esforços per reprendre les operacions i resoldre problemes al país", va dir llavors Evergrande.
Evergrande ja va estar sota el focus el 2021 després de conèixer-se que almenys mitja dotzena d'empleats van amortitzar productes de gestió de patrimonis abans de les dates previstes, encara que més tard van ser amonestats i obligat a tornar els fons. El passat 18 d'agost, l'empresa va sol·licitar la protecció del Capítol 15 de la Llei de Fallides dels Estats Units amb l'objectiu de protegir els béns de la companyia als Estats Units, mentre es gestionen els acords de reestructuració de l'empresa a Hong Kong i les Illes Caiman.
Evergrande va estar 17 mesos suspesa de cotització i va tornar a Borsa el passat 28 d'agost, després de publicar els seus comptes endarrerits dels exercicis 2021 i 2022, en els quals la companyia va registrar pèrdues per un import agregat de 581.211 milions de iuans (73.369 milions d'euros al canvi actual).
El futur immediat
Evergrande necessita l'aprovació de més del 75% dels titulars de cada classe de deute per aprovar el pla, que ofereix als creditors una cistella d'opcions per bescanviar el deute per nous bons i instruments vinculats a accions avalats per les seves accions i les dels seus cotitzats a Hong Kong. Desenvolupadors destacats com Country Garden Holdings continuen trontollant, mantenint deprimit el sentiment dels compradors d'habitatges i fent que Pequín implementi una sèrie de mesures per recolzar al sector i estimular la demanda immobiliària.
Crisi immobiliària xinesa
La crisi del sector immobiliari, que representa aproximadament una quarta part de la segona economia més gran del món, ha afectat els mercats mundials, i les mesures de Pequín per reforçar la indústria semblen tenir poc impacte fins ara. A finals d'agost, la superfície total d'habitatges no venuts era de 648 milions de metres quadrats (7.000 milions de peus quadrats), segons mostren les últimes dades de l'Oficina Nacional d'Estadística (NBS).